Si orice ar face acestia, nu e chip sa scape de mania acestei divinitati populare. "Se crede ca lupii, cand se strang la urlatoare, vine Sf. Petru calare pe un cal alb, cu o basma plina de bucati de paini si la fiecare ii da cate o bucata. Oile si caprele, cand vad lupul, se duc singure la el, dand din picioare, crezand ca-l baga pe lup in pamant cu picioarele." (Dumitru P. Popescu - "Comoara satelor")
Nu este ingaduit
Pentru ca Sampetru sa nu-i pedepseasca, oamenii au grija sa nu se pieptene (se spune ca tot atatia lupi vor ataca animalele cati dinti are pieptenele), nu se da gunoiul afara din casa, nu se coase, nu se toarce si, in general, nu se folosesc obiecte ascutite, nu se imprumuta nici un lucru din casa dupa ce a apus soarele si cu nici un chip nu se rosteste numele lupului.
Si tot pentru a scapa de atacul fiarelor, altadata se adunau pietre albe si se puneau pe pragul casei, lasandu-le acolo peste noapte. A doua zi se duceau la biserica, iar apoi erau asezate in grajdurile animalelor, astfel incat nici o jivina a padurii sa nu se incumete sa le atace.
In schimb, este ingaduit sa se umple mesele cu mancare, in special se coc placinte cu diverse umpluturi (se crede ca cei care nu se vor ospata cu placinte la Sampetru nu vor mai gasi drumul spre casa) si se dau de pomana covrigi proapseti. Peste doua zile, cand vine vremea altor divinitati populare, Fulgeratoarele, femeile impart rudelor si vecinilor colaci, turte, paine cu zahar si coliva.
Placintele cu branza
Ingrediente: 500 g foi de placinta, 4 oua, 200 g branza de vaci, 300 g branza telemea, doi dovlecei, 200 ml ulei de floarea-soarelui, o lingurita cu bicarbonat de sodiu, 3 g sare, 2 g piper, o lingura cu busuioc verde.
Preparare: Dovleceii se spala, se dau pe razatoarea cu ochiuri mari, se storc de suc si se calesc cinci minute in putin ulei. Branza telemea se sfarama si se pune intr-un bol impreuna cu branza dulce, busuiocul verde tocat, sarea si piperul. Se adauga dovleceii, ouale, bicarbonatul de sodiu si se amesteca.
Foile de placinta se ung cu ulei si se asaza pe un tocator. Se toarna in mijloc compozitia, se ridica marginile foilor peste compozitie si se ung cu ulei. Se intorc cu partea impaturita in jos, se asaza in tavi, se introduc in cuptorul incins si se coc la foc mediu pana devin aurii, iar compozitia s-a intarit si nu mai curge. Se stropesc cu apa rece, se acopera cu servete de bumbac, se lasa 10-15 minute pana se inmoaie foile de deasupra, apoi se servesc.
(Reteta redactata de Alina-Ramona Anghel)
Citeste si Jurnalul National
Foto: platoputas.com
5 lucruri pe care le pierzi cand iti iei un angajament sentimental... Casa ta: aparate electrice de incalzire...