Deodorantele sunt produse care doar mascheaza mirosul neplacut al transpiratiei, fara a modifica procesul transpiratiei, in timp ce antiperspirantele au rolul de a bloca secretia glandelor sudoripare. Foarte multe antiperspirante contin insa si parfumuri care le confera proprietati de deodorant.
Transpiratia este rezultatul secretiei glandelor sudoripare, ajutand vara la racirea corpului si la eliminarea toxinelor din organism.
In realitate, transpiratia este inodora. Mirosul neplacut este cauzat de prezenta de microorganisme in vecinatatea glandelor sudoripare; aceste bacterii modifica compozitia transpiratiei, ducand la producerea de substante cu miros dezagreabil.
Aceasta este explicatia pentru care igiena riguroasa duce la disparitia mirosului neplacut al transpiratiei. Ce trebuie sa stim cand alegem un deodorant/antiperspirant? Blocarea secretiei sudoripare prin utilizarea antiperspirantelor nu este periculoasa pentru organism, deoarece acestea actioneaza pe zone limitate, sudoarea putandu-se evacua pe intreaga suprafata corporala.
Utilizarea antiperspirantelor nu duce la acumularea toxinelor in organism. Persoanele cu pielea sensibla trebuie sa utilizeze mai putin deodorante ce contin alcool sau paraben, din cauza acttiunii locale iritante.
Deodorantele nu se aplica imediat dupa epilare, deoarece porii sunt deschisi si produsul ii poate astupa, ducand la aparitia inflamatiei. Daca deodorantul sau antiperspirantul produce mancarimi sau iritatii, trebuie inlocuit deoarece poate produce alergii sau dermatite cronice, care sunt dificil de tratat.
Ne fac copiii atat de fericiti?... 5 motive sa tii cu Spania in finala Cupei Mondiale...