Antena Căutare

Spiritul gurmand al Alsaciei

Alsacia, care a fost reticenta atunci cand a aparut in arena „la nouvelle cuisine”, ramane una dintre cele mai conservatoare, traditionale regiuni gastronomice ale Frantei. Accepta modernismul cu prudenta, tinand mereu dreapta cumpana dintre abundenta si rafinament.

Cine isi inchipuie ca alsacianul este ase­menea oricarui alt locuitor al Hexa­go­nului se inseala. El este o fiinta aparte, care a fost „daruita" cu doua sto­macuri, un gat lung cat Rhinul si un ape­tit urias, dublat de o bunadispozitie care nu poate fi umbrita de nimic... ata­ta vreme cat pe masa mai e ceva de man­cat. El face cat Gargantua si Pantagruel la un loc, iar Rabelais ar fi scris o ope­ra mai savuroasa inca, daca l-ar fi luat pe alsacian ca model.

Daca Alsaciei ii este foame, asta se in­tampla pentru ca prea lung timp pro­vincia a pendulat intre Franta si Germa­nia, dupa cum s-a derulat firul istoriei, cu razboaie si anexari succesive, care nu au permis localnicilor sa ia masa pe in­de­lete. Sigur, metaforic vorbind!

Cat despre bucate si potolirea foa­mei si a poftelor, se spune ca in Germa­nia farfuriile sunt pline cu man­care, dar nu e foarte gustoasa, pe cand in Fran­ta bu­ca­tele sunt savuroase, dar niciodata indeajuns. Alsacia rezolva di­le­ma: aici totul este foarte bun si foarte mult! Daca ar fi sa rezumam spiritul gur­mand al Alsaciei, ar fi suficient sa spu­nem: abundenta si calitate!

La Strasbourg, capitala regiunii, te afli chiar in „pia­ta regala" a micilor (si ma­ri­lor) lacomii (culinare). Pa­tiseriile si ceainariile sunt monumentele pe care nu trebuie sa le ratezi. Vitrinele macelarilor si car­na­tarilor sunt adevarate opere de arta, bistrourile sunt templele unei religii gurmande. Inca mai exista acele „winstübs", ce recreeaza timpurile in care micii negustori de vinuri ofereau spre degustare burghezilor productiile lor excelente. Convivialitatea, familiarismul, res­pectul pentru traditii - iata care sunt amprentele „sufletului gurmand alsacian", de care iti dai seama imediat ce intri in vreuna dintre micile locante cu atmosfera „heimlich" (adica impregnata de caldura unei case obisnuite).

Articolul continuă după reclamă

Nu vor lipsi niciodata mancarurile din carne de porc, pregatita in toate formele: in aspic, cu foarte mult patrunjel - presskopf, afumata - kasslei, burta umpluta (asemanatoare cu toba noastra) - saumawen, ca sa nu mai vorbim de faimosii carnati si de jambonul care insoteste varza murata.
Spre surpriza calatorului venit in Alsacia cu lectii invatate de-acasa, pestele se numara si el printre preferintele localnicilor. In sud, in apropiere de Muntii Jura, la Sundgan, se gaseste un excelent crap de lac, care se pregateste in general pe gratar sau la cuptor, in vreme ce pe malul Rhinului micile hanuri prospera vanzand „matelota de peste", cu smantana si vin alb. Emblematica pentru orice familie de alsacieni este insa tocana din trei feluri de carne (vita, vitel si porc), pe pat de cartofi si stropita cu vin alb, fiarta indelung, la foc mic, intr-un vas de pamant. Obiceiul este sa se manance fierbinte, imediat ce familia s-a intors de la slujba de duminica.

Iar daca cele citate pana acum par sa-l apropie pe alsacian mai degraba de neamt decat de frantuz, sa ne aducem aminte ca marele rafinament al gastronomiei frantuzesti, terina de foie gras, este o inventie alsaciana. Avem date cat se poate de exacte. Reteta a fost creata de Jean-Pierre Clause, bucatar al maresalului Contades, guvernator militar al orasului Strasbourg din 1762 pana in 1788! Douazeci si sase de ani in care bucatarul si-a rafinat reteta, iar maresalul „si-a alintat" papilele gustative cu cea mai grozava inventie culinara a francezilor!

Patiseria alsaciana

Este una dintre cele mai bogate patiserii ale lumii. Mostenire a traditiilor Europei Centrale - dominata de vienezi - se remarca prin faptul ca are ceva mai putina frisca. La Strasbourg, patiserii pregatesc si astazi cel mai grozav kougloff (un fel de cozonac, de forma tronconica, avand o gaura in mijloc), dar si millefeuilles care se topesc in gura, eclere aromate, ca si multe alte prajiturele „clasice". Imprumuturile germanice sunt evidente - „struden", „d'apfelstruden" si „linzertorten" - insa nu trebuie anulata nici „participarea" franceza la intocmirea retetarului regional, painea cu diverse condimente, biscuitii parfumati cu anason si scortisoara, tartele cu branza dulce sau cu cirese incantand pe oricine. Iar atunci cand le degusti intr-un salon de ceai strasburghez, la caldura semineului, n-ar strica sa ai alaturi si un paharel de Lirette, o bautura traditionala, din must de struguri, amestecat cu cateva „lacrimi" de „eau-de-vie" (adica innobilat cu alcool).

Citeste si Jurnalul National

Sursa foto: flickr.com

Cea mai tare distractie: hai la patinoar!... FOTO! Tablouri motivationale sau cum iti poti gasi inspiratia stand in casa...
Înapoi la Homepage

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Hello Chef sezonul 9, 10 mai 2025. Chef Samuel și Roxana Blenche, o nouă provocare în bucătărie! Ce rețete au de gătit pentru Marian Godină Sambata, 10.05.2025, 15:30
Citește și
Depozitarea laptelui matern: scurt ghid practic
De ce să plantezi floarea-soarelui în grădina de flori. Sfaturi utile de la specialisti Catine.ro
E sănătos să le dăm copiilor pudră proteică? Ce spun specialiștii
Ținuta de gală a Thaliei a atras toate privirile la un eveniment caritabil. Cum a arătat vedeta Happy Channel
Fiul lui Dan Capatos, sportiv de performanță la doar 13 ani. Face sacrificii uriașe pentru a-și vedea visul... DivaHair
Chinul prin care trece Carmen Grebenișan în săptămâna 12 de sarcină. „Mi-a spus să merg de urgență la... Libertatea.ro
Final imprevizibil între Nicușor Dan și George Simion: „Marja de eroare este foarte mare”. Se... Ziare.com
Anunțul lui Ilie Năstase, după lovitura uriașă dată de Ion Țiriac în România: „Asta e important!” AntenaSport
Mirabela Grădinaru, partenera lui Nicușor Dan, confesiuni despre cei doi copii pe care îi are cu acesta și cum... Elle
EXCLUSIV. Imagini dureroase de la înmormântarea lui Mircea Cîmpeanu! Familia și vedetele își iau rămas bun |... Spynews.ro
Carmen Harra știe cine va fi noul președinte al României! ”Se încheie niște socoteli!” BZI
De ce a vărsat lacrimi Andreea Marin ultima dată! „Despărțirea este mult, mult mai grea!“ BZI
Oana Lis continuă să vândă din casă pentru a-și ajuta soțul: ”Avem multe cărți, icoane…” Antenastars.ro
Cartofi noi cu usturoi și cimbrișor. O garnitură simplă și rapidă HelloTaste.ro
Pe George Simion îl lasă nervii. Derapaj incalificabil pe holurile Parlamentului European: „Aveți un candidat, e... Antena3.ro
Riscul la care se expun astronauții care zboară spre Marte. Corpul lor nu va mai fi la fel niciodată useit
Horoscopul zilei de 16 mai 2025. Capricornii sunt mai calmi. Află ce se întâmplă cu zodia ta Catine
Judecătorii din Ploiești lovesc din nou: aprobă un proces „Turul 2 înapoi”, după alegerile de duminică Jurnalul
Trei zodii care pot întâlni sufletul pereche în săptămâna 19-26 mai: chemarea divină a destinului în dragoste Kudika
Horoscopul runelor pentru weekend. De la mesaje despre noi începuturi, până la avertismente legate de decizii pripite Playtech
Drama prin care a trecut marea actriță Cristina Deleanu: „Nu voi uita niciodată acea senzație de pământ în... Redactia.ro
Un nigerian din Cluj, care se dădea drept medic, "a cucerit" patru pensionare şi le-a păcălit să îi ofere... Observator
Beneficiile consumului de nuci caju. De ce este sănătos să le incluzi în alimentația zilnică MediCOOL
Somon cu sparanghel la tigaie. Rețetă rapidă și extrem de gustoasă HelloTaste
FOTO. Dată afară că e prea indecentă, a făcut avere cu pozele ei și acum a revenit ProSport
De ce a murit Cristina DELEANU, soția lui Eugen Cristea. Sfârșit tulburător! „Îmi pare rău că ...” Gandul
Eugen Cristea, PRIMELE declarații după moartea Cristinei Deleanu: 'Sâmbătă noaptea a făcut o criză... CanCan
Supă de primăvară cu legume și carne de pui DeParinti
Rita Ora și-a etalat abdomenul bine definit într-o ținută sexy de plajă. Cântăreața se pregătește de... ZUTV
Google a pierdut un proces antitrust important în SUA. Ce nu mai poate face gigantul tech de acum UseIT
Desert la pahar cu căpșuni, cremă caramel cu banane și biscuiți Hello Taste
Abonează-te la newsletter!

Lasă-ne adresa ta de mail și te vom ține la curent zilnic cu cele mai importante știri, astfel încât să nu pierzi nimic niciodată.


x