- Hai la masă, România! Noul sezon Chefi la Cuțite de vede duminica de la ora 20:00 și de luni până miercuri de la 20:30 numai pe Antena 1 și în AntenaPLAY
- Marele Premiu de Formula 1™ din Las Vegas e online exclusiv în AntenaPLAY! Vezi cursele în perioada 22 - 24 noiembrie 2024!
Sarbatoarea Pastelui este incarcata de simboluri si traditii pastrate cu sfintenie de-a lungul timpului. Pentru copii, Pastele inseamna venirea Iepurasului cu multe cadouri, mai ales daca au fost cuminti. Iepurasul le aduce oua si iepurasi de ciocolata, jucarii, hainute si pantofiori noi. Pentru a-l primi asa cum se cuvine, copiii se pregatesc din timp: cu oua pictate, cu mai putine boacane, cu ajutor dat mamicilor la gatirea casei de sarbatoare si cu sufletul curat, asa cum numai copiii il au.
Cine este Iepurasul?
Povestea Iepurasului de Paste nu va fi spusa niciodata de prea multe ori, pentru ca mereu vor fi copii mici dornici sa o afle. Iepurasul vine din timpuri stravechi si a avut prima casuta pe meleagurile germane. Tot acolo s-au preparat pentru prima data dulciurile in forma de iepurasi, facute din aluat si zahar.
Mai tarziu, cofetarilor francezi le-a venit ideea sa faca oua din ciocolata. Plecand de la aceste inceputuri timide, Iepurasul a devenit mai indraznet si, din an in an, a ajuns in casele tuturor copiilor, din toate tarile crestine. Astazi, Iepurasul este considerat cea mai mare placere a copiilor, similara cu sosirea lui Mos Craciun.
Sa-i invatam semnificatia Pastelui
Copiii trebuie sa invete de mici ca Pastele este o mare sarbatoare crestina care semnifica invierea domnului Iisus Hristos. El a fost rastignit pe cruce pentru pacatele lumii, dar, printr-o minune, a inviat din morti. In Sfanta Noapte a Invierii, copiii trebuie sa participe alaturi de intreaga familie la ritualurile specifice de Paste: sa mearga la biserica, sa ia lumina, sa aduca lumina acasa, iar pe urma, la masa de sarbatoare, sa ciocneasca oua rosii cu cei dragi si sa manance cozonac, pasca si friptura de miel.
La impartasit in Saptamana Mare
Exista obiceiul ca in Saptamana Mare parintii, bunicii sau invatatorii sa ii duca pe copii la biserica pentru a fi impartasiti. Trebuie sa le spunem copiilor ca prin Sfanta impartasanie Hristos este cu ei si ii apara de toate relele.
Fapte bune cat mai multe
In preajma Sarbatorilor Pascale trebuie sa ii motivam pe copii sa faca fapte bune. Sa ofere din putinul lor altor copii care au si mai putin decat ei, sa ii ajute pe cei varstnici, sa se abtina de la rautati si de la vorbe urate. Nu ar fi rau sa fie antrenati in actiuni umanitare care sa vina in ajutorul copiilor saraci sau bolnavi. In acest fel, ii obisnuim de mici sa fie buni si sa le pese de cei din jurul lor.
Citeste si revista Felicia!
Foto: arts-craftsprojects.com