Un baietel roman de 9 ani le-a aratat austriecilor cum se interpreteaza un clasic vienez

Un elev de clasa a III-a de la Colegiul de Arta "Octav Bancila" din Iasi, Calin Corneliu Calfa, a castigat acum cateva zile un concurs de pian organizat la Viena. El a obtinut pe langa cel mai mare premiu acordat la categoria sa de varsta si unul special pentru interpretarea unei piese vieneze – proba eliminatorie a concursului pentru toti artistii cu varsta cuprinsa intre 8 si 30 de ani.

Ieseanul a fost cel mai tanar dintre competitori. La numai 9 ani, el i-a dat practic o "lectie" de virtuozitate unui muzician japonez de 27 de ani, scolit in Germania. Dupa ce au interpretat aceeasi piesa, juriul, format din venerabili profesori de la cea mai respectata institutie muzicala de stat din Viena - "Academia de Muzica", a considerat ca interpretarea romanului este de departe cea mai reusita.

"El a luat premiul II la categoria de varsta 8-12 ani in conditiile in care premiul I nu s-a acordat. Insa mai important a fost premiul special obtinut pentru interpretarea unui clasic vienez, pentru ca a fost singurul premiu care s-a acordat la categoria de varsta intre 8 si 30 de ani", a spus prof. dr Roxana Ota, cea care se ocupa de evolutia pianistica a lui Calin Calfa.

La recitalul care a urmat dupa concurs, romanul nostru de numai 9 ani a fost singurul rechemat la scena pentru inca o interpretare. L-am intalnit la Iasi dupa concurs. Era bucuros pentru ca fusese invitat sa concerteze la Festivalul Enescu de la Bucuresti. Pana in clasa a III-a n-a avut practic vacante: totul s-a invartit in jurul studiului la pian si concursurilor. Insa spune ca face toate aceste sacrificii pentru a ajunge un pianist renumit la o filarmonica celebra din lume. Pana atunci, din dragoste pentru muzica, a inlocuit jucariile cu pianul.

2011/09/01//365253-calin_corneliu_calfa.jpg

Profesorul si parintii sai spun ca dupa ce copilul ajunge aproape de perfectiune cu interpretarea unei piese, prefera sa sustina si o varianta proprie a diferitilor autori clasici, de exemplu Beetho-ven sau Haydn, improvizand, schimband, jucandu-se practic cu notele prin intermediul clapelor.

Citeste tot articolul in Jurnalul

FOTO: Jurnalul

Jennifer Lopez a strălucit la Global Citizen Live. Salopeta purtată de artistă a atras toate privirile
Jennifer Lopez a strălucit la Global Citizen Live. Artista i-a uimit pe toți cei prezenți la...
Zodii norocoase în ziua de 29 septembrie 2021. 3 nativi care se vor bucura de reușite
Se anunță o perioadă prosperă pentru trei zodii norocoase în ziua de 29 septembrie 2021....
Parteneri
Brioșe cu dovleac. Desert de toamnă aromat și colorat
Pentru porția de desert dintr-un weekend petrecut cu cei dragi, îți oferim o minunată rețetă de brioșe cu dovleac. Este un desert de toamnă aromat și colorat, perfect pentru zilele de toamnă ruginie.
Catine.ro
Ultimele știri