Antena Căutare

Un copil, doua personalitati. De ce se comporta uneori atat de diferit?

Acasa refuza sa manance macar o frunza de salata, in vizita la vecini, nu se mai satura. Acasa vrea sa ii lasi mereu o lumina aprinsa noaptea, dar la bunici afli ca nu a avut nicio teama fata de "monstrii de sub pat". Sau afli de la un necunoscut cat de frumos mananca la masa, pe cand acasa il poreclesti "porcusorul" pentru cata mancare ajunge sa fie pe hainele lui si fata de masa.

Este ceva normal pentru copii sa se comporte diferit - adesea dramatic - atunci cand sunt departe de parinti sau de casa.

De exemplu, intr-un studiu cu privire la copiii ce fac mofturi la mancare, doar 1 din 12 copii a fost pretentiosi atat acasa, cat si la scoala, in timp ce mai mult de doua ori si jumatate au fost pretentiosi intr-un singur loc, dar nu de alta parte. Deci, nu e ingrijorator faptul ca micutul dumneavoastra a inventat conceptul de dubla personalitate.

Dar imaginati-va un copil care se comporta de o similaritate remarcabila cu toata lumea - fie ca este vorba de familie sau de straini. Ar putea fi un semn ingrijorator. "Copiii cu tulburari de dezvoltare au adesea probleme mult mai multe de a discrimina intre diferite relatii", spune Elizabeth Feigelson, psihiatru si consultant al unei scoali din New York City.

Astfel, in timp ce noi poate nu ne dam seama, vrem ca micutul nostru sa trateze diferite persoane in mod diferit. Cand copilul incepe sa faca acest lucru - si incepe in copilarie - este un semn ca a inceput sa se dezvolte in sens social.

Articolul continuă după reclamă

Dar de ce sa fie atat de diferite aceste personalitati?

Lucrurile pe care le fac copii in afara de casa, departe de parinti si frati, sunt extraordinare pentru ei. La scoala, toti copiii manca in acelasi timp, sau toti stau in cerc in acelasi timp - si pentru a fi acceptati- fac ceea ce face grupul.

Care e personalitatea reala?

Copii sunt versiunile noastre in miniatura. Sigur, ei au modul lor de a face lucrurile, dar noi ne vedem in ei. Comportamentul lor imitativ nu este doar fermecator, ci si o confirmare a locului de unde provin.

Deci, se poate sa nu ne convina atunci cand descoperim ca nu ne mai seamana. "N-am fost deosebit de timida", spune Randall de Sève, fosta profesoara la scoala primara din Brooklyn. "Deci, la inceput pur si simplu nu am acceptat ca fiica mea este asa. Recunosc, am incercat sa o schimb, dar am invatat sa fac un pas inapoi. Ea face lucruri cand e gata si se simte sigura."

Mai tulburatoare este ideea ca ei sunt formati partial, sau chiar in mare masura, prin imitarea unor "straini" (prieteni, personaje TV, oameni cu care interactioneaza) - pot veni intr-o zi acasa cu o expresie argou, de exemplu.

Poate cea mai buna modalitate de a "ne da seama" care este personalitatea copilului nostru de fapt, trebuie sa fim impacati cu ideea ca totul in mediul lui - parinti, prieteni, profesor , mass-media - reprezinta acum noul fluid amniotic. Ceea ce conteaza nu este atat de mult cine si ce contribuie, dar rezultatele. Copiii nostri se vor schimba pe masura ce cresc, continuand sa se reinventeze chiar si la varsta adulta.

Nu taia cuticulele!... Cum sa ajungeti mai mult decat prieteni...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Ești mai deștept decât un copil de clasa a V-a | Sezonul 3, 21 noiembrie 2024. Corina a câștigat suma de 7500 de lei
Ești mai deștept decât un copil de clasa a V-a | Sezonul 3, 21 noiembrie 2024. Corina a câștigat suma de 7500 de lei Joi, 21.11.2024, 19:00
Premierele toamnei în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Abonează-te la newsletter!

Lasă-ne adresa ta de mail și te vom ține la curent zilnic cu cele mai importante știri, astfel încât să nu pierzi nimic niciodată.


x