- Marele Premiu de Formula 1™ al Braziliei e online exclusiv în AntenaPLAY! Vezi cursele în perioada 1 - 3 noiembrie 2024!
- Hai la masă, România! Noul sezon Chefi la Cuțite începe din 17 noiembrie, numai pe Antena 1 și în AntenaPLAY
Profesorul Mencinicopschi spune ca ideea lui Toxic a pornit de la banala intrebare „Ce ai mancat azi?". Este o intrebare banala, la care raspundem asa cum mancam: mecanic. Totusi, pentru a raspunde corect la aceasta intrebare trebuie sa depasim starea de indiferenta si sa aflam ce este alimentul, ce contine, prin ce procese tehnologice a trecut pana a ajuns in farfurie, cate chimicale contine si ne otravesc organismul.
„Asa vom descoperi ca multe dintre alimentele consumate zilnic sunt artificiale, nu exista in natura si ca creierul nu le poate decodifica", spune prof. dr Mencinicopschi, consultatul stiintific pentru aceasta pelicula. Scopul „Toxic" este de a educa, astfel incat sa selectam atent alimentele cumparate si consumate. „Atunci cand analizam un aliment, tendinta generala este de a-i analiza forma actuala.
Insa o buna analiza nu se leaga de forma prezenta, ci intra in trecut, ajungand la stadiul initial de matrice a alimentului respectiv. In momentul in care incercam sa stabilim daca un produs este sau nu bun pentru noi, trebuie sa ne intoarcem in timp pentru a vedea in ce mediu a crescut si care au fost factorii care au actionat asupra lui. Filmul «Toxic» este primul care pune accent pe adevarata fata a alimentului, pe analiza in profunzime, si nu pe simpla observatie", precizeaza profesorul Mencinicopschi.
Anual, in lume, 17,3 milioane de oameni isi pierd viata din cauza bolilor cardiovasculare, peste 500 de milioane sufera de obezitate, 346 de milioane au diabet. Aceste cifre au un element comun, respectiv alimentele provenite din agricultura intensiva, promovate din interese de marketing. Si nu mai sunt aratate cu degetul doar alimentele de tip junk food, ci si alimentele de baza pe care le credem sanatoase si pe care le consumam cu incredere, dar care ne otravesc lent, sigur, fara macar sa stim. Asa cum sunt rosiile de pe taraba din piata care ne ispitesc cu marimea si frumusetea lor, dar in realitate ele sunt depozite de substante chimice care in timp se acumuleaza in organism.
Fimul este un documentar artistic din galeria peliculelor gen discovery. El reuseste performanta ca, in 80 de minute, sa imbine informatia riguroasa, accesibila tuturor, pentru a ne responsabiliza asupra a ceea ce punem in farfurie, cu pasaje artistice menite sa faca mesajul cat mai accesibil privitorului.
Citeste si Jurnalul National!
Lattise: s-a inventat botoxul pentru gene... FOTO! Modalitati inedite de a-ti aminti de animalul de casa decedat...