atat barbatii burlaci, cat si femeile nemaritate sunt mult mai sensibili la actiunea factorilor de stres decat indivizii casatoriti.
Hormonii stresului
O echipa alcatuita din cercetatori de la Universitatea din Chicago si savanti de la Northwestern University au apelat la un esantion alcatuit din masteranzi ai Universitatii din Chicago si ai Scolii de Afaceri din acelasi oras. Circa 40% din barbatii si 53% din femeile care au participat la studiu erau casatoriti sau implicati intr-o relatie stabila.
Grupul cuprindea 348 de barbati care aveau o varsta medie de 29 de ani si 153 de femei cu o varsta medie de 27 de ani. Subiectii au fost rugati sa participe la o serie de jocuri pe calculator care le testau aptitudinile economice. Participantilor le-au fost prelevate mostre de saliva inainte si dupa ce si-au indeplinit sarcina incredintata. Operatia avea drept scop stabilirea concentratiilor unor hormoni si modificarile din compozitia acestora.
Fiecarui student i s-a spus ca participarea la testul respectiv era obligatorie si ca rezultatele obtinute aveau sa le influenteze in mod hotarator viitoarea cariera. Cercetatorii intentionau ca, in acest fel, sa creeze conditii de stres asemanatoare celor reale, influentand astfel concentratia de cortizol, cunoscut si sub numele de "hormonul stresului". In urma experimentului, toti participantii prezentau o concentratie sporita de cortizol, dar femeile au inregistrat o crestere medie mai mare decat barbatii.
Concluzii
Autorii studiului au mentionat ca o serie de date personale ale subiectilor, inregistrate inainte de efectuarea experimentului, au permis depistarea unei alte importante deosebiri intre acestia: indivizii neimplicati intr-o relatie, care apartineau ambelor sexe, prezentau concentratii mai mari de cortizol decat cei casatoriti sau care aveau o legatura stabila.
In urma studiului, specialistii au ajuns la o concluzie inedita: desi, deseori, casatoria poate constitui un important factor de stres pentru parteneri, acestia pot rezolva mai usor impreuna alte probleme importante. Ei au elaborat o teorie originala potrivit careia mariajul poate determina diminuarea cresterii concentratiei de cortizol in conditii de stres.
Citeste si Jurnalul National!
Foto: geniusbeauty.com