- Marele Premiu de Formula 1™ al Braziliei e online exclusiv în AntenaPLAY! Vezi cursele în perioada 1 - 3 noiembrie 2024!
- Hai la masă, România! Noul sezon Chefi la Cuțite începe din 17 noiembrie, numai pe Antena 1 și în AntenaPLAY
Trucuri pentru mentinerea unei danturi sanatoase
Este indicat sa-ti clatesti gura sau chiar sa te speli pe dinti dupa ingerarea unei bauturi reci. Trebuie tinut cont de faptul ca, odata distrus smaltul nu se mai reface.
Pasta de dinti cu nitrat de potasiu si apa de gura cu un continut ridicat de fluor ajuta la tratarea dintilor sensibili. Daca neplacerile continua dupa cateva saptamani de folosire apeleaza la un medic stomatolog.
Alimentatia are si ea un rol important in mentinerea unei danturi sanatoase. Evita pe cat posibil prajelile si dulciurile, dar si alternanta rece-cald.
Incearca un tratament pentru desensibilizarea dintilor. Se realizeaza usor prin aplicarea unui gel cu fluoruri pe suprafata dintilor. Efectul dureaza aproximativ doi ani.
Renunta la obiceiurile proaste precum rosul unghiilor, scrasnitul dintilor, tinutul scobitorilor intre dinti sau rosul creionelor. Toate duc, in timp la uzura danturii.
Spala-te pe dinti dupa fiecare masa si nu uita sa folosesti ata dentara.
Alimente daunatoare
Anumite alimente pot ajuta la deteriorarea danturii tale. Chiar daca nu putem renunta la tot ceea ce este interzis este bine sa nu se exagereze cu consumul anumitor produse precum:
1. covrigi si biscuiti - se lipesc de dinti si astfel resturile patrund in spatiile interdentare ori sub gingii;
2. popcornul, alunele, fisticul - sunt tari si pot strica smaltul;
3. otetul folosit adesea la salate distruge smaltul, la fel si lamaile si portocalele.
ATENTIE!
Pe langa distrugerea smaltului, expunerea la bauturi foarte reci este daunatoare dintilor si pentru ca, de cele mai multe ori acestea au un aport important de zahar. Prin urmare, bauturile cariogene(responsabile de aparitia cariilor) nu trebuie sa aiba contact prelungit cu suprafata dentara. Daca nu se poate renunta la ele este mult mai indicat ca acestea sa fie consumate in timpul meselor si nu dupa deoarece isi mai pierd din putere. In special, copiii trebuie feriti de astfel de bauturi pentru ca au smaltul dintilor in formare.
De ce apare durerea dentara?
De cele mai multe ori durerea se iveste atunci cand dintii isi pierd straturile izolatoare, adica smaltul care le acopera coroanele sau cementul care le protejeaza radacinile. In dinti se gasesc terminatii nervoase, ramasi expusi acestia reactioneaza. Durerea poate varia de la disconfort usor sau sensibilitate la durere insuportabila. Indiferent de intensitate este recomandat sa mergi la un medic stomatolog.
Sfatul specialistului (Dr. Anca Patru, Glamour Dent)
„Zambetul este o carte de vizita, tocmai de aceea trebuie sa avem mare grija de el si sa stim mereu la ce pericole il expunem. Hipersesibilitatea dintilor pe durata verii poate fi prevenita si tratata. Daca situatia persista medicul stomatolog poate recomanda tratamente profesionale pe baza de produse desensibilizate precum geluri si solutii speciale."
Citeste si Revista Felicia!
Foto: macfarlanedental.com