Antena Căutare

Spirometria, cel mai simplu test pentru a diagnostica astmul

Spirometria este cel mai simplu test functional respirator care masoara cantitatea de aer intrata si iesita din plamani in timpul unor manevre de inspir si expir maximal si fortat.

"Este indicat ca oricine sa faca o spirometrie pentru ca este foarte utila in diagnosticul, dar si in monitorizarea bolilor pulmonare, cum ar fi astmul bronsic si BPOC (bronho pneumopatia obstructiva cronica)", ne sfatuieste Roxana Nemes, medic primar pneumolog la Institutul de Pneumologie "Prof. dr Marius Nasta" Bucuresti.

Spirometria poate fi efectuata de adulti, dar mai ales de copiii cu varsta peste 5 ani. In ceea ce priveste intervalul la care trebuie repetat acest test, doctorul Roxana Nemes spune ca o persoana sanatoasa poate sa-l faca oricand, iar pacientilor cu afectiuni pulmonare li se recomanda sa il repete in functie de afectiunea de care sufera.

Specialistul nostru ne asigura ca este o manevra nedureroasa care dureaza cateva minute. Rezultatele la spirometrie se exprima in procente fata de valorile ideale ale parametrilor respiratorii corespunzatoare pentru varsta, sex, inaltime.

Spirometrul are o piesa care se introduce in gura, legata la un sistem de masurare a fluxului si volumului de aer, care la randul ei este legat la un aparat, de obicei, la un computer, ce inregistreaza rezultatele si le reprezinta grafic (curbe) si numeric.

Articolul continuă după reclamă

CONTRAINDICATII
Doctor Roxana Nemes atrage atentia ca exista si cateva contraindicatii relative. Astfel, daca pacientul a suferit o operatie recenta de torace sau de abdomen, un infarct miocardic sau scuipa sange (hemoptizii), acestuia nu ii este recomandata aceasta investigatie medicala.

RECOMANDARI
- Sa nu fumeze cu aproximativ 3 ore inainte, ideal 6 ore(in cazul parintilor, daca doresc sa isi faca acest test);
- Daca pacientului i se administreaza bronhodilatator inhalator, este indicat sa se opreasca medicatia inainte de efectuarea unei spirometrii cu cel putin 6, 12, 24 ore, in functie de durata de actiune a bronhodilatatorului, cu conditia ca starea pacientului sa permita acest lucru.

ASTMUL BRONSIC

Bolile respiratorii cronice afecteaza atat adultii, cat si copiii si constituie o problema de sanatate majora, cu prevalenta si mortalitate crescute. Astmul este si cea mai frecventa boala cronica la copii, in Romania 7% dintre acestia sufera de astm bronsic.

Citeste si Jurnalul National

sursa foto: pharmas.co.uk

FOTO! Transformare: Daniel Radcliffe, de la vrajitor la zombie... Statistica: soferii de Mercedes sunt cei mai amendati...
Înapoi la Homepage

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Revelionul cel neBUN 2025! Duelul Starurilor. Zdob și Zdub vs. Delia
Revelionul cel neBUN 2025! Duelul Starurilor. Zdob și Zdub vs. Delia Miercuri, 01.01.2025, 00:30
Un 2025 de excepție! Vezi acum
Citește și
Abonează-te la newsletter!

Lasă-ne adresa ta de mail și te vom ține la curent zilnic cu cele mai importante știri, astfel încât să nu pierzi nimic niciodată.


x