Cuvintele „usor" si „simplu"
Ambele cuvinte rostite in contexte adecvate au un efect de crestere a sentimentului de securitate, mult mai intens decat unele cuvinte care se refera direct la siguranta, cum ar fi „protectie", „ajutor", „incredere" si chiar „sigur" si „siguranta". Explicatia psiho-lingvistica este aceea ca unele cuvinte precum „usor" si „simplu" aduc rapid in planul constient conceptualizarea simplitatii prin care omul se simte mai stapan pe el, deci si pe relatiile cu cei din jur. Cei care folosesc folosesc cuvintele „simplu" sau „usor", ca si cei care le aud frecvent de la partenerul de viata devin mai lucizi in gandire si mai increzatori in cei foarte apropiati.
Cuvintele „absolut" sau „perfect"
Ambele superlative folosite adecvat in scopul intaririi unei afirmatii pozitive, fie ca e vorba de o afirmatie sau de o exclamatie, au un efect benefic verificat asupra sentimentelor de securitate ale partenerilor de viata.
Cuvintele obisnuite ce intaresc sentimentele
„Frumos", „placut"
Ambele cuvinte, mai rar folosite in prezent in argoul adolescentilor si tinerilor, au un impact pozitiv asupra tuturor trairilor afective. Simplitatea acestor cuvinte le face mai usor digerabile de catre creierul afectiv, care de obicei este mai reactiv la cuvinte usoare decat la expresii elevate sau moderne. Folosirea frecventa a acestor cuvinte, asociata cu evenimentele petrecute langa partener, poate creste cu pana la 30% sansa eliberarii de endorfine. Endorfinele sunt hormoni ai creierului, implicati atat in placere, cat si in conturarea si pastrarea sentimentelor de atasament intre parteneri.
„A dori", „a vrea", „a placea"
Daca in prezenta partenerului de viata vorbim liber, gandim cu voce tare, vom folosi foarte frecvent sintagme precum „as dori ca", „as vrea foarte mult sa...", „mi-ar placea...". Toate aceste modele care contin verbele legate de motivatii ce exprima dorinte au, in 75% din cazuri, un efect de aducere in plan concret si prezent a dorintelor ambilor parteneri. Daca intre parteneri exista sentimente reciproce chiar minore, aceste cuvinte pot declansa reactii emotionale ce pot intari atasamentul reciproc. Din acest motiv este recomandat ca, alaturi de cel pe care-l iubim, sa gandim liber cu voce tare, folosind expresii legate de ceea ce vrem, dorim si ne place.
Cuvinte care implica imprecizie, conditionare sau pesimism
Cuvintele precum „poate", „oarecum", „parca", „daca", la fel ca si negatiile de tipul „nu stiu", „nu cred" cresc sentimentul de incertitudine. Odata cu perceptia frecventa a senzatiei de incertitudine, fara sa constientizam, devenim mai neincrezatori in noi si mai ales in cel care rosteste aceste cuvinte mai frecvent. Daca partenerul nostru de viata este cel care foloseste frecvent astfel de expresii, fara sa constientizam vom deveni din ce in ce mai putin increzatori in sentimentele sale si capacitatile sale de a concretiza ceea ce spune.
Cuvinte ce exprima dominanta
Folosirea oricaror superlative in exces, ca si sintagmele in care partenerul vorbeste numai despre el, despre ce a facut sau realizat exclusiv, si da verdicte sigure si precise despre cum trebuie sa mearga lucrurile atrag dupa sine indepartarea celuilalt. Ca exemplu, folosirea frecventa a cuvintelor „eu vreau...", „al meu", „iti spun eu", „ti-am spus eu ca...", „pentru mine", „numai eu", „pai eu...", cresc starea de alerta a celuilalt, care se va simti amenintat de un potential sau viitor partener egoist.
Citeste si Revista Felicia!
Foto: theology21.com