Antena Căutare

Varsta potrivita pentru o sarcina: 20, 30 sau 40 de ani?

Pana nu demult, sarcina la 20 de ani era o normalitate. Astazi, femeile cred ca a aduce pe lume un copil la o asemenea varsta este o decizie cel putin nechibzuita. Tendinta de a amana sarcina dupa 30 de ani este poate benefica pentru suflet, dar nu si pentru trup.

Doctorul Alexandru Filipescu, medic primar obstetrica-ginecologie in cadrul Spitalului Universitar de Urgenta Elias, ne spune cat de pregatit este organismul nostru pentru o sarcina la 20, 30, respectiv 40 de ani.

Fertilitatea

"La 20 de ani, fertilitatea este maxima, dar, pe masura ce femeia inainteaza in varsta, tesuturile imbatranesc si fiecare functie a organismului se diminueaza pana la disparitie. Infertilitatea devine cel mai mare obstacol dupa varsta de 35 de ani. Aceasta pentru ca, in timp, straturile externe ale ovarelor se ingroasa, ceea ce face mai dificila eliberarea ovulului in timpul ovulatiei. Foliculii ovarieni din care se dezvolta ovulele se maturizeaza mai greu dupa varsta de 30 de ani, de aceea ciclurile anovulatorii, care la o femeie tanara sunt de unul-doua pe an, devin mai frecvente.

Ovulele, la randul lor, sunt de o calitate mai slaba dupa varsta de 30 de ani, devenind mai greu fecundabile. Trompa uterina isi pierde treptat motilitatea si capteaza mai greu ovulul, ceea ce ingreuneaza intalnirea acestuia cu spermatozoidul", explica specialistul. Chiar si in aceste conditii, femeia poate ramane insarcinata, dar conceperea copilului ar putea dura mai mult decat la tinerete.

Articolul continuă după reclamă

Si uterul este influentat de imbatranire. "El devine fibromatos, lucru ce scade capacitatea oului de a se implanta pe mucoasa care tapeteaza uterul. Tocmai de aceea riscul de a suferi un avort spontan este mai mare dupa 30 de ani", atrage atentia doctorul Alexandru Filipescu.

In timpul sarcinii

La 20-30 de ani, corpul unei femei fara probleme de sanatate poate duce o sarcina fara complicatii, dar, pe masura ce inainteaza in varsta, se expune riscului de a dezvolta afectiuni ce pun in pericol viata ei si a bebelusului nenascut.

Diabetul gestational este o complicatie a sarcinii ce apare preponderent la gravidele cu varsta peste 35 de ani. Hipertensiunea arteriala este un alt risc pentru gravida si fat, cu atat mai mult cu cat femeia prezenta aceasta afectiune inainte de a ramane insarcinata. Si problemele legate de placenta sunt mai frecvente la o sarcina amanata dupa varsta de 35 de ani.

Dar un risc cu adevarat alarmant si fundamentat stiintific il reprezinta malformatiile cromozomiale: in special sindromul Down, dar si Turner sau trisomia X. Statisticile arata ca, la 25 de ani, o gravida din 1.100 aduce pe lume un bebelus cu sindrom Down, iar la 35 de ani, una din 250 naste un bebelus cu aceasta maladie.

Se intelege ca dupa 40 de ani riscul este mult mai mare de atat, lucru care justifica importanta triplului test (util in special pentru depistarea sindromului Down) si a celorlalte teste genetice disponibile in spitale sau in clinici private. Dupa varsta de 35 de ani, defectele genetice sunt cele mai comune cauze ale pierderii sarcinii.

Nasterea

Varsta gravidei nu contraindica nasterea naturala, insa complicatiile pe care le poate dezvolta in timpul sarcinii da. "Chiar si o gravida de 35-40 de ani poate naste pe cale vaginala daca starea ei de sanatate este buna, insa in multe cazuri aceste femei au indicatie de cezariana, cu atat mai mult daca sunt la prima nastere", precizeaza doctorul Alexandru Filipescu. Totusi, in ciuda tuturor acestor riscuri, majoritatea femeilor trecute de 30 de ani aduc pe lume bebelusi perfect sanatosi.

GENE. Ereditatea joaca un rol foarte important in ce priveste fertilitatea. "Unele femei pot avea probleme de fertilitate inainte de a implini 30 de ani, in vreme ce altele sunt fertile pana la instalarea menopauzei. Fertilitatea poate fi influentata si de fumat, de stres sau afectiuni precum hipertensiunea, diabetul", atrage atentia doctorul Alexandru Filipescu.

Sfatul psihologului

Maturitatea afectiva a viitoarei mamici este foarte importanta in gestionarea schimbarilor pe care le presupune o sarcina, spune psihologul Andrei Chiriac. Potrivit acestuia, pentru unele femei, vestea ca vor deveni mamici poate avea implicatii catastrofale, ca urmare a aparitiei unor nevoi primare care trebuie asigurate (siguranta, hrana, imbracaminte etc.).

La acestea se adauga si modificarile fizice si hormonale. "Cu cat o sarcina survine la o varsta la care femeia nu este pregatita, cu atat mai dificil ii va fi sa gestioneze aceasta perioada. Aici ma refer la implicatiile afective si la conflictele interioare ce pot surveni. Trecand peste pragul psihologic al varstei, care este in functie de fiecare femeie in parte, pot aparea altfel de probleme in ceea ce priveste mobilitatea si flexibilitatea fata de schimbarile survenite.

O varsta tanara iti poate conferi avantajul de a fi mult mai flexibil si sa primesti schimbarea cu usurinta. Insa poti sa fii o mama extraordinara si sa te bucuri de sarcina atat la 23 de ani, cat si la 34 de ani", sustine psihologul. (Mirela Dadacus)

sursa: Jurnalul National

foto: londonacupuncturespace.com

Epilarea cu ceara este cea mai eficienta... 5 ponturi pentru o vacanta super-fun...
Înapoi la Homepage

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Revelionul cel neBUN 2025! Duelul Starurilor. Zdob și Zdub vs. Delia
Revelionul cel neBUN 2025! Duelul Starurilor. Zdob și Zdub vs. Delia Miercuri, 01.01.2025, 00:30
Un 2025 de excepție! Vezi acum
Citește și
Abonează-te la newsletter!

Lasă-ne adresa ta de mail și te vom ține la curent zilnic cu cele mai importante știri, astfel încât să nu pierzi nimic niciodată.


x