Panourile solare pentru consumatorii casnici, ca alternativă la energia electrică tradițională, reprezintă o noutate. Și la fel cum se întâmplă cu toate lucrurile noi sau care anunță o schimbare, există unele reticențe din partea celor care se gândesc să își scadă drastic costurile cu energia electrică, dar nu au făcut încă pasul cel mare.
Prețul panourilor solare a scăzut atât de mult în ultimii ani încât costul instalării lor nu mai este un lux pe care și-l pot permite doar cei înstăriți. Pe de altă parte, dată fiind noutatea lor, nu există încă persoane care să fi folosit un sistem de panouri solare pe toată durata de viață a acestora și care să îți poată oferi niște ponturi despre întreținerea sau eficientizarea lor.
Un lucru de necontestat când vine vorba despre astfel de sisteme de panouri solare este avantajul financiar pe care îl capătă cei care montează un astfel de sistem la ei acasă. Energia solară e gratuită, iar panourile solare moderne îți oferă posibilitatea de a-ți alimenta sau încălzi întreaga locuință, fără să mai ai nevoie de curentul electric furnizat de marile companii. Iată însă ce ar trebui să știi înainte să îți instalezi pe acoperișul locuinței un sistem de panouri solare:
Ai un acoperiș care să susțină panourile solare?
Acesta este primul lucru la care ar trebui să te uiți. Dacă acoperișul tău nu are parte de prea multă lumină sau nu se află în bătaia directă a soarelui, atunci s-ar putea ca locuința ta să nu fie candidatul perfect pentru instalarea panourilor solare, în special pe timpul iernii, când soarele oricum este mai scump la vedere.
A doua condiție ține de structura acoperișului. Acesta trebuie să se afle într-o stare bună. Un sistem de panouri solare are o durată de viață de 20-25 de ani, așa că înainte de instalarea lui ar trebui să te asiguri că acoperișul de sub el este în cea mai bună stare. De exemplu, dacă acoperișul tău ar avea nevoie de o renovare, cel mai bine este să o faci înainte de montarea panourilor.
Ce tip de panouri solare poți alege?
Există două tehnologii pe care se bazează panourile solare. În primul rând, există panouri fotovoltaice, care transformă energia solară în energie electrică, și panouri termice, care folosesc căldura soarelui pentru a încălzi apa sau aerul din locuință. Dacă locuința ta consumă foarte multă energie electrică pentru încălzire, atunci un panou solar termic s-ar putea să fie cea mai bună soluție pentru casa ta. Ține însă cont și de faptul că cele mai întâlnite sunt panourile fotovoltaice și că îți va fi mai ușor să găsești o echipă specializată pe montarea acestora.
De câte panouri solare ai nevoie?
Pentru a determina o medie a necesarului de energie de care are nevoie locuința ta, cel mai simplu este să te uiți la facturile din ultimii doi ani. Poți calcula de câte panouri solare ai nevoie înmulțind consumul pe oră al locuinței cu numărul de ore în care soarele bate fix în acoperișul casei tale. De exemplu, o locuință cu un consum înalt, de 370W, va avea nevoie de 40-42 de panouri solare, în timp ce o casă cu un consum mic, de 150W, are nevoie de 15-17 panouri solare. Anual, acestea vor genera o energie echivalentă cu 11.000 kWh.
Care este evoluția prețului la energia electrică sau la gaze?
În ultimii ani, costul încălzirii locuinței cu o centrală pe gaze a crescut, cu toate că nu este la fel de mare precum costul încălzirii electrice. Însă este important să te uiți și la costul lunar total pe care îl ai în lunile de iarnă, precum și la evoluția acestuia, de la an la an. Așa îți poți face o idee sau poți estima cum va evolua prețul peste câțiva ani. Ia în considerare faptul că panourile solare le vei folosi cel puțin 20 de ani și, chiar dacă acestea nu ar acoperi toate nevoile locuinței tale, utilizarea lor se va reflecta din plin în facturi, prin costuri scăzute și o mai bună eficiență în folosirea energiei.
Cum evoluează tehnologia panourilor solare în lume?
În California, SUA, locuințele care sunt construite acum sunt toate dotate cu sisteme de panouri solare. Acestea sunt foarte populare și în Australia, dar și în Europa, în special în țările scandinave, care chiar dacă nu se bucură de foarte multe ore cu soare, încearcă să ocrotească mediul, să își eficientizeze utilizarea energiei electrice și să reducă emisiile de dioxid de carbon, pentru a ameliora efectele nocive ale poluării. Exemplul dat de aceste țări este un bun indicator pentru ce se va întâmpla în următorii ani, mai ales în condițiile în care reducerea emisiilor este un angajament ferm pe care și l-au asumat și Germania, Franța, Elveția sau Marea Britanie.
Sinaxarul zilei de 22 august. Iată ce sfinți sunt cinstiți, miercuri, în Calendarul Ortodox... 5 unelte de care ai nevoie pentru a repara totul singur prin casă...