Singurii care pot verifica daca o cladire a fost ridicata respectand normele de siguranta impuse de catre statul roman sunt reprezentantii Inspectoratului de Stat in Constructii, insa si ei pot face asta in anumite conditii.
De altfel, toate casele si cladirile construite in Romania dupa cutremurul din 1977 ar trebui sa reziste la un cutremur cu magnitudinea de sapte grade pe scara Richter.
Cele mai multe constructii au aparut in zonele de nord si est ale Bucurestiului. Mai exact in Aviatiei, Pipera si Voluntari. Aici au aparut cartiere intregi de vile, blocuri de locuit si cladiri de birouri.
Din cauza particularitatii solului, expertii sustin ca Bucurestiul are nevoie urgenta de o cercetare extinsa asupra geologiei, de un program de determinare a vitezei socurilor seismice, cat si de o retea seismica serioasa.
Desi sunt construite pe teritoriul lor, autoritatile locale sustin ca nu poarta responsabilitatea rezistentei la cutremure a cladirilor. Cu alte cuvinte, doar proprietarul cladirii, proiectantul si constructorul sunt singurii responsabili de cum rezista aceasta la seism.
In schimb, trebuie sa fie respectate cateva norme de constructie. Cand vine vorba despre cladirile construite in trecut, Bucurestiul nu sta foarte bine la acest capitol.
Dupa cutremurul din 1977, in capitala s-au construit peste 1500 de blocuri cu opt sau zece etaje. Mai mult, specialistii in constructii sustin ca peste 60% dintre apartamentele din capitala nu sunt proiectate sa reziste la un seism cu o intensitate mai mare de sapte grade pe scara Richter.
Si singura solutie pentru a minimiza efectele unui cutremur puternic este consolidarea cladirilor cu risc de prabusire. Iar in ultimii noua ani, doar 21 de blocuri din cele 113 incadrate in clasa intai de rism seismic au fost reabilitate.