Antena Căutare

Retetele traditionale de Sampetru

Prin traditie, cand vine ziua Sfantului Petru de Iarna, la 16 ianuarie, este semn ca ne aflam deja in miezul ier­nii. Pe de alta parte, incepand de acum, lupii dau iama prin sate, facand felurite stricaciuni. Se spune despre Sam­petru de Iarna ca are in stapanire toate fiarele padurii si el hotaraste in care gospodarie sa mearga, dupa cat de vrednici s-au dovedit a fi gospodarii.

Si orice ar face acestia, nu e chip sa scape de mania acestei divinitati populare. "Se crede ca lupii, cand se strang la urlatoare, vine Sf. Petru calare pe un cal alb, cu o basma plina de bucati de paini si la fiecare ii da cate o bucata. Oile si caprele, cand vad lupul, se duc singure la el, dand din picioare, crezand ca-l baga pe lup in pamant cu picioarele." (Dumitru P. Popescu - "Comoara satelor")

Nu este ingaduit

Pentru ca Sampetru sa nu-i pedepseasca, oamenii au gri­ja sa nu se pieptene (se spune ca tot atatia lupi vor ataca animalele cati dinti are pieptenele), nu se da gunoiul afara din ca­sa, nu se coase, nu se toarce si, in general, nu se folosesc obi­ecte ascutite, nu se imprumuta nici un lucru din casa dupa ce a apus soarele si cu nici un chip nu se rosteste numele lupului.

Si tot pentru a scapa de atacul fiarelor, altadata se adu­nau pietre albe si se puneau pe pragul casei, lasandu-le acolo pes­te noapte. A doua zi se duceau la biserica, iar apoi erau ase­zate in grajdurile animalelor, astfel incat nici o jivina a pa­durii sa nu se incumete sa le atace.

Articolul continuă după reclamă

In schimb, este ingaduit sa se umple mesele cu mancare, in special se coc placinte cu di­verse umpluturi (se crede ca cei care nu se vor ospata cu pla­cinte la Sampetru nu vor mai gasi drumul spre casa) si se dau de pomana covrigi proapseti. Peste doua zile, cand vine vremea altor divinitati populare, Fulgeratoarele, femeile impart rudelor si vecinilor colaci, turte, paine cu zahar si coliva.

Placintele cu branza

Ingrediente: 500 g foi de placinta, 4 oua, 200 g branza de vaci, 300 g branza telemea, doi dovlecei, 200 ml ulei de floarea-soarelui, o lingurita cu bicarbonat de sodiu, 3 g sare, 2 g piper, o lingura cu busuioc verde.

Preparare: Dovleceii se spala, se dau pe razatoarea cu ochiuri mari, se storc de suc si se calesc cinci minute in putin ulei. Branza telemea se sfarama si se pune intr-un bol impreuna cu branza dulce, busuiocul verde tocat, sarea si piperul. Se adauga dovleceii, ouale, bicarbonatul de sodiu si se amesteca.

Foile de placinta se ung cu ulei si se asaza pe un tocator. Se toarna in mijloc compozitia, se ridica marginile foilor peste compozitie si se ung cu ulei. Se intorc cu partea impaturita in jos, se asaza in tavi, se introduc in cuptorul incins si se coc la foc mediu pana devin aurii, iar compozitia s-a intarit si nu mai curge. Se stropesc cu apa rece, se acopera cu servete de bumbac, se lasa 10-15 minute pana se inmoaie foile de deasupra, apoi se servesc.

(Reteta redactata de Alina-Ramona Anghel)

Citeste si Jurnalul National

Foto: platoputas.com

5 lucruri pe care le pierzi cand iti iei un angajament sentimental... Casa ta: aparate electrice de incalzire...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Ești mai deștept decât un copil de clasa a V-a | Sezonul 3, 31 octombrie 2024. Andreea și Andra au câștigat suma de 25 000 lei
Ești mai deștept decât un copil de clasa a V-a | Sezonul 3, 31 octombrie 2024. Andreea și Andra au câștigat suma de 25 000 lei Joi, 31.10.2024, 19:00
Premierele toamnei în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Abonează-te la newsletter!

Lasă-ne adresa ta de mail și te vom ține la curent zilnic cu cele mai importante știri, astfel încât să nu pierzi nimic niciodată.


x