Antena Căutare

Sarbatori lipsite de stres? Sfaturi pentru pregatirea casei de Craciun

Perioada sarbatorilor de iarna este una plina de emotii, de nerabdare mai ales din partea celor mici, dar si de stres pentru parintii care se gandesc cum sa se organizeze mai bine pentru a avea un Craciun frumos, insa care nu implica neaparat cheltuieli exagerate.

1. Planuieste totul din timp, mai ales bugetul

Lipsurile suportate de-a lungul anului, dorinta de a avea cateva ziler de vis sau competitia cu vecinii sau prietenii te pot face sa pierzi putin controlul asupra cheltuielilor pe care le faci in preajma sarbatorilor.

Multi romani mai ales considera ca aceasta este perioada din an care ar trebui sa fie echivalenta cu belsugul: multa carne de porc, multe feluri de mancare, opulenta, exces. Insa daca nu vrei sa intri in 2011 cu o gaura in buget care iti va da batai de cap tot anul, fii chibzuit si nu depasi masura. De cate ori ti s-a intamplat sa arunci mancare ramasa de la sarbatori sau sa iti dai seama ca cele cateva zile libere de la munca le-ai petrecut cheltuind sume imense de bani invitand un numar mare de musafiri si incercand sa ii impresionezi cu ce ai pus pe masa?

Incearca sa faci din timp o lista cu suma maxima de bani pe care esti dispus sa o cheltuiesti la final de luna. Distribuie realist banii si incearca sa nu te abati de la ceea ce ti-ai propus. Craciunul este o perioada in care sa te destinzi, sa te gandesti la anul care a trecut, sa fii spiritual si nu motivul pentru care anul urmator va fi unul si mai stresant decat cel care se incheie.

Articolul continuă după reclamă

2. Modifica obiecte vechi sau da-le alta intrebuintare

Nu este nevoie ca in fiecare an sa cumperi ceva nou pentru a decora casa. Incearca sa rezisti tentatiei de a te plimba constant prin magazine, chiar si atunci cand iti promiti ca mergi doar sa te uiti. Intr-un final tot vei vedea ceva care iti va fura ochii si mai apoi vei realiza ca te framanti de unde sa faci rost de bani pentru a cumpara obiectul dorit.

Poti obtine un decor diferit fata de cel avut anul trecut, cu aceleasi obiecte carora sa le schimbi modul de intrebuintare. De exemplu, poti folosi cateva globuri pentru a le atarna de lustra din camera de zi, sau poti impodobi bradul si cu lucruri realizate acasa, de copii, stelute decupate, felii de fructe uscate.

3. Implica-i si pe ceilalti membri ai familiei

Atunci cand vrei sa faci mare parte din ce inseamna pregatirea pentru Craciun si revelion de unul singur, este mai mult ca sigur ca stresul si nemultumirea vor pune stapanire pe tine. Sunt lucruri pe care poate tu sau ceilalti considera ca esti mai in masura sa le faci, deoarece te pricepi cel mai bine. Insa gandeste-te daca perfectionismul tau ar trebui sa insemne nopti pierdute in fata cuptorului pentru ca doar noaptea mai ai timp si de prajituri sau daca faptul ca ceilalti membri ai familiei nu te ajute este pentru ca nu pot sau pentru ca asa le este mai comod.

Nu inseamna ca trebuie sa imparti totul pe roluri, insa cu siguranta sunt anumite lucruri care pot fi lasate in grija altcuiva, cum ar fi impodobirea bradului de Craciun, lucru pe care il pot face copiii. Mai mult, ei se vor bucura de faptul ca vor avea o traditie a lor.

4. Incearca lucruri noi, dar nu exagera

Poate te gandesti ca in fiecare an ai facut acelasi lucru de sarbatori si acum ar fi cazul sa schmbi meniul, sa schimbi decorul, sa te reinventezi. Este o idee buna in cazul in care esti foarte sigur pe tine si stii clar ce vrei. Altfel, daca faci schimbari prea mari care ar putea avea altfel de rezultate decat cele asteptate, Craciunul s-ar putea dovedi ziua in care ai fost cel mai demoralizat din intreg anul.

Daca vrei sa nu mai faci acelasi tort cu nuca din fiecare an de exemplu si vrei sa incerci ceva nou, cel mai bine este sa testezi retetele mai inedite inca de pe acum. In caz ca ceva nu iese bine, macar nu te va lua prin surprindere si vei sti unde ai gresit sau vei afla ca totusi reteta ta veche de ani de zile este mai buna.

5. Nu uita ce este mai important de sarbatori

In incercarea de a face totul perfect ai putea pierde cumva din vedere faptul ca nu acesta este cel mai important lucru, ci acela ca ii ai pe cei dragi aproape si ca ai parte de iubire. Incearca sa nu te consumi daca nu totul merge cum ti-ai planuit si sa nu isti conflicte din acest motiv. Astfel de lucruri sunt trecatoare, dar linistea interioara si relatia pe care o ai cu cei la care tii sunt cu adevarat importante.

Foto: funny-potato.com

FOTO! O noua papusa Barbie: inginer de calculatoare... Cainii pot avea sentimente asemanatoare cu cele umane...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Ești mai deștept decât un copil de clasa a V-a | Sezonul 3, 22 noiembrie 2024. Mihai Găinușă și Oana Paraschiv luptă pentru visul lui Tudor de a ajunge un mare pianist
Ești mai deștept decât un copil de clasa a V-a | Sezonul 3, 22 noiembrie 2024. Mihai Găinușă și Oana Paraschiv luptă pentru visul lui Tudor de a ajunge un mare pianist Vineri, 22.11.2024, 19:00
Premierele toamnei în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Abonează-te la newsletter!

Lasă-ne adresa ta de mail și te vom ține la curent zilnic cu cele mai importante știri, astfel încât să nu pierzi nimic niciodată.


x