Costurile mari cu încălzirea reprezintă mereu o problemă în timpul sezonului rece. Tocmai de aceea, oamenii se orientează tot mai mult către surse de conservare a energiei termice, în aşa fel încât consumul să fie cât mai mic. Astfel, indiferent că e vorba despre blocuri de locuinţe ori instituţii, tendinţa este aceea de izolare termică a clădirilor. Dacă plănuieşti să recurgi la o astfel de acţiune, trebuie să ştii că ideea este una bună nu doar prin prisma economisirii în timpul iernii, ci vei sesiza schimbări pozitive şi pe timp de vară.
În cazul în care foloseşti un aparat de aer condiţionat, va fi nevoie de mult mai puţin consum din partea acestuia pentru a asigura o atmosferă plăcută. Pereţii izolaţi nu se vor mai încinge, iar temperatura va înceta să se ridice cu rapiditatea obişnuită. Un material recomandat pentru izolarea termică este vata minerală bazaltică, pentru că asigură un confort termic şi acustic deosebit, alături de rezistenţă la foc şi impermeabilitate.
Vata minerală bazaltică - etape de montare
Roca magmatică numită bazalt este materia primă ce stă la baza fabricării vatei minerale bazaltice. Deşi materialul este unul dur, vata bazaltică are o flexibilitate remarcabilă, ceea ce o transformă într-o soluţie bună de izolare termică pe termen lung. Vata are capacitatea de a izola fonic, este rezistentă la apă şi poate fi utilizată în toate locaţiile ce pot fi izolate, de la pereţi până la acoperiş şi tavan.
Dacă montezi vata bazaltică, trebuie să iei în calcul că aceasta nu are voie să intre în contact cu solul, aşa că va trebui să începi să o pui de la minimum 30 de centimetri distanţă de pământ. Tocmai de aceea, ea nu poate fi folosită la izolarea subterană.
Plăcile de vată bazaltică de faţadă vor fi aplicate pe un profil de soclu montat pe faţadă prin dibluri, dar doar după ce li s-a aplicat un strat de mortar adeziv. Ele se vor monta în rânduri orizontale. După ce mortarul aplicat iniţial se va întări, pe plăci se va aplica şi un strat de mortar adeziv de armare, iar de acesta se va lipi o plasă de armare, fabricată din fibră de sticlă. La final, se mai aplica încă un strat de mortar, urmat de grund şi tencuială. Chiar dacă vata este inertă chimic şi nu ar trebui să prezinte toxicitate, este necesară folosirea unui echipament de protecţie atunci când o instalezi. Totodată, apelează la materiale de construcţii de calitate, pentru că investiţia va fi rentabilă pe termen lung.
Vulnerabilităţi ale vatei bazaltice şi cum o poţi proteja de ele
Asemeni oricăror alte materiale similare, şi vata bazaltică prezintă anumite dezavantaje. Chiar dacă vata nu este o sursă de hrană pentru mucegai, acesta poate apărea în timp, în interiorul crăpăturilor de la nivelul plăcilor. De asemenea, animalele rozătoare pot fi atrase de vată, iar păsările vor fi tentate să îşi facă cuib în ea. Tocmai de aceea se recomandă protejarea plăcilor prin mortar şi plasă de armare. Este important ca vata să fie protejată eficient, pentru a-i prelungi durata de viaţă, mai ales că aceasta este o variantă destul de echitabilă din punct de vedere financiar şi superioară alternativelor existente pe piaţă, din punct de vedere al impactului asupra mediului înconjurător.
O casă izolată termic corespunzător este una mult mai puţin costisitoare decât cele care nu au fost protejate prin astfel de mijloace. Conservarea căldurii pe timp de iarnă sau menţinerea aerului răcoros vara sunt acţiuni pe care le vei simţi atât din perspectiva confortului, cât şi din punct de vedere financiar. Dacă alegi să investeşti în izolarea termică a locuinţei tale, vata minerală bazaltică este o alternativă excelentă. Fără impact negativ asupra mediului înconjurător, cu proprietăţi ignifuge şi de impermeabilitate, vata bazaltică poate fi cumpărată la preţuri accesibile şi asigură o izolare eficientă pe termen lung. Trebuie să acorzi o mare importanţă materialelor pe care le vei folosi la montaj, pentru că acestea trebuie să fie de calitate, pentru ca întregul sistem de izolaţie să funcţioneze bine, pe o perioadă îndelungată de timp.
Sursa foto: https://pixabay.com/en/architecture-facade-window-building-3259077/
3 motive sa cumperi un interfon pentru casă sau vilă... Cum să organizezi cele mai reușite petreceri pentru adulți...