In primul rand, in materie de proteine, regimul alimentar trebuie sa fie echilibrat. Nu trebuie sa se ajunga la un exces de carne. Un copil trebuie sa manance 1,5-2 grame de proteine nobile pe kilogramul de corp. La adult, ratia de proteine trebuie sa fie aproape injumatatita. Omul matur e bine sa consume cam un gram de proteine nobile pe kilogramul de corp.
E bine de stiut ca proteinele nu inseamna principala materie prima pentru producerea de energie. Dar proteinele se constituie in veritabile caramizi de reparat orice tesut si de fabricat hormoni. A fost o vreme in care medicina nu prea dadea voie bolnavului de ficat sa se infrupte din proteine. Teoria potrivit careia bolnavul de ficat are liber mai ales la branza de vaci a ramas o indicatie falimentara.
Bolnavului de ficat e bine sa i se dea proteine de origine animala de calitate si proteine vegetale. Trecerea bolnavului de ciroza la un regim fara proteine a insemnat un dezastru, fiindca organismul consuma propriile proteine, asa ca se topesc muschii si se distruge ficatul. Cardiacilor e bine sa le dam proteine. In cazul bolnavilor de rinichi, la adulti se injumatateste cantitatea de proteine. Dar in cazul copilului cu boli de rinichi se dau proteine indestulatoare.
Ce se intampla cu grasimile in regimul alimentar? Copilului pana la 12-13 ani i se recomanda grasimi fara restrictie. I se recomanda untul, frisca, laptele gras, smantana, pentru ca sistemul nervos al copilului este in proces de consolidare. In teaca fibrei nervoase intra grasimile. Dar cu cat omul inainteaza in varsta, procentul de grasimi trebuie sa descreasca, pentru ca grasimile se depun pe vase, mai ales pe coronare, impiedicand buna irigare cu sange a organelor si, in special, a inimii.
Care este proportia de glucide in regimul alimentar? Lumea se pacaleste masurand glucidele doar in dulcele concentrat. Dar glucide exista in toate alimentele: si in legume, si in fructe. Glucidele din fructe sunt cele mai bune, caci fructoza e digerabila, iar zaharurile concentrate nu trec prin intestin, dar ficatul este obosit cu o lucrare in plus de descompunere a zaharurilor concentrate. Ficatului ii priesc glucidele. Bolnavului de rinichi i se dau glucide. Dar cantitatea de dulciuri nu trebuie exagerata.
Citeste si Jurnalul National
Foto: stephanietanneronline.com
VIDEO! Cum ne ingrijim mainile iarna... Imobiliare: chiriile incep sa scada...