Antena Căutare

Telefonul mobil influenteaza sanatatea tinerilor

Cercetari recente arata ca folosirea intensiva a mobilului de catre tineri si copii poate dauna sanatatii si calitatii vietii.

Pentru tineri, dar mai nou si pentru copii de la varste din ce in ce mai fragede, telefonul mobil este un accesoriu indispensabil. Dar telefonul nu este pentru ei doar un obiect cu care sa se faleasca in fata prietenilor si a colegilor, cu unul pe care-l folosesc intens. Auzim din ce in ce mai des parinti care se plang ca le vine factura telefonica mai mica la mobilul lor decat la al copiilor si nu reusesc sa-i determine sa-l foloseasca mai putin. Vorbesc cu prietenii minute in sir, de mai multe ori pe zi.

Experiment

Conform unui studiu realizat de cercetatorul suedez Gaby Badre, tinerii care folosesc excesiv telefonul mobil sunt mult mai predispusi sa aiba probleme cu somnul, se simt obositi, stresati si epuizati. Autorul a realizat un experiment asupra unui grup de 21 de tineri cu varste intre 14 si 20 de ani. Acestia au fost alesi pe baza catorva criterii: nu aveau probleme de sanatate, aveau un program regulat si nu aveau probleme cu somnul. Tinerii au fost impartiti in doua grupuri. Din primul, denumit grupul de control, faceau parte trei baieti si sapte fete, iar cel de-al doilea grup, numit grupul experimental, era format din trei baieti si opt fete.

Fiecare din cele doua grupuri a folosit putin sau excesiv telefonul mobil. Astfel, membrii grupului de control au avut mai putin de 5 apeluri telefonice pe zi si au trimis pana la 5 mesaje scrise. De cealalta parte, tinerii din grupul experimental au avut mai mult de 15 convorbiri intr-o zi si au trimis cel putin 15 mesaje scrise. Apoi, toti participantii au raspuns unui chestionar cu intrebari referitoare la modul lor de viata si la programul de somn.

Articolul continuă după reclamă

Mai multe apeluri, mai mult stres

Rezultatele experimentului au aratat ca exista o diferenta neta intre cele doua grupuri in privinta calitatii vietii. Dr. Gaby Badre a comparat tinerii care au folosit putin telefonul mobil cu cei care au vorbit excesiv sau au trimis un mare numar de mesaje. El a putut astfel constata ca la cei din urma starea de oboseala crestea exponential cu stilul de viata dezordonat si cu consumul de bauturi energizante. Tot ei au un somn agitat si dificultati atunci cand vor sa adoarma si sunt mult mai predispusi stresului si epuizarii decat tinerii din grupul de control.

Autorul studiului a explicat rezultatele obtinute prin faptul ca "tinerii resimt o presiune de grup pentru a ramane interconectati". Ei incep sa foloseasca telefonul mobil de la o varsta din ce in ce mai scazuta, atunci cand preocuparile lor ar trebui sa fie altele. La varsta de 14 ani, necesitatile organismului copilului sunt altele. El se afla intr-o perioada se dezvoltare si nu are nevoie de stresul pe care il poate presupune interconectarea intensa cu alti tineri. Informatiile pe care ei le schimba in cursul convorbirilor le pot crea stari de discomfort daunatoare starii psihice.

Dr. Gaby Badre a subliniat si importanta unui somn bun pentru tineri. "Este necesar sa creasca semnalele de alarma printre tineri si copii asupra efectelor negative ale folosirii excesive a telefoanelor mobile. Ele se resimt asupra obiceiurilor privind somnul. Tinerii se expun unor riscuri serioase in privinta sanatatii lor si, mai mult, se pot confrunta in timp cu probleme cognitive si de atentie". Se recomanda ca un adolescent sa doarma noua ore pe zi. Cercetatorul a mai afirmat si posibilitatea crescuta a existentei unei conexiuni intre folosirea intensa a telefonului mobil si un comportament daunator sanatatii, precum fumatul si consumul de alcool.

Citeste si Revista Felicia

Sarcina la adolescente: implicatii si complicatii (2)... Sarcina, alimentatia si nou-nascutul...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Ești mai deștept decât un copil de clasa a V-a | Sezonul 3, 22 noiembrie 2024. Mihai Găinușă și Oana Paraschiv luptă pentru visul lui Tudor de a ajunge un mare pianist
Ești mai deștept decât un copil de clasa a V-a | Sezonul 3, 22 noiembrie 2024. Mihai Găinușă și Oana Paraschiv luptă pentru visul lui Tudor de a ajunge un mare pianist Vineri, 22.11.2024, 19:00
Premierele toamnei în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Abonează-te la newsletter!

Lasă-ne adresa ta de mail și te vom ține la curent zilnic cu cele mai importante știri, astfel încât să nu pierzi nimic niciodată.


x