Ieseanul a fost cel mai tanar dintre competitori. La numai 9 ani, el i-a dat practic o "lectie" de virtuozitate unui muzician japonez de 27 de ani, scolit in Germania. Dupa ce au interpretat aceeasi piesa, juriul, format din venerabili profesori de la cea mai respectata institutie muzicala de stat din Viena - "Academia de Muzica", a considerat ca interpretarea romanului este de departe cea mai reusita.
"El a luat premiul II la categoria de varsta 8-12 ani in conditiile in care premiul I nu s-a acordat. Insa mai important a fost premiul special obtinut pentru interpretarea unui clasic vienez, pentru ca a fost singurul premiu care s-a acordat la categoria de varsta intre 8 si 30 de ani", a spus prof. dr Roxana Ota, cea care se ocupa de evolutia pianistica a lui Calin Calfa.
La recitalul care a urmat dupa concurs, romanul nostru de numai 9 ani a fost singurul rechemat la scena pentru inca o interpretare. L-am intalnit la Iasi dupa concurs. Era bucuros pentru ca fusese invitat sa concerteze la Festivalul Enescu de la Bucuresti. Pana in clasa a III-a n-a avut practic vacante: totul s-a invartit in jurul studiului la pian si concursurilor. Insa spune ca face toate aceste sacrificii pentru a ajunge un pianist renumit la o filarmonica celebra din lume. Pana atunci, din dragoste pentru muzica, a inlocuit jucariile cu pianul.
Profesorul si parintii sai spun ca dupa ce copilul ajunge aproape de perfectiune cu interpretarea unei piese, prefera sa sustina si o varianta proprie a diferitilor autori clasici, de exemplu Beetho-ven sau Haydn, improvizand, schimband, jucandu-se practic cu notele prin intermediul clapelor.
Citeste tot articolul in Jurnalul
FOTO: Jurnalul