Dublă sărbătoare pentru localnicii din Nușeni. Potrivit calendar ortodox 2019, pe 20 iulie este cinstit Sfântul Ilie, iar pentru credincioșii din Nușeni, sâmbătă este și hramul Mănăstirii din Nușeni. Afla programul de pelerinaj de la Mănăstirea „Sfantul Ilie”.
În fiacare an, pe 20 iulie, Mănăstirea din Nușeni este locul unde numeroși credincioși se întâlnesc pentru rugăciune. Anul acesta Sfânta Liturghie va fi oficiată de Înalt Prea Sfinția Sa, Arhiepiscopul Andrei Andreicuț.
Starețul mănăstirii, Părintele Paisie, a transmis: „În ziua binecuvântată de 20 iulie îl sărbătorim pe slăvitul Prooroc Ilie Tesviteanul – ocrotitorul Mănăstirii de la Nuşeni. Bucuria praznicului va fi încununată de prezenţa părintelui Mitropolit Andrei care va fi în rândul monahilor şi credincioşilor din zona Văii Meleşului… Vă aşteptăm cu mult drag!”.
Citește și: Tradiții și obiceiuri de Sfântul Ilie. Ce trebuie să faci pe 20 iulie
Program pelerinaj la hramul Mănăstirii „Sfântul Ilie” din Nuşeni
Potrivit bistriteanul.ro, programul liturgic începe la Mănăstirea Nuşeni încă din această seară, la ora 19:30, cu slujba religioasă a Privegherii.
Mâine, 20 iulie, în ziua praznicului, credincioşii sunt invitaţi să participe de la ora 08:00 la Slujba Aghiasmei.
De la ora 8:30 se vor citi Acatistul Sfântului Ilie Tesviteanul şi Ceasurile.
După ora 9, la Mănăstirea din Nuşeni este aşteptat IPS Andrei care va oficia, alături de un sobor de preoţi, începând cu ora 10:00 Sfânta Liturghie.
Citește și: Târgul de fete de pe Muntele Găina. Program spectacol 20 - 21 iulie 2019
Sfântul Ilie, 20 iulie
Sfântul Ilie este cunoscut credincioșilor ca un mare profet, factor de minuni și aducător de ploi. Despre acesta se mai spune că provoacă tunete, trăsnete și decide unde natura se dezlănțuie cu grindină și furtuni. Biserica Ortodoxă Română l-a numit pe Sfântul Proroc Ilie Tesviteanul patron spiritual și protector al aviatorilor români.
Potrivit scrierilor creștine, Ilie s-a născut cu 850 de ani înaitea lui Iisus Hristos, în cetatea Tesve, cetate de la care i se trage și numele. Se spune că la naşterea sa a fost învelit în scutece de foc şi i s-a dat să mănânce o flacără, simbol al râvnei pentru Dumnezeu. Sf Ilie, din tribul lui Aaron, a devenit un mare apărător al creștinilor și unul ditre cei mai cunoscuți profeți ai Vechiului Testament.
Ahab, regale acelor vremuri, și-a obligat poporul să se închine lui Baal din iubire pentru soția sa. Se spune că Dumnezeu s-a înfuriat și l-a trimis pe Sfântul Ilie pentru a-l pedepsi pe rege.
După ce s-a rugat lui Dumezeu, Ilie s-a retras pe malul râului Cherit iar în urma lui s-a pornit o secetă care a ars tot și a chinuit orice viețuitoare. Seceta a durat trei ani și jumătate și s-a încheiat atunci când poporul iudeu și-a recunoscut greșeala închinării la zeul Baal.
Pentru a demonstra puterea lui Dumnezeu, Sfântul Ilie îi propune lui Ahab să ridice un jertfelnic pe Muntele Carmel și să se închine lui Baal, iar el să se roage lui Dumnezeu pentru a se termina seceta. Acesta a reușit să aprindă focul peste jertfa adusă, ceea ce 450 de preoţi ai lui Baal nu au reuşit să facă. Astfel Sf Ilie a îndepărtat cultul lui Baal.
Citește și: Calendar ortodox 20 iulie 2019. Rugăciune către Sfântul Proroc Ilie, la vreme de secetă
Sursa foto: TimpOnline.ro
Calendar ortodox iulie 2019. Când pică Sfântul Ilie și cui spui „La mulți ani!”... Calendar ortodox 2019, iulie. Rugăciune făcătoare de minuni către Sfântul Ilie Tesviteanul...