In luna noiembrie a anului trecut, manifestarea-concurs „Folk fara varsta" si-a dat intalnire cu studentii bucuresteni la Sala Polivalenta din cadrul Campusului „Agronomie" s Herastrau, iar recitalurile sustinute atunci de Mircea Baniciu, Mircea Vintila, Vlady Cnejevici, Maria Gheorghiu, Ovidiu Mihailescu si Eugen Cristea BAND au impresionat asistenta. Periplul a continuat cu sarbatorirea Marii Uniri chiar in orasul unde aceasta a avut loc, respectiv Alba-Iulia, de Ziua Nationala a Romaniei. Tinerii creatori si interpreti de muzica folk au avut astfel ocazia sa se confrunte cu exigenta juriului, pentru a le castiga nu doar admiratia, ci si premiile oferite de HORA Reghin. Au participat la concert cunoscutii cantautori Florin Sasarman, Vali Serban si Daniel Avram.
Astfel, dupa Ziua Unirii Principatelor Romane, Colegiul National „Ion Creanga" a fost la 26 ianuarie, gazda manifestarii-concurs „Folk fara varsta", organizatori fiind, ca de fiecare data, Radio Romania Actualitati, Bucuresti fm si Inspectoratul scolar al Municipiului Bucuresti.
In prima parte a manifestarii, in cadrul concursului de creatie si interpretare de muzica folk, au urcat pe scena elevi ai liceului, dornici sa demonstreze cat de talentati sunt. In cea de-a doua parte, membrii juriului, nimeni altii decat renumitii cantautori Zoia Alecu, Ovidiu Mihailescu, Marius Matache si actorul Alexandru Bindea, au sustinut recitaluri de muzica si poezie.
Folkul nu este nimic complicat, folkul este acea stare de spirit simpla ce exista in fiecare dintre noi. Simplitatea unei trairi care te determina sa respiri din nou atunci cand ai sentimentul ca nu mai poti. Este muzica oamenilor de rand, a celor multi, care gandesc la fel. Initial, oamenii obisnuiti au inceput sa cante despre problemele lor. Versurile cantecelor folk sunt directe si abordeaza problemele vietii cotidiene, de multe ori au scop protestatar.
La sfarsitul anilor '60, folkul a ajuns si in Romania, sub influenta interpretilor americani Bob Dylan sau Joan Baez. In anii '80, in Bucuresti si in intreaga tara existau mai multe cluburi in care se canta muzica folk. La radio sau la televiziune, insa, numai rareori se auzeau acele melodii, care erau, de altfel, pe buzele tuturor tinerilor. Acest gen muzical a ajuns la apogeu glorios mai ales prin contributia Cenaclului Flacara, condus de poetul Adrian Paunescu.
Citeste si Jurnalul National
Sursa foto: efeeme.com
Monumente din ciocolata, in Hong Kong... VIDEO! Pentru ziua nuntii, alege incaltamintea extravaganta!...