Astmul este o afectiune cronica a plamanilor si cailor respiratorii (bronhii) care afecteaza aproximativ 5 persoane din 100. La copii, aceasta cifra este mai mare si din pacate in crestere.
Poate aparea la orice varsta si se caracterizeaza prin crize de dispnee (senzatie de lipsa de aer, greutate in respiratie), senzatie de presiune toracica, respiratie suieratoare si tuse, simptome cauzate de inflamarea si ingustarea cailor respiratorii.
Ce trebuie sa faci?
Crizele de astm apar si dispar, iar simptomele cunosc ample variatii. Medicamentele moderne controleaza si amelioreaza boala si astfel crizele pot dura numai cateva ore sau minute. Fara tratament pot persista timp de mai multe zile. Exista pacienti care sunt afectati numai in anumite perioade ale anului.
Cu toate acestea, crizele de astm pot aparea de-a lungul unor perioade lungi de timp sau chiar pe tot parcursul vietii. Identificarea si evitarea sau reducerea expunerii la factorii declansatori reprezinta o parte esentiala pentru controlarea astmului.
Pentru a inlatura din casa factorii declansatori trebuie luate urmatoarele masuri:
parul/blana animalelor - tine animalele afara din casa, pe cat posibil
acarieni/praf - acopera asternuturile cu cuverturi care nu retin praf si aspira cu regularitate folosind saci pentru aspirator ce retin alergenii
mucegaiuri - curata mucegaiul si rugina si asigura-te ca nu reapar.
Medicatia pentru astm este aleasa in concordanta cu gravitatea bolii. Exista doua tipuri de medicamente: unul trateaza inflamatia si astfel previne aparitia sau agravarea simptomelor (medicamente antiinflamatorii) si celalalt trateaza simptomele prin dilatarea cailor respiratorii (medicamente bronhodilatatoare).
Eforul fizic nu este contraindicat
Cei mai multi oameni cu un astm bine controlat pot face miscare, reusind sa practice chiar si activitati sportive fara prea multe dificultati. Pana si persoanele cu astm indus de efort fizic trebuie sa faca exercitii regulate. Asta nu inseamna ca orice sport este posibil, scuba diving-ul de exemplu poate fi riscant.
Iata cateva sfaturi pentru practicarea activitatilor fizice in siguranta:
Ia medicamentul inainte de a face efort fizic pentru a preveni astmul indus de efort.
Intotdeauna incalzeste-te si relaxeaza-te in mod corespunzator.
Evita pe cat posibil factorii declansatori cum ar fi poluarea aerului sau vremea rece.
Citeste Revista Felicia
Cum sa avem o masa de gradina mozaic... Wellaton iti ofera o culoare atragatoare...