Antena Căutare

Psoriazisul vine brusc si nu mai pleaca

In general, bolile dermatologice sunt considerate niste maladii mai mult neplacute decat grave, fara rasunet asupra organismului si fara urmari importante. Totusi, psoriazisul, desi este o boala dermatologica, nu se incadreaza deloc in aceasta descriere superficiala.

Aceasta este o boala cronica, cu simptome majore, ce afecteaza profund increderea in sine, viata sociala si profesionala a pacientului si care se asociaza cu mai multe afectiuni grave.

Acesta este unul dintre mesajele lansate cu ocazia Zilei Mondiale a Psoriazisului, marcata in fiecare an la 29 octombrie.

Se apreciaza ca in lume exista aproximativ 125 milioane de bolnavi cu psoriazis, respectiv 3% din populatia globului.

Maladia este cronica, cu perioade de inrautatire si remisiune, afecteaza ambele sexe si persoane de orice varsta, inclusiv copiii sau tinerii. Desi suferinzii sunt deseori, in mod nedrept, izolati de societate din cauza aspectului leziunilor, afectiunea nu este contagioasa.

Articolul continuă după reclamă

Cauzele bolii nu sunt cunoscute, fiind implicati factori genetici (o treime dintre pacienti au rude cu aceeasi maladie) si de mediu. In esenta, este vorba despre o perturbare a sistemului imunitar (mai concret, a limfocitelor T), care incepe sa atace celulele pielii.

Ca urmare, se produc in exces celule tinere, ce avanseaza accelerat de la baza spre suprafata pielii (in trei-sase zile, in loc de patru saptamani, cat dureaza in mod normal procesul de reinnoire), inainte ca celulele de la suprafata sa aiba timp sa se desprinda. In consecinta, se formeaza placarde de piele ingrosata, acoperite cu scuame.

Exista unii factori ce declanseaza sau inrautatesc evolutia bolii: infectii (in special streptococice si fungice), traumatisme ale pielii (taieturi, arsuri, zgarieturi, muscaturi), stresul, vremea rece si uscata, fumatul si consumul abuziv de alcool, unele medicamente.

In 90% dintre cazuri boala se manifesta prin formarea de placi rosii, de cativa centimetri, reliefate, bine delimitate, acoperite cu scuame albe-sidefii, localizate mai frecvent la coate, genunchi, scalp, maini, picioare, zona sacrala inferioara (dar si in alte zone), pe o intindere variabila.

In alte cazuri, apar pete rosii, mai putin reliefate, mai mici, acoperite de scuame mai subtiri, pe trunchi, membre sau scalp. Aceste situatii se observa mai ales la tineri si se instaleaza brusc, de obicei dupa o infectie streptococica. In axila, inghinal, sub sani pot aparea placi rosii, fara scuame. Pielea devine uscata, crapata, cu zone de sangerare, cu senzatie de arsura, mancarime, durere.

La jumatate dintre pacienti sunt afectate si unghiile, care prezinta mici adancituri, zone de ingalbenire, separarea de patul unghial etc. La 20%-40% dintre pacienti apare si afectarea articulara (artrita psoriazica). Aceasta este prezenta mai ales la articulatiile mici ale degetelor, ce devin rosii, dureroase, tumefiate.

In fine, in 10% din cazuri pot aparea si localizari oculare: formarea de placi la nivelul pleoapelor, conjunctivita sau keratita (inflamatia conjunctivei, respectiv corneei, foite care acopera globul ocular), precum si inflamatii ale polului anterior al ochiului (uveita).

De asemenea, din motive neclare, psoriazisul se asociaza mai frecvent cu afectiuni cardiovasculare (risc crescut mai ales la pacienti cu varste intre 40 si 50 de ani, cu forme severe de boala), diabet, obezitate, boala Crohn (inflamatie intestinala cronica), depresie. De aceea, bolnavii trebuie sa isi supravegheze atent starea gene¬rala de sanatate.

Tratamentul este de specialitate, condus de un medic dermatolog si trebuie sa fie urmat toata viata. El include preparate aplicate local (corticosteroizi, retinoizi, analogi ai vitaminei D etc.), fototerapie si medicamente administrate oral sau injectabil (retinoizi, imunosupresoare, imunomodulatoare etc.).

Citeste jurnalul.ro

FOTO! Cele mai sexy costume de Halloween... FOTO! Modelul scandinav: camere albe, cu un strop de culoare...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Ești mai deștept decât un copil de clasa a V-a | Sezonul 3, 20 noiembrie 2024. Melania și Laurențiu au ajuns la suma de 500 de lei
Ești mai deștept decât un copil de clasa a V-a | Sezonul 3, 20 noiembrie 2024. Melania și Laurențiu au ajuns la suma de 500 de lei Miercuri, 20.11.2024, 19:00
Premierele toamnei în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Abonează-te la newsletter!

Lasă-ne adresa ta de mail și te vom ține la curent zilnic cu cele mai importante știri, astfel încât să nu pierzi nimic niciodată.


x