Atunci cand cel mic a lovit un coleg de scoala, parintii trebuie sa il intrebe pe acesta ce s-a intamplat si sa evite sa il eticheteze. Eticheta il va face pe copil sa gandeasca despre sine ca este rau si predispune la distorsiuni cognitive pe viitor.
Trebuie pusa problema - ce se ascunde in spatele comportamentului violent? Poate fi o nevoie, o situatie de inadaptare la mediul scolar. Psihopedagogul poate sprijini parintele, pentru ca agresiunea poate conduce mai tarziu la modificari comportamentale, la modificari in modul de a gandi al copilului in ceea ce ii priveste pe ceilalti.
Este bine ca parintii sa dezvolte abilitatile social-emotionale ale micutului si sa incerce sa il ajute in depasirea momentului.
Scoala are rolul de a dezvolta competentele sociale si pe cele emotionale ale copilului. Acesta este invatat sa comunice asertiv, adica non-agresiv, non-pasiv.
Copiii nu sunt inadaptati din nastere. Exista, insa, predispozitii: tendinte agresive si reactivitate emotionala. Educatia, familia, anturajul, jocurile si televizorul - toate au un rol important in dezvoltarea personalitatii copilului.
Micutul care are sprijinul familiei, al cadrelor didactice si a psihopedagogului are mari sanse sa isi corecteze deviantele comportamentale.
FOTO: Hepta.ro
VIDEO! Reteta: Salata Palm Beach... Cele mai incendiare 8 lenjerii pentru Ziua Indragostitilor...