Antena Căutare

Vezi cum se distreaza copiii in tabara de creatie "Vara pe ulita"!

A sosit Vacanta Mare. Pe ulitele Muzeului Satului este mare agitatie in aceasta perioada. Curtile caselor sunt pline de copii insotiti de parinti sau de bunici. Toata lumea e zambitoare. A venit vara pe ulita satului. Tabara de creatie "Vara pe ulita" a implinit 18 ani. Si, mai mult, a devenit brand.

In curte la Stanesti, vreo opt fetite si un baietel stau aplecati asupra unor bucati de panza si pasesc cu acul peste liniile trase de mesterul popular. Incet-incet prind forma ba un picior, ba o mana sau corpul viitoarei papusi.

Copiii iau foarte in serios ceea ce fac aici. Din cand in cand, cate unul se ridica si: "Doamna, uitati, mi s-a incurcat ata!". Doamna, Magdalena Udrea, mestera in papusi, se amuza putin, dar ii da incredere micului papusar ca poate merge mai departe. Rezolva problema atei incurcate si-i atrage atentia sa nu se mai grabeasca. "Altfel, o sa ai o papusa urata." In capul mesei stau pe un scaunel impletit din sarma doua papusele, modelele. El si Ea. Sunt frumosi, imbracati elegant cu niste hainute din matase, azurii ca ochii unora dintre copilasi.

"Dar tu ce faci aici, la papusi?", il intreb pe baietel. "Pentru ca imi place!" Dupa acest raspuns, imi intoarce spatele si se intoarce la cusut. Le pun si fetitelor o intrebare : "Voi ce papusi aveti acasa?". "Barbie!" "Eu am multe, am 13", "Si eu am cateva!", sare alta fetita... "eu am vazut pe internet ca avea cineva vreo 30!" Au inceput sa ciorovaie mai departe pe subiectul Barbie, dar nu se opresc din cusut. Peste doua saptamani trebuie sa se laude la parinti si la prieteni cu papusa pe care au facut-o.


POVESTI NEMURITOARE
Una dintre fetite este foarte mandra si-mi spune ca a mai fost si anul trecut. "Mi-a placut foarte mult, de aceea am venit si acum."

Articolul continuă după reclamă

In capatul celalalt al curtii, alt grup de copii, vreo zece prichindei, invata sa faca tot papusi, dar de data aceasta sunt din fetru si vor putea fi personaje de povesti. Se pun pe degetele si poti sa spui ce poveste vrei.

Tabara de creatie "Vara pe ulita" este in plina desfasurare. 500 de copii participa anul acesta la cea mai frumoasa si interesanta propunere de petrecere a vacantei mari. Pana la 14 august, copiii, ajutati de mesterii populari, vor descifra tainele unor mestesuguri populare: olarit, icoane pe lemn si pe sticla, masti populare, podoabe, tesut, impletituri, pictura naiva, incondeierea oualor, prelucrarea artistica a lemnului.


SCOALA DE IDENTITATE
Din cand in cand, bunul mers al taberei si fericirea copiilor sunt "inspectate" de seful Muzeului National al Satului "Dimitrie Gusti", doamna dr Paula Popoiu. Nu e usor sa multumesti pe toata lumea. Dar aici toti cursantii sunt fericiti.

Noutatea taberei de creatie Vara pe ulita este "gradina de legume", propunere care a avut mare succes. Legumele care cresc in aceasta gradinita, din gospodaria Traisteni, i-ar face gelosi pe cei mai vajnici gradinari! "Asa vor invata ce inseamna sa mananci sanatos si vor avea si bucuria ca au facut singuri ceva atat de interesant!"

"Prin aceasta cale de activitate interactiva, incercam sa pastram, sa revitalizam vechi meserii practicate odinioara in satul romanesc. Unele sunt pe cale de disparitie", ne spune doamna dr Aurelia Cosma, cea care a initiat "Vara pe ulita" in urma cu 18 ani. "Si, mai ales, incercam sa scoatem copiii din capcana computerului si a statului in casa!"

Multi dintre cei care vin aici sa invete sa picteze icoane sau sa faca papusi, sa impleteasca ornamente sau sa ciopleasca lemnul, sa faca fotografii si toate celelalte bucurii, le-au spus parintilor: "Merg la mare sau la munte, unde vreti voi, dar acum vreau la Muzeul Satului!".

Cand iau pauza, copilasii pleaca in propria inspectie. Sa vada ce au facut ceilalti, in curtile vecine, sau sa admire gainile care se plimba tantos pe ulite, sau cu pisicile care aluneca prin iarba verde si inalta.

Mergem mai departe. Ochisori si manute concentrate asupra margicutelor care vor fi in curand frumoase coliere, brataruse sau cercei. Iar in curtea cu olari, indrumati de mesteri din centre celebre din tara - Horezu, Corund, Potigrafu si altele - lutul se topeste sub degetele micutilor mesteri si ia diferite forme: canute, farfuriute, o fantana, un crocodil si... chiar un pistol!

"De ce nu pot sa-l pictez acum?", intreaba un pusti, care tine in manute un obiect din lut, nedumerit ca trebuie sa astepte pana maine. "Trebuie sa se usuce ca sa poti sa-l colorezi", spune o mesterita, se vede, mai veche in scoala asta.

In curtea Bisericii Dragomiresti e multa foiala. Picteaza icoane, fac schimb de culori, se tot intreaba ce sfant picteaza unul, ce sfant picteaza celalalt si toti cer cate un sfat de la domnul profesor Baciu.
Indrumatorii au mare rabdare cu dorinta si bucuria copiilor de a face totul cat mai repede.
Si cat mai bine, pentru ca la 14 august va fi expozitia finala, care va reuni cele mai reusite lucrari realizate de copii si tineri in cadrul atelierelor.


MAI BOGATI

Pe langa minunile pe care le vor face cu mainile lor, copiii vor invata sa se joace (Batista parfumata, Tara, tara, vrem ostasi!, Funia, Coarda, Cobilita, Sotron), vor participa la concursuri cu premii frumoase si educative: "Recunoasteti sfintii din icoane?" sau "Cum sa protejam mediul inconjurator" sau "Animale si pasari in ceramica romaneasca". Vor fi vizitati de trupe de actori, de clovni. Vor invata sa danseze Tarantela (Italia), Zorba (Grecia), Paidusca (dans aroman), vor canta cantece romanesti.

Tabara "Vara pe ulita" a inceput la 5 iulie, iar ultima zi a vacantei de vara la Muzeul Satului va fi la 14 august, ziua expozitiei finale. Surpriza acestei zile? Prezenta unora dintre cei care, copii fiind, au trecut vara pe ulita satului din Bucuresti si s-au evidentiat prin creatiile lor. Dupa aceasta minunata vara, cei care participa la tabara de creatie «Vara pe ulita» vor pleca foarte, foarte bogati mai ales in dragostea fata de ceea ce este romanesc, vor invata ce inseamna acea identitate. Jurnalul National este partener media si sponsor al Vacantei de vara de pe ulita Muzeului Satului.

Citeste si Jurnalul National

Sursa foto: intactimages.ro

Pardoseala casei: cum o alegem si cum o ingrijim?... VIDEO! Prajituri pentru barbati in SUA...
Înapoi la Homepage

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Revelionul cel neBUN 2025! Duelul Starurilor. Zdob și Zdub vs. Delia
Revelionul cel neBUN 2025! Duelul Starurilor. Zdob și Zdub vs. Delia Miercuri, 01.01.2025, 00:30
Un 2025 de excepție! Vezi acum
Citește și
Abonează-te la newsletter!

Lasă-ne adresa ta de mail și te vom ține la curent zilnic cu cele mai importante știri, astfel încât să nu pierzi nimic niciodată.


x