Antena Căutare

Sfânta Filofteia, copila care a ales să treacă Dunărea pentru a face minuni pe pământ românesc. Moaștele sale ascund un blestem

Sfânta Muceniță Filofteia este sărbătorită anul pe data de 7 decembrie. Aceasta este ocrotitoarea copiilor și a trăit în secolul al XIII-lea la sud de Dunăre. Filofteia a murit la doar 12 ani ucisă de tatăl său.

Moaștele Sfintei Filofteia

Filofteia s-a născut în Bulgaria, în apropiere de orașul Târnovo, într-o familie de țărani credincioși. Micuța postea, asculta Sfânta Scriptură, învăța să se păstreze fecioară și mai ales cum să fie foarte milostivă.

Mama Sf Filofteia a murit când aceasta era foarte mică, motiv pentru care a rămas în grija tatălui său. Anii treceau și copila nu renunță la obiceiul de a împărți tot ce are cu săracii satului.

Într-o zi când mama vitregă i-a dat haine și mâncare pentru a le duce tatălui ei, Filofteia le-a dăruit săracilor. Imediat ce și-a dat seama, tatăl uită de dragostea părintească și se năpustește asupra Filofteiei fără nicio milă. Orbit de mânie, aruncă în fată cu toporul pe care îl purta la brâu. La doar 12 ani Sfânta Filofteia trece la cele veșnice ucisă de propriul tată.

Înspăimântat că și-a ucis fiica și văzând cum aceast capătă o strălucire cerească, tatăl merge la cetate pentru a-i aduce pe arhiepiscop și conducătorii cetății la locul faptei. Când au văzut că trupul copilei este învăluit de acea lumină dumnezeiască, s-au minunat cu toţii, lăudându-l pe Dumnezeu. Apoi, împreună cu arhiepiscopul, cei veniţi au încercat să ridice trupul sfintei şi să-l ducă în cetate. Dar n-au putut să-l urnească din loc, nici când au rostit multe rugăciuni şi s-au înspăimântat.

Articolul continuă după reclamă

Legenta spune că cei veniți să-i ridice trupul Sf Filofteia s-au gândit că aceasta vrea să se odihnească într-un anumit loc. Au început să enumere biserici din împrejurimi până au ajuns la cele de peste Dunăre. Abia când a fost pomenit numele Bisericii Domneaşti din Târgul Argeşului, trupul ei a devenit mult mai uşor şi cei prezenţi, care asistau la ineditul eveniment, au trimis o scrisoare domnitorului Radu Vodă ( cel care zidise acea biserică), vestindu-l că Sfânta vrea să se odihnească în acel sfânt lăcaş.

Astfel, Sfânta Muceniță Filofteia a ajuns astăzi la episcopia de la Curtea de Argeș. Racla cu moaștele sale făcătoare de minuni strângând numeroși credincioși. Mulți părinți dau numele Filofteia fiicelor lor, iar multe femei își iau acest nume la intrarea în călugărie.

Blestemul moaștelor Sfintei Filofteia

De mai bine de 300 de ani, Țara Românească o are ca ocrotitoare pe Sfânta Muceniță Filofteia. Racla cu moaștele acesteia a fost restaurată în 2004. În timpul lucrărilor s-au înlocuit bucățile deteriorate din lemnul de chiparos. Meșterii de la Monetăria Statului, conduși de Vasile Vasile, au fost șocați când au găsit scris pe săculețul care învelea moaștele un blestem.

Istoria consemnează că speriat că moaștele sfintei vor fi împrăștiate, Mitropolitul Cosma a rostit: Poruncim cuvioșiei/ tale Arhimandrite chir Parthenie, Igumen Argeșului, să le pecetluiești într-un săculețu de bogasin nou lăsându- i afară numai mâna cea dreaptă pentru sărutarea norodului. și așa pecetluite să le/ așezi în sicriu. Și să știe fieșcare/ să se ferească a nu cuteza să ciupească/ cât de puțin din sfintele moaște, că am pus blestem asupra cui/ a cuteza a să atinge/ să ia. Într-a acesta și chip să urmezi/! Și să fii blagoslovit!” 1791, mai 10.

Sfânta Filofteia Rugăciune

Sfântă mare muceniță a lui Hristos, Filoftee, ne rugăm ție cu genunchii plecați și cu lacrimi fierbinți. Adu-ți aminte de neputința firii omenești, care cuprinde și împresoară pe tot muritorul, de la naștere, întocmai ca mrejele păianjenului. Întru aceste mreji fiind căzuți și noi, smeriții, și neputând scăpa de ele fără ajutorul lui Dumnezeu, te rugăm pe tine să ne fii mijlocitoare către Dânsul. Că El însuși te-a preamărit și te-a trimis în această țară, ca s-o aperi și s-o păzești de toate răutățile. Așa, Sfântă mare muceniță a lui Hristos, Filoftee, milostivește-te spre lacrimile bătrânilor, spre suspinele maicilor, spre cererile pruncilor și spre noi, care cădem cu genunchii plecați și cerem, prin rugăciunile tale cele sfinte, ajutor și mântuire din supărările ce ne cuprind. Căci știm, Sfântă muceniță, că pentru păcatele noastre pătimim acestea toate, adică: boli, sărăcire, prigoniri de la vrăjmași, neploaie la vreme și alte asemenea rele. Pentru aceasta cădem la milostivirea ta, ca să nu pătimească și cei nevinovați din pricina noastră. Fie-ți milă și roagă-te lui Dumnezeu pentru noi, ca să strigăm ție: bucură-te, fecioară, mare muceniță Filoftee. Doamne, Iisuse Hristoase, Dumnezeul nostru, primește smerita mea rugăciune pentru iertarea păcatelor mele și ca un îndurat, cu dreapta Ta cea atotputernică stinge-mi focul ce m-a cuprins, încetează-mi boala și cu milostivirea Ta ridică-mă din patul durerilor, pentru slava numelui Tău. Ca Tu ești doctorul sufletelor și al trupurilor noastre și Ție slavă înălțăm, acum și pururea și în vecii vecilor. Amin.

Citește și:

Adevăratul Moș Nicolae nu avea treabă cu cadourile! Nici măcar nu a fost sfânt! A fost mai degrabă frate cu Păcală

Ajun de Sf Nicolae 5 decembrie. Ce se face în ajun de Moș Nicolae pentru fericire și noroc... Mesaje de Sfântul Nicolae 2019. Cele mai frumoase SMS-uri, urări și felicitări pe care le poți trimite de Moș Nicolae...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Ești mai deștept decât un copil de clasa a V-a | Sezonul 3, 15 noiembrie 2024. Andrei Urs și Vlad Condurache au câștigat suma de 15000 de lei
Ești mai deștept decât un copil de clasa a V-a | Sezonul 3, 15 noiembrie 2024. Andrei Urs și Vlad Condurache au câștigat suma de 15000 de lei Vineri, 15.11.2024, 19:00
Premierele toamnei în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Abonează-te la newsletter!

Lasă-ne adresa ta de mail și te vom ține la curent zilnic cu cele mai importante știri, astfel încât să nu pierzi nimic niciodată.


x