- Liga Națiunilor: România vs. Kosovo se vede vineri, 15 noiembrie, de la 21:45, pe Antena 1 și în AntenaPLAY
- Hai la masă, România! Noul sezon Chefi la Cuțite începe din 17 noiembrie, numai pe Antena 1 și în AntenaPLAY
Rochia de mireasa alba a fost adoptata de lumea contemporana dupa casatoria reginei Victoria, in 1840, cu printul Albert
Si in privinta bijuteriilor purtate de mireasa am putea spune ca s-a ajuns in ultimul secol la o conventie, cele mai raspandite accesorii fiind din perle sau diamante, insa putini stiu ca aceste podoabe aveau in trecut, ca si rochiile de mireasa, un simbolism propriu.
Daca vesmintele miresei erau la romani costumele populare traditionale, cu ceva ornamente in plus fata de cele obisnuite, iar culoarea predominanta era rosu, simbolizand fertilitatea, despre salbele de la gatul fetelor de maritat, viitoare mirese, se stie ca vorbeau despre zestre, fiecare banut fiind echivalentul unui hectar de teren pe care femeia il aducea cu ea in noua familie. Astazi se vorbeste despre frumusete, puritate, opulenta in unele cazuri, dar nici bijuteriile nu mai reprezinta un limbaj usor decriptabil, ci fantezia creatorilor sau a miresei care le agele.
Astazi, rochia de mireasa tinde sa iasa din nou din tipare, luand culori si forme care o reprezinta pe cea mai importanta persoana a zilei, iar pentru creatorii de moda, creatia cea mai importanta a oricarei colectii face cumva sinteza tuturor ideilor si senzatiilor care l-au inspirat. „Rochia de mireasa este cea mai importanta piesa intr-o prezentare de moda pentru ca este cea mai specatculoasa tinuta a unei femei si cea mai importanta rochie din viata ei. Fiecare casa de moda are un stil propriu in privinta rochiilor de mireasa. Vezi Dior sau Valentino, fiecare fiind definita de un stil recognoscibil pe care il si pastreaza", spune Cristina Antonescu, de la Ersa Atelier.
Cei mai multi creatori de moda nu se supun unor tendinte ale momentului atunci cand abordeaza tema nuntii, creatia lor stand mai mult sub semnul unicitatii, a personalitatii fiecaruia sau a evenimentului pentru care concep o rochie speciala. „Exista o tendinta actuala spre simplitate, spre minimalism, dar trebuie sa ti se si potriveasca. Exista o tendinta spre stilul artitectural, sculptural, dar eu nu ma orientez in functie de tendinte. Noi cream fiecare rochie pentru fiecare mireasa in parte. Trebuie sa ti se potriveasca si ca stil, si ca atitudine. In momentul in care incepi sa creezi o rochie pentru un eveniment, trebuie sa se lege toate elementele intre ele, inclusiv locatia, mirele, inaltimea lui, atitudinea lui si asa mai departe, mai explica designerul Ersa.
Tot articolul, in Jurnalul National
foto: Hepta.ro