Top 10 greseli pe care si cei mai destepti parinti le fac (II)

Ieri am prezentat care sunt primele 5 greseli pe care chiar si cei mai destepti parinti le pot face. In continuare prezentam urmatoarele 5 greseli si cum sa le eviti, conform specialistilor de la lifescript.com.

6. Folosesti aceleasi ustensile din gura ta in gura copilului
Atentie, acestea sunt modalitati perfecte sa transmiti bacteriile tale si alte microorganisme din gura ta in cea a copilului mic, spune dentistul Ignelzi.

O idee mai curata si mai sigura: Gusti cu o lingura si hranesti cu alta. Si speli tetina daca e un pic murdara de lapte sau suc, nu o cureti cu limba ta.

7. Amani sau eviti unele vaccinuri

Unii parinti, chiar si unii celebri, refuza sa isi vaccineze copii pentru scarlatina, rubeola sau oreion pentru ca se tem de un posibil efect advers de autism. Alta tendinta este sa ignori schema de vaccinare recomandata de pediatrul tau si sa folosesti o schema alternativa. De fapt, este o greseala care poate costa viata copilului tau.

A amana vaccinarea unui copil mic il lasa deschis celor mai serioase boli cand el este cel mai vulnerabil, in copilarie ne previne dr Christopher Tolcher, M.D., purtator de cuvant al American Academy of Pediatrics.

Pentru parintii incepatori, aflati ca a evita schema de vaccinare obligatorie nu previne riscul de autism asa cum gresit se crede. Studiile realizate pe mii de copii cu autism arata ca aceasta afectiune se dezvolta indiferent daca sunt sau nu vaccinati, spune dr Paul Offit, M.D., seful sectiei de boli infectioase a spitalului de copii din Philadelphia si autorul cartii „Falsii profeti ai autismului".

2011/07/26//338789-vaccin.jpg

Apoi, refuzand schema de vaccinare obligatorie creste riscul ca cel mic sa ia bolile infectioase ale copilariei de 35 de ori mai mult, care in mare masura inca cauzeaza decesul copiilor.

Te temi ca il vaccinezi prea mult si ca asta ii poate afecta dezvoltarea sistemului imunitar? Aceasta frica nu este sustinuta de stiinta. Ce primesc copiii prin vaccin paleste prin comparatie cu cantitatea de microorganisme si contaminari din mediul inconjurator atunci cand baga orice in gura in fiecare ora din zi.

8. Lasi copilul singur in masina „doar pentru un minut"

Copilul mic a adormit in masina si tu trebuie sa cumperi un litru de lapte inainte sa ajungi acasa. O sa ma grabesc, iti spui. Care poate fi pericolul?

Este cu mult mai periculos decat crezi. Anual, zeci de copii mor pentru ca sunt lasati singuri intr-o masina incalzita. Oamenii nu realizeaza cat de tare se poate incinge o masina de la soare. Chiar si intr-o zi cu caldura medie exterioara, temperatura intr-o masina parcata poate creste cu peste 19 grade mai mult decat temperatura din interior in doar 10 minute! Iar in 20 minute, in masina e ca intr-un cuptor.

Pentru ca trupul unui copil mic se poate incinge de trei pana la cinci ori mai repede decat cel al unui adult, nu e nevoie de mult timp ca un copil aflat intr-o masina incinsa sa devina sufocat de caldura, iar asta ii poate fi fatal.

9. Nu ii pui casca de protectie cand merge cu bicicleta

O cadere de pe o bicicleta poate cauza vatamari serioase, chiar daca copilul nu pedaleaza.

"Copiii aflati pe roti deasupra unei suprafete betonate trebuie sa poarte casca de protectie" spune dr Smith. "Nici nu mai conteaza daca e vorba de patru roti, trei sau doua roti".
Mai vrei un alt motiv pentru care sa insisti ca sa poarte casca de protectie? Poate forma un bun obicei pentru viitor.

Copiii care poarta casca cand merg pe bicicleta vor avea tendinta sa o poarte si cand sunt mai mari, pe role sau pe skateboard. Este ca atunci cand porti centura de siguranta in masina. Incepi devreme si consistent sa impui acest comportament.

2011/07/26//338787-bicicleta.jpg

10. Iti lasi copilul singur in dus sau in cada

Sute de copii sub 5 ani se ineaca in fiecare an in propria baie, de cele mai multe ori, pentru ca un parinte sau o bona pleaca de langa el pentru cateva minute.

"Copiii mici trebuie sa aiba supervizare constanta si permanenta in sau in jurul apei. Punct", spune dr Smith. „Trebuie ca in orice clipa sa poti sa fii in stare sa intinzi mana si sa atingi copilul".

Alt risc: aluneca si cade in cada. Noile cercetari arata ca mai mult de 45.000 de copii cad si se ranesc in cada sau sub dus in fiecare an.

Citeste si Top 10 greseli pe care si cei mai destepti parinti le fac (I)

FOTO: Hepta; robertscottbell.com

Ultimele știri