Antena Căutare

STUDIU: La 40 de ani suntem mai destepti ca niciodata

Am fost obisnuiti sa credem ca trupul si creierul nostru imbatranesc in tandem. Lucruile nu stau chiar asa. Chiar daca unele modificari fizice sunt clar vizibile, cu neuronii se petrece altceva. Cu varsta, "se emancipeaza". Cercetatorii, de la sociologi si psihologi pana la neurologi, au aprofundat problema si au ajuns la concluzia ca persoanele de varsta a doua sunt posesoarele unui creier evoluat si performant, fapt ce dovedeste ca nu imbatraneste in ritmul trupului, fiecare avand o "chimie" diferita.


Specialistii care au studiat aceste evolutii demonteaza si mitul distrugerii unui mare numar de neuroni o data cu varsta. Ei sunt de parere ca un creier sanatos are toate sansele sa ramana aproape intact si la 80 de ani sau chiar si peste aceasta varsta. La varsta a doua, creierul nostru se apropie de intelepciune (treapta superioara a gandirii), a strans multa experienta de viata si ne ajuta astfel sa trecem mai usor si mai bine de momentele grele si stresante, tocmai pentru faptul ca le constientizam mai bine decat in tinerete. Abia la varsta a doua, creierul nostru are toate sansele sa isi arate adevarata forta si adevaratele "talente". Iata unele dintre cele mai surprinzatoare calitati ale creierului de varsta a doua:

De doua ori mai puternic. Creierul, la varsta a doua, isi dezvolta capacitatea de "bilateralitate", ceea ce in¬seamna ca, atunci cand se confrunta cu o problema complexa si complicata, isi foloseste ambele emisfere in loc de una. Cercetatoarea canadiana Cheryl Grady, de la Universitatea Toronto, a studiat la inceputul anilor '90 procesul de imbatranire a creierului cu ajutorul scanerelor de tip tomograf PET. Acestea masoara fluxul sangvin in regiunile activate din creier.

Grady a vrut astfel sa observe cum se comporta un creier tanar comparativ cu unul de varsta a doua in rezolvarea aceleiasi probleme si a constatat ca, spre deosebire de creierul tanar, creierul adult "recruteaza" neuroni si din ariile cerebrale invecinate, mai ales din cortexul frontal, care este responsabil pentru rezolvarea problemelor. Astfel, creierul adult nu a avut performante mai slabe decat cel tanar in rezolvarea aceleiasi probleme, ci, din contra, a fost la fel de eficient sau chiar superior celui tanar. Astfel, Grady a ajuns la concluzia ca creierul dupa 40 de ani este in stare sa foloseasca ambele emisfere in acelasi timp, iar cu cat gradul de educatie este mai inalt, cu atat creierul matur este in stare sa "recruteze" neuroni din ambele regiuni, obtinand astfel performante mai bune in procesul de memorare.

Logica perfecta. Unul dintre cele mai complexe studii despre puterea mintii umane, Seattle Longitudinal Study, initiat in 1956 si desfasurat pe o perioada de peste 40 de ani, pe aproximativ 6.000 de subiecti, a demonstrat, intre altele, ca persoanele de varsta a doua rezolvau cel mai bine testele de aptitudini cognitive, decat in oricare alt moment al vietii lor. Sherry Willis, psihologul care a condus studiul, a observat ca subiectii cu varste intre 40 si 60 de ani au obtinut performantele cele mai bune, comparativ cu "mintile" de 20 de ani. De asemenea, Willis a constatat ca "varful" logicii performante este atins de barbati la sfarsitul anilor '50 de viata, iar la femei apare pe la 60 de ani. Ambele sexe exceleaza insa in vocabular, memorie verbala, orientare spatiala si rationament inductiv intre 40 si 65 de ani.

Citeste articolul complet pe Jurnalul

Reteta zilei: salata de vara cu naut... Pulse - noul parfum creat de Beyonce...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure Marti, 23.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x