Poate ca bautura originala nu mai este buna pentru a fi consumata ca de obicei, insa lichidul in care s-a transformat joaca un rol important in bucataria intregii lumi. Orice otet are un gust acru, insa in functie de lichidul din care a fermentat, exista diferente subtile intre ele.
Orice lichid care contine zahar sau amidon (numele inseamna de fapt „vin acru" in franceza); este fermentat folosind curmale, zahar de trestie, zmeura, afine si o mare varietate de fructe. Cel mai popular dintre ele este probabil otetul de cidru, facut din cidru de mere. Japonezii de exemplu folosesc in mod frecvent otet de orez in retetele lor.
Britanicii sunt cunoscuti pentru otetul lor delicat, facut din bere. Specialitatea italienilor este otetul balsamic, facut din struguri zdrobiti ce fermenteaza in butoiase de lemn timp de zeci de ani sau chiar secole.
Doua tipuri folosite in mod frecvent de otet sunt cel din vin rosu si din vin alb. Otetul din vin alb este ideal pentru dressinguri la salate, sau ca baza pentru otetul aromat, facut prin adaugarea de fructe si ierburi proaspete. Otetul facut din vin rosu are un gust mai robust decat cel alb si se foloseste in general la marinate sau in vinegrete.
Se recomanda pastrarea lui in containere inchise bine, in locuri intunecoase. Isi pastreaza aroma pana la sase luni, dar trebuie aruncat la primul semn de mucegai.
Foto: popsci.com
Ce faci cand copilul tau este lipsit de tact... Asculta noua piesa a lui Joe Jonas: "Love Slayer"!...