- Hai la masă, România! Noul sezon Chefi la Cuțite de vede duminica de la ora 20:00 și de luni până miercuri de la 20:30 numai pe Antena 1 și în AntenaPLAY
- Marele Premiu de Formula 1™ din Las Vegas e online exclusiv în AntenaPLAY! Vezi cursele în perioada 22 - 24 noiembrie 2024!
Este o buna cale de a intari o minte tanara si de dezvoltare a acelor abilitati de gandire care conteaza in educatie. Este o modalitate distractiva pentru copii de a-si exersa creierul, de a relationa cu alti copii si de a invata ce este o strategie.
Sahul si gandirea
Un joc de sah pune mintea la o munca riguroasa, care poate imbunatati logica, gandirea critica, imaginatia si abilitatea de a formula o strategie si de a raspunde la alta strategie. Sahul intareste capacitatile mentale innascute care sustin invatarea si creativitatea.
Memoria si logica
Sahul are calitatea de a ajuta la dezvoltarea memoriei si cresterea capacitatii de concentrare. Cum? Fiecare piesa a jocului de sah este guvernata de reguli diferite, asa ca jucatorii trebuie sa stie ce poate face, cum sa o foloseasca si cand. Un jucator trebuie sa fie capabil sa-si planifice miscarile inainte de a le face si sa le ajusteze daca apar miscari neasteptate ale adversarului. Unii jucatori folosesc aceleasi modalitati de a incepe o partida. Memorizarea acestor modele te poate ajuta sa stii ce pune la cale adversarul (in functie de primele lui miscari) si sa castigi partida chiar dupa numai cateva mutari.
Imaginatia
In sah este foarte importanta si creativitatea. Jocul nu este limitat la cateva modele pe care sa le urmezi. Poti construi diferite scenarii ale partidei in fiecare joc si in orice moment al ei. Sahul a fost denumit, de altfel, o "arta aparenta in forma de joc". De ce ? Pentru ca te incurajeaza ca in mintea ta sa pictezi cate aranjamente ideale ale pieselor tale doresti.
Cauza si efectul
Fiecare jucator are sansa de a face alegeri pentru el insusi, dar si sa suporte consecintele acestor alegeri. Nu se intampla niciodata nimic prin noroc in jocul de sah si niciun joc nu se poate repeta. Fiecare partida este rezultatul alegerilor pe care le faci. Greselile sunt inevitabile (iar aceasta este o alta lectie majora pe care un copil o invata), si recunoasterea lor inseamna intelegerea a ceea ce a fost gresit si cum s-a ajuns la rezultatul final.
Citeste si Revista Felicia
sursa foto: yonichess.com
FOTO! Bella si Edward sunt acum personaje de benzi desenate... Cinci lucruri de facut in vacanta cu iubita...