Antena Căutare

Rolul relatiilor de prietenie in viata copiilor

Poate multi dintre noi nu mai pastram legatura cu prietenii din copilarie, dar ne amintim cu siguranta sentimentele de dragoste si loialitate pe care le-am simtit pe masura ce am legat astfel de relatii si le-am observat evolutia in timp.

Privind in urma, a ne face prieteni a fost de cele mai multe ori un proces natural, organic. Dar pe masura ce ne observam proprii copii legand prietenii, ni se aminteste faptul ca lucrurile nu stau intocmai asa, uneori fiind un proces destul de complicat sau dificil.

Prieteniile din copilarie ne aduc beneficii pe viata. Copiii care isi fac un prieten foarte apropiat sunt mai putin predispusi sa devina singuratici sau sa fie deprimati la varsta adulta si au mai mari sanse sa se bucure de relatii romantice frumoase.

Aceste lucruri se datoreaza faptului ca prieteniile ne ajuta sa invatam lucruri despre noi: primim un feedback mult mai onest decat din partea familiei. Acest lucru este cu atat mai important la varsta la care copiii implinesc varsta de 7 sau 8 ani si trec prin schimbari cognitive importante, care au drept rezultat dezvoltarea unui simt al identitatii separat de familia lor.

2010/11/23//149816-kidstoys.jpg

Articolul continuă după reclamă

Parintii insa privesc de multe ori relatiile celor mici prin ochii lor de adulti, dar ele sunt mai mult un joc al invatarii care se desfasoara in ritmul si termenii lor, nu ai nostri. Atunci cand intervenim, influentam sau dictam ce ar trebui sa aiba loc, le ingradim dezvoltarea naturala. Este important sa se obtina un echilibru, incurajand copilul sa socializeze, insa fara a-i impune nimic.

Multi parinti vor ca cei mici sa se joace cu anumiti copii, poate cei ai prietenilor lor, sau cei care locuiesc in acelasi cartier. Dar inca de la o varsta prescolara, copiii se apropie instinctiv de cei care le sunt egali in ochii lor si care au aceleasi interese ca si ei.

Aceasta este o caracteristica fundamentala a tuturor prieteniilor pe care le leaga cineva de-a lungul vietii. De aceea adultii trebuie sa ii lase pe cei mici sa aleaga singuri partenerii de joaca.

Cu toate acestea, sunt copii pentru care este mai dificil sa relationeze cu alti copii, fie pentru ca nu au suficienta incredere in ei, sunt timizi, agresivi sau depind prea mult de atentia celor din jur, de aceea le este destul de greu sa isi faca prieteni. In astfel de cazuri parintii pot interveni cu sfaturi sau planuind intalniri unde au posibilitatea sa isi faca relatii.

Foto: nytpick.com

rachaelray.com

J. Lo revine in lumea modei... Pasionatii de jocuri video se concentreaza mai bine...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Ești mai deștept decât un copil de clasa a V-a | Sezonul 3, 20 noiembrie 2024. Melania și Laurențiu au ajuns la suma de 500 de lei
Ești mai deștept decât un copil de clasa a V-a | Sezonul 3, 20 noiembrie 2024. Melania și Laurențiu au ajuns la suma de 500 de lei Miercuri, 20.11.2024, 19:00
Premierele toamnei în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Abonează-te la newsletter!

Lasă-ne adresa ta de mail și te vom ține la curent zilnic cu cele mai importante știri, astfel încât să nu pierzi nimic niciodată.


x