Antena Căutare

Ultima moda: cu copilul la medic noaptea

Un copil in varsta de 9 ani intra in coma, dupa ce a fost operat la Spitalul "Grigore Alexandrescu" din Bucuresti. Stirea a focalizat interesul mass-media si toata lumea s-a grabit sa judece sau sa arunce cu pietre.

In toti cei care ii ingrijesc pe micutii pacienti de la "Grigore Alexandrescu", dar mai ales in medicul care l-a operat pe copil. Dar faptul ca baietelul a decedat intr-un spital din Viena nu l-a mai consemnat nimeni. Oare de ce? Pentru ca nu s-a intamplat aceasta nenorocire intr-un spital din Romania?

Dar tragedia acestui episod mai ascunde si alte realitati ce se regasesc nu doar la Spitalul "Grigore Alexandrescu", ci in majoritatea spitalelor: lipsa de personal medical si numarul din ce in ce mai mare de pacienti.

Profesorul doctor Dan Mircea Enescu, managerul Spitalului Clinic de Urgenta pentru Copii "Grigore Alexandrescu", spune ca, intr-adevar, cazul copilului operat si care a intrat in coma este o tragedie. Dar pentru ca astfel de situatii sa nu se mai repete este nevoie de mai multa implicare a autoritatilor.

Pentru ca, asa cum era de asteptat, si la "Alexandrescu" criza financiara isi arata coltii. Astfel, numarul cadrelor medicale se micsoreaza pe zi ce trece, ajungand in prezent la 66 de medici angajati, ajutati de 43 din afara spitalului, care efectueaza garzi.

Acesti medici impreuna cu asistentele au facut fata unui numar de 15.645 de internari, 27.628 de cazuri la camera de garda si 7.838 de cazuri la UPU doar in primele sase luni ale anului 2010. Mortalitatea oficiala a spitalului este de 0,22%.

O alta realitate care afecteaza actul medical este faptul ca multi medici din provincie, dar si medici de familie in special din Bucuresti nu mai asigura asistenta medicala micutilor in timpul week-end-ului.

"Spitalul se transforma, practic, din unitate de urgenta in dispensar de familie. Si atunci, medicii nostri, in loc sa se ocupe de cazurile de urgenta sau de copiii internati, sunt nevoiti sa acorde asistenta cazurilor usoare. In conditiile in care populatia Bucurestiului a crescut, numarul spitalelor pentru copii a scazut. Mai mult, medicii de la diverse spitale din provincie aleg sa trimita cazurile foarte grave la Bucuresti. Situatia este explicata de faptul ca, prin traditie, noi nu ne permitem sa refuzam nici un caz", ne declara profesor doctor Dumitru Oraseanu, seful Sectiei Pediatrie 3 Pediatrie Abdominala si Pulmonara.

"De asemenea, exista si parinti din provincie care, atrasi de renumele medicilor si al spitalului, aleg sa vina cu micutii la «Grigore Alexandrescu»", chiar daca poate situatia lor s-ar rezolva la unitatile medicale din localitatile de domiciliu. De aceea ajung micutii sa stea cate doi in pat, ca niste painici."

Consultatii cu bodyguard

Supraaglomerare exista si la Camera de garda a spitalului, mai ales acum, vara. Si pentru ca multi parintii se tem de canicula, ei vin noaptea cu micutii la medic. "Au existat nopti cu 25 de cazuri. Daca iesi din spital la ora 22:00 si treci prin fata Camerei de garda, nu ai loc sa treci. O alta problema este legata de vremea acordata consultatiilor. Multi parinti se plictisesc sa astepte pe holuri si fac scandal. Daca ar fi doar situatii de violenta verbala, ar mai fi cum ar mai fi, dar exista situatii in care apartinatorii ataca medicii sau asistentele.

De aceea, in perioada noptii, consultatiile se efectueaza avand grija ca agentul de paza sa fie la usa, pregatit pentru orice situatie", a mai declarat profesorul Oraseanu.

Citeste si Jurnalul National

sursa foto: wesleymc.com

Jennifer Love Hewitt: "Fetelor, iubiti-va corpul asa cum este"... Fii proaspata ca o dimineata de vara!...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure Marti, 23.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x