Rugăciunea Sfintei Cruci. Duminica, 31 martie 2019, creștinii sărbătoresc Duminica Sfintei Cruci, o sărbătoare importantă în Postul Paștelui. Rostește și tu rugăciunea de ajutor, în cinstirea crucii, simbolul vechi creștin al mântuirii neamului omenesc.
Duminica Sfintei Cruci este sărbătoarea din a treia Duminică din Postul Paștelui. În 2019, Duminica Sfintei Cruci pică pe 31 martie 2019, când, în toate Bisericile din România, lecturile de la Sfânta Liturghie se țin din cărțile biblice ”Evrei 4, 14-16; 5, 1-6 (Apostolul) și Marcu 8, 34-38; 9,1 (Evanghelia)”, iar la Utrenie, Sfântă Cruce este scoasă în procesiune din sfântul altar în mijlocul bisericii, unde este așezată spre închinare.
Duminica Sfintei Cruci, 31 martie 2019. Sărbătoare mare! Ce nu ai voie să faci
Sărbătoarea Crucii marchează și înjumătățirea Postului Mare, perioadă care conduce către prăznuirea Patimilor și Învierii lui Hristos. De aceea, atât duminică aceasta, cât și întreagă săptămâna care o urmează, sunt centrate pe închinarea și contemplarea lemnului de viață făcător al Crucii lui Hristos.
Rugăciunea Sfintei Cruci
Să se scoale Dumnezeu, și să se risipească vrăjmașii Lui, și să fugă de la față Lui cei ce-L urăsc pe Dânsul. Să piară cum piere fumul, cum se topește ceară de față focului, așa să piară demonii de la față celor ce-L iubesc pe Dumnezeu și se însemnează cu semnul Crucii, zicând:
Bucură-te, preacinstita și de viață făcătoare Crucea Domnului, care gonești demonii cu puterea Celui ce S-a răstignit pe ține, a Domnului și Mântuitorului nostru Iisus Hristos, Care S-a pogorât la iad, și a călcat puterea diavolului, și te-a dăruit nouă pe ține, cinstită Crucea Să, spre izgonirea a tot vrăjmașul.
O, preacinstita și de viață făcătoare Crucea Domnului, ajută-mi mie cu Sfântă Fecioară Născătoare de Dumnezeu și cu toți Sfinții, în veci. Amin.
Ce este crucea și câte forme de cruci există
Crucea este unul dintre simbolurile cele mai răspândite şi în acelaşi timp printre cele mai vechi. Ea apare drept simbol creştin pe la sfârşitul secolului al IV-lea şi începutul secolului al V-lea. Înainte de apariţia creştinismului, crucea reprezenta soarele, armonia contrariilor (cerul şi pământul), centrul ei fiind mijlocul universului. Cele patru braţe indicau cele patru puncte cardinale.
În sens spiritual, crucea reprezintă „chinul moral“, care vorbeşte de dogma creştină a ispăşirii. Se cunosc aproximativ 400 de forme de cruci, dintre care următoarele sunt cele mai răspândite: crucea Tau (în formă de T) este cel mai vechi simbol, cu origine în vechea Chaldee; crucea ortodoxă, greacă; crucea catolică, latină (actualmente, forma cea mai răspândită); crucifixul (în primele secole după răstignirea lui Hristos nu s-a prezentat corpul Acestuia pe cruce).
Creştinismul a transformat crucea dintr-un instrument de tortură, aducător de moarte, într-un obiect sfânt, dătător de viaţă, curaj şi speranţă.
Cum se face corect semnul crucii?
surse: crestinortodox.ro, ziarullumina.ro
Rugăciunea de sâmbătă! Cea mai puternică rugăciune pe care o poți rosti la începutul zilei... Duminica Sfintei Cruci, 31 martie 2019. Sărbătoare mare! Ce nu ai voie să faci...