Pe de alta parte, smochinele au un continut caloric ridicat - 100 de grame de smochine proaspete au 100 de calorii, pe cand aceeasi cantitate de smochine uscate au 250 de calorii.
Proprietatile laxative
Cea mai utilizata proprietate a smochinelor, de-a lungul timpului, a fost cea laxativa. Preparate in mai multe feluri, smochinele pot combate eficient constipatia.
Iata doua retete:
1. Se taie patru smochine proaspete in patru, se amesteca cu 12 stafide si peste ele se pune lapte. Intreaga compozitie se pune la fiert. Produsul obtinut se mananca dimineata, pe stomacul gol.
2. Se spala sase smochine cu apa calda, apoi se pun intr-o ceasca cu apa. Se lasa la inmuiat o noapte intreaga, apoi se mananca dimineata pe stomacul gol.
Fructele si frunzele, la fel de eficiente
Smochinele nu au, practic, contraindicatii pentru persoanele care sufera de diverse boli. Exceptia o constituie diabeticii, pentru care nu se recomanda consumarea acestor fructe (din cauza continutului mare de zahar).
Ele pot fi folosite in ameliorarea sau tratarea bronsitelor, a starilor febrile, a racelilor sau a laringitelor, a gastritelor sau a colitelor.
Fructul, dar si frunzele arborelui sunt uzitate si sub forma de cataplasme pentru vindecarea arsurilor, a furunculelor, a negilor sau a bataturilor.
Daca te pomenesti cu vreun abces dentar si ai in casa smochine, taie jumatate dintr-un fruct si pune-o pe zona inflamata. Rezultatele le vei vedea destul de repede.
Vinul de smochine
Oricine ar trebui sa guste macar o data in viata un vin de smochine. Exista mai multe retete de preparare a acestei licori. In perioada interbelica, vinul era foarte apreciat si se prepara dupa urmatoarea reteta: se punea la macerat 1 kg de smochine in 10 litri de apa. Dupa o saptamana, vinul se tragea in sticle.
Astazi reteta este mai sofisticata. La 1 kg de fructe pus in 10 litri de apa se adauga 2-3 kg de zahar, 3 lamai (zeama, dar si coaja de la o lamaie), 50 de g drojdie de bere. Smochinele nu se mai pun intregi, ci se taie cu cutitul sau se dau prin masina de tocat.
Toata aceasta combinatie (indicat sa fie tinuta intr-o damigeana) se astupa bine si se lasa la macerat 6 saptamani, la temperatura camerei, timp in care se mai agita din cand in cand. Apoi, vinul se filtreaza si se pune in sticle. Se mai poate filtra inca o data, peste o saptamana, iar atunci gustul sau este si mai savuros.
Licoarea obtinuta are o aroma deosebit de placuta, dar si un continut destul de ridicat de alcool.
Foto: blog.craftzine.com
Alege cu atentie hainele de serviciu!... Reguli de igiena pentru elevi...