- Hai la masă, România! Noul sezon Chefi la Cuțite de vede duminica de la ora 20:00 și de luni până miercuri de la 20:30 numai pe Antena 1 și în AntenaPLAY
- Marele Premiu de Formula 1™ din Las Vegas e online exclusiv în AntenaPLAY! Vezi cursele în perioada 22 - 24 noiembrie 2024!
Sfântul Dumitru 2019 Tradiții și superstiții: Sfântul Mucenic Dimitrie, zis și Izvorâtorul de Mir, reprezintă una dintre cele mai importante sărbători creștine. Iată ce tradiții și superstiții trebuie să respecți în această zi și ce trebuie să dai de pomană pentru belșug, fericire și noroc.
Sfântul Dumitru este cinstit în fiecare an la data de 26 octombrie. Despre viața sa se știe că a trăit în timpul împăraților Dioclețian (284-305) și Maximian (286-305). A fost fiul prefectului Tesalonic, fiind întemnițat deoarece a admis că este creștin. Și-a găsit sfârșitul străpuns de sulițele gladiatorilor. I se spune Izvorâtorul de Mir deoarece din trup nu curge sânge, ci mir tămăduitor de boli. Sfântul Mare Mucenic Dimitrie este considerat ocrotitorul orașului Tesalonic, Grecia.
Sfântul Dumitru 2019 Tradiții și superstiții. Ce să dai de pomană
Sfântul Dimutru sau Sfântul Dimitrie este o sărbătoare de cruce roșie deosebit de importantă și de iubită. Este întâmpinată în fiecare an de jocuri și de focuri vii, mai ales că este ultima și cea mai însemnată sărbătoare a toamnei.
De Sfântul Dumitru se împart covrigi, nuci, mere, pâine, struguri și prune uscate celor care sar peste foc. Se știe că încă din ajunul sărbătorii, oamenii fac focuri mari, pe dealuri, pentru ca cei mici să sară peste ele. Tradiția spune că cei care sar peste focuri vor fi sănătoși și se vor căsători.
De asemenea, în această zi se pomenesc și morții și se da de pomană colivă de Sâmedru, dar și colaci în formă de cruce.
Sfântul Dumitru sau Sâmedru este considerat patronul păstorilor. Astfel, pentru a vedea cum va fi iarna care vine, păstorii obișnuiesc să își așeze cojocul pe iarbă în mijlocul oilor, așteptând să vadă care oaie se va așeza pe el. Dacă o oaie neagră se așează înseamnă că iarnă va fi una bună, în timp ce dacă se va culca o oaie albă, iarnă va fi aprigă.
În Bucovina, tradiția spune că cei care seamănă usturoiul după Sânmedru vor avea pagubă.
Tot astăzi e practică tradiția tăiatului coamei cailor tineri pentru ca ea să crească frumos. Nu se folosește piaptănul deoarece aduce pagubă.
De Sfântul Dumitru toate datoriile trebuie achitate.
În unele zone, țăranii îl prăznuiesc pe Sfântul Dimitrie, Izvorâtorul de mir, că fiind cel care a dat oamenilor vinul, folosit la Sfântă Împărtășanie.
Calendar ortodox 25 octombrie 2019. Doi Sfinți Mucenici sunt cinstiți în această zi... Sf Mihail și Gavriil 2019: Tradiții și superstiții: ce nu ai voie să faci...