Antena Căutare

Sinaxarul zilei de 18 august. Sfiții Mucenici Flor si Lavru

Potrivit Calendarului Ortodox, acestia sunt sfintii praznuiti astazi de catre crestin-ortodocsi.

Potrivit Calendarului Ortodox, aceștia sunt sfinții prăznuiți sâmbătă, 18 august, de către creștin-ortodocși.

În această luna, în ziua a optsprezecea, pomenirea Sfinților Mucenici Flor și Lavru.

Acești sfinți au fost după trup frați gemeni, și aveau meșteșugul de taietori în piatră, pe care-l învatasera de la Sfințîi Proclu și Maxim care marturisisera pentru Hristos. După ce au mărturisit dascălii lor pentru Hristos, ei s-au dus la Iliric, în țară Dardaniei, în cetatea Ulpianilor, unde cercând pietre de metaluri, își savârseau meșteșugul lor pe lânga Licon ighemonul. Apoi au fost trimiși de acesta către Liciniu feciorul Elpidiei împarateasa. Liciniu dându-le bani, le-a poruncit să zidească o capiste idolească, dându-le și planul acesteia. Dar sfinții luând banii, i-au împartit la săraci; și noaptea se rugau către Dumnezeu, iar ziua lucrau tare și înfrumusetau locașul; și peste puține zile l-au și isprăvit, fiind sfinții ajutați și întariti de îngeri. Atunci îndata Merentie popa cel idolesc a crezut în Hristos, crezând mai înainte și fiul sau Atanasie, căci îi tamaduisera sfinții ochiul cel orb al lui. Și strângând mucenicii lui Hristos săracii, cărora le dăduseră banii, au legat idolii cu streanguri de grumaji, și i-au tras jos.

După aceea, aprinzând lumânari multe, au închinat biserica lui Dumnezeu și o sfintira lui Hristos, zicând: "Slavă Ție, Hristoase Dumnezeule, laudă Apostolilor și bucuria mucenicilor", înainte-mergând cinstită Cruce.

Articolul continuă după reclamă

Iar dacă a aflat Liciniu de această, a poruncit să se aprindă un cuptor și să bage în el pe săracii care luaseră banii și sfarâmasera idolii; în care aceia și-au dat sufletele.

Iar Sfințîi Flor și Lavru, fiind legați la roată unui car, au fost bătuți, apoi au fost trimiși la ighemonul Licon, care i-a băgat într-un puț adânc, unde se rugau lui Dumnezeu și pentru cei ce aveau să le facă pomenirea, și pentru bunăstarea lumii, pentru încetarea prigoanei; și așa și-au dat sufletele. Peste câtiva ani au fost scoase cinstitele lor moaște din puț, și așezate cu cinste în racle, care izvorau miruri și izvoare de tămăduiri celor ce se apropiau de ele.

Tot în această zi, pomenirea Sfintei gloate de săraci, care a zdrobit idolii, și în foc s-a savârsit.

Tot în această zi, pomenirea Sfinților Mucenici Ermi, Serapion și Polien.

Acești sfinți erau din Roma, și fiind pârâti de cei necredincioși că cred în Hristos și nu se închina la idolii, au fost duși înaintea eparhului Romei. Și mărturisind cu îndrazneala credință în Hristos, întâi au fost băgați la închisoare într-o temniță întunecoasa și plină de necurății. După aceea fiind scoși de acolo, și neprimind a jertfi la idoli, au fost chinuiți în multe feluri. Și așa și-au dat sufletele la Dumnezeu.

Tot în această zi, pomenirea Sfintei Mucenite Iuliani (Iuliana), cea aproape de Strovil.

Tot în această zi, pomenirea Sfântului Mucenic Leon, care a pătimit lânga mare, aproape de Miră Lichiei.

Tot în această zi, pomenirea Sfinților patru sihaștri, care în pustiu cu pace s-au savârsit.

Tot în această zi, pomenirea celor dintre sfinți părinților noștri Patriarhii Constantinopolului: Ioan și Gheorghe.

Sfântul Ioan al V-lea a fost patriarh de Constantinopol între 669-674, iar sfântul Gheorghe I între 678-683. Amândoi au trăit sub domnia împaratului Constantin Pogonatul (668-685).

Tot în această zi, pomenirea Cuviosilor Părinților noștri: Varnava, Sofronie și Hristofor, care s-au mântuit la anul patru sute doisprezece.

Tot în această zi, pomenirea Preacuviosului Ioan, starețul mănăstirii de la Rila, în Bulgaria.

Tot în această zi, pomenirea Arsenie cel Nou, din Păros.

Născut la Ioanina, din părinți pioși, în anul 1800, Sfîntul Arsenie a rămas orfan la vîrstă de nouă ani și a fost luat în grijă de Ieromonahul Grigorie, directorul școlii din Kydonia, în Asia Mică. În cursul ultimului an de studii, al cincilea, a fost prezentat Părintelui Daniel de Zagora, unul din cei mai renumiți părinți spirituali ai epocii, și se atașa de el

Sursă:calendar-ortodox.ro

Canon de rugăciune 18 august. Rugăciune către Sfinţii Mucenici Flor şi Lavru... Acatist de iertare. Iată ce trebuie să conțină acatistul tău pentru a fi iertat....
Înapoi la Homepage

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Ești mai deștept decât un copil de clasa a V-a | Sezonul 3, 9 decembrie 2024. Ruxandra a câștigat suma de 3500 de lei
Ești mai deștept decât un copil de clasa a V-a | Sezonul 3, 9 decembrie 2024. Ruxandra a câștigat suma de 3500 de lei Marti, 10.12.2024, 19:00
2025 de exceptie Vezi acum
Citește și
Abonează-te la newsletter!

Lasă-ne adresa ta de mail și te vom ține la curent zilnic cu cele mai importante știri, astfel încât să nu pierzi nimic niciodată.


x