Antena FIFA WORLD CUP in Romania 2026-2030 Căutare

Spiritul gurmand al Alsaciei

Alsacia, care a fost reticenta atunci cand a aparut in arena „la nouvelle cuisine”, ramane una dintre cele mai conservatoare, traditionale regiuni gastronomice ale Frantei. Accepta modernismul cu prudenta, tinand mereu dreapta cumpana dintre abundenta si rafinament.

Cine isi inchipuie ca alsacianul este ase­menea oricarui alt locuitor al Hexa­go­nului se inseala. El este o fiinta aparte, care a fost „daruita" cu doua sto­macuri, un gat lung cat Rhinul si un ape­tit urias, dublat de o bunadispozitie care nu poate fi umbrita de nimic... ata­ta vreme cat pe masa mai e ceva de man­cat. El face cat Gargantua si Pantagruel la un loc, iar Rabelais ar fi scris o ope­ra mai savuroasa inca, daca l-ar fi luat pe alsacian ca model.

Daca Alsaciei ii este foame, asta se in­tampla pentru ca prea lung timp pro­vincia a pendulat intre Franta si Germa­nia, dupa cum s-a derulat firul istoriei, cu razboaie si anexari succesive, care nu au permis localnicilor sa ia masa pe in­de­lete. Sigur, metaforic vorbind!

Cat despre bucate si potolirea foa­mei si a poftelor, se spune ca in Germa­nia farfuriile sunt pline cu man­care, dar nu e foarte gustoasa, pe cand in Fran­ta bu­ca­tele sunt savuroase, dar niciodata indeajuns. Alsacia rezolva di­le­ma: aici totul este foarte bun si foarte mult! Daca ar fi sa rezumam spiritul gur­mand al Alsaciei, ar fi suficient sa spu­nem: abundenta si calitate!

La Strasbourg, capitala regiunii, te afli chiar in „pia­ta regala" a micilor (si ma­ri­lor) lacomii (culinare). Pa­tiseriile si ceainariile sunt monumentele pe care nu trebuie sa le ratezi. Vitrinele macelarilor si car­na­tarilor sunt adevarate opere de arta, bistrourile sunt templele unei religii gurmande. Inca mai exista acele „winstübs", ce recreeaza timpurile in care micii negustori de vinuri ofereau spre degustare burghezilor productiile lor excelente. Convivialitatea, familiarismul, res­pectul pentru traditii - iata care sunt amprentele „sufletului gurmand alsacian", de care iti dai seama imediat ce intri in vreuna dintre micile locante cu atmosfera „heimlich" (adica impregnata de caldura unei case obisnuite).

Articolul continuă după reclamă

Nu vor lipsi niciodata mancarurile din carne de porc, pregatita in toate formele: in aspic, cu foarte mult patrunjel - presskopf, afumata - kasslei, burta umpluta (asemanatoare cu toba noastra) - saumawen, ca sa nu mai vorbim de faimosii carnati si de jambonul care insoteste varza murata.
Spre surpriza calatorului venit in Alsacia cu lectii invatate de-acasa, pestele se numara si el printre preferintele localnicilor. In sud, in apropiere de Muntii Jura, la Sundgan, se gaseste un excelent crap de lac, care se pregateste in general pe gratar sau la cuptor, in vreme ce pe malul Rhinului micile hanuri prospera vanzand „matelota de peste", cu smantana si vin alb. Emblematica pentru orice familie de alsacieni este insa tocana din trei feluri de carne (vita, vitel si porc), pe pat de cartofi si stropita cu vin alb, fiarta indelung, la foc mic, intr-un vas de pamant. Obiceiul este sa se manance fierbinte, imediat ce familia s-a intors de la slujba de duminica.

Iar daca cele citate pana acum par sa-l apropie pe alsacian mai degraba de neamt decat de frantuz, sa ne aducem aminte ca marele rafinament al gastronomiei frantuzesti, terina de foie gras, este o inventie alsaciana. Avem date cat se poate de exacte. Reteta a fost creata de Jean-Pierre Clause, bucatar al maresalului Contades, guvernator militar al orasului Strasbourg din 1762 pana in 1788! Douazeci si sase de ani in care bucatarul si-a rafinat reteta, iar maresalul „si-a alintat" papilele gustative cu cea mai grozava inventie culinara a francezilor!

Patiseria alsaciana

Este una dintre cele mai bogate patiserii ale lumii. Mostenire a traditiilor Europei Centrale - dominata de vienezi - se remarca prin faptul ca are ceva mai putina frisca. La Strasbourg, patiserii pregatesc si astazi cel mai grozav kougloff (un fel de cozonac, de forma tronconica, avand o gaura in mijloc), dar si millefeuilles care se topesc in gura, eclere aromate, ca si multe alte prajiturele „clasice". Imprumuturile germanice sunt evidente - „struden", „d'apfelstruden" si „linzertorten" - insa nu trebuie anulata nici „participarea" franceza la intocmirea retetarului regional, painea cu diverse condimente, biscuitii parfumati cu anason si scortisoara, tartele cu branza dulce sau cu cirese incantand pe oricine. Iar atunci cand le degusti intr-un salon de ceai strasburghez, la caldura semineului, n-ar strica sa ai alaturi si un paharel de Lirette, o bautura traditionala, din must de struguri, amestecat cu cateva „lacrimi" de „eau-de-vie" (adica innobilat cu alcool).

Citeste si Jurnalul National

Sursa foto: flickr.com

Cea mai tare distractie: hai la patinoar!... FOTO! Tablouri motivationale sau cum iti poti gasi inspiratia stand in casa...
Înapoi la Homepage

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Hello Chef sezonul 9. Chef Samuel și Roxana Blenche, o nouă provocare în bucătărie! Ce rețete au de gătit pentru Minodora Sambata, 22.03.2025, 15:30
Citește și
(P) Cum să dezvolți abilitățile sociale la copii: 3 idei
Ce este periajul uscat și care sunt beneficiile lui asupra pielii Catine.ro
(P) Cauzele infertilității și cele mai comune metode prin care se pot combate problemele de fertilitate
Ținuta de gală a Thaliei a atras toate privirile la un eveniment caritabil. Cum a arătat vedeta Happy Channel
Fiul lui Dan Capatos, sportiv de performanță la doar 13 ani. Face sacrificii uriașe pentru a-și vedea visul... DivaHair
Ce au zis părinții lui Nicolle Fota când au aflat că tânăra are o relație cu Cătălin Botezatu: „Nu le-am... Libertatea.ro
10 secrete japoneze despre economisire: duc la o siguranță financiară care crește constant în timp,... Ziare.com
Anunțul lui Ilie Năstase, după lovitura uriașă dată de Ion Țiriac în România: „Asta e important!” AntenaSport
De ce au divorțat, de fapt, Daciana Sârbu și Victor Ponta. Motivul dezvăluit de politician: „Dacă eu n-am fost... Elle
“Adevărul este…”. David Pușcaș, devastat după mărturisirile Luminiței Anghel. La ce concluzie a ajuns Spynews.ro
Carmen Harra vorbește despre surpriza de la alegeri: „O femeie apare în prim plan!“ BZI
Loredana a sărutat un celebru tiktoker! Acesta a rămas fără reacție BZI
Oana Lis continuă să vândă din casă pentru a-și ajuta soțul: ”Avem multe cărți, icoane…” Antenastars.ro
Plăcintă creață cu brânză sărată, pentru gustări delicioase HelloTaste.ro
Momentul în care un zgârie nori din Bangkok se prăbușește după cutremurul de 7,7. Piscinele de pe hoteluri s-au... Antena3.ro
Programul de lucru de 2 zile va deveni o realitate în curând, susține Bill Gates. Când ar avea loc schimbarea useit
Horoscopul zilei de 29 martie 2025. Taurii sunt ajutați de oamenii din jur. Află ce se întâmplă cu zodia ta Catine
Horoscop săptămânal, 31 martie - 6 aprilie 2025. Taurii sunt încrezători. Leii vor avea oportunitate financiară... Jurnalul
TAROT ONLINE: Mesajele destinului pentru aprilie 2025. Ce vești îți aduce a doua lună de primăvară? Kudika
Cum albești rosturile de la gresie fără efort. Amestecul banal folosit în băile hotelurilor de lux Playtech
Ordinul dat de Putin ucrainenilor din teritoriile ocupate. Decizia dificilă pe care trebuie să o ia oamenii Redactia.ro
Călăii bărbatului torturat în Măgurele au plecat cu cardul lui, deși n-au aflat PIN-ul. Unul din suspecți,... Observator
Legătura dintre boli cardiovasculare și creier. Care sunt semnele unui accident vascular cerebral MediCOOL
Ghișman. Rețetă de plăcintă tradițională dobrogeană HelloTaste
De nerecunoscut! Transformarea incredibilă a fostei jucătoare de tenis, după ce a slăbit enorm ProSport
ANAF schimbă regulile pentru impozitarea bogaților. Cum se modifică procedura de colectare a taxei pe lux Gandul
EXCLUSIV | Viitoarea soție a lui Reghecampf, Corina, victorie răsunătoare în instanță! Ce sumă COLOSALĂ va... CanCan
Stilul de parenting care poate provoca daune ireparabile copiilor, conform cercetărilor DeParinti
Carlos Santana și-a exprimat dorința de a colabora cu Taylor Swift la un viitor album. Diva a fost în centrul... ZUTV
Un ecosistem nemaivăzut a fost descoperit după ce un aisberg s-a desprins în Antarctica. Ce se ascundea în adâncuri UseIT
3 rețete cu ton din conservă care te vor salva când vrei să gătești ceva rapid și gustos Hello Taste
Abonează-te la newsletter!

Lasă-ne adresa ta de mail și te vom ține la curent zilnic cu cele mai importante știri, astfel încât să nu pierzi nimic niciodată.


x