Pentru cei care nu stiu, Pegasul a aparut la inceputul anilor '70, intr-o fabrica din Zarnesti, Brasov, si in scurt timp a devenit un obiect extrem de rivnit de majoritatea romanilor. Iar pentru partid - un adevarat simbol al socialismului. Iata povestea inca unui "brand" comunist. Cine n-avea bani sa-si cumpere o Dacie sau inca astepta sa o primească pe a sa, circula cu Pegasul. Bicicleta devenise prietenul de nadejde pentru drumul spre C.A.P., fabrica, uzina, doctor sau aprozar.
Povestea bicicletei Pegas incepe in orasul Zarnesti, la 30 de kilometri de Brasov. Mai exact, in halele fostei fabrici 6 Martie. Ridicata la mijlocul anilor '30, ca fabrica de armament, "6 Martie" si-a schimbat destinatia odata cu venirea noului regim. Iar oamenii din intreaga tara au migrat catre micul oras din depresiunea Brasovului pentru a construi biciclete.
Nimeni insa nu se plangea de program. Dar si mai important: nimeni nu se plangea de produse. Incet, incet, bicicletele Pegas au depasit granitele tarii. Din 30 de mii de bucati, cate se produceau in fiecare luna, multe luau drumul exportului.
De-a lungul anilor, pe poarta fabricii au iesit 27 de modele diferite de biciclete. 12 au fost produse modernizate si 15 produse complet noi. Printre cele mai cunoscute erau modelele Clasic, Ideal, Robusta, Modern, Comoda sau Practic, cu cadru pliabil. Pe masura faimei era si pretul unei biciclete. In principiu, un Pegas costa cat un salariu bun, adica intre 1700 si 2000 de lei.
Dupa disparitia bicicletelor, au inceput, usor-usor, sa dispara si angajatii din fabrica, la fel ca si utilajele. Bicicletele Pegas mai zac azi ruginite doar in curtile batranilor.
VIDEO! Cum si-l imagineaza cei mici pe Mosu'... Fierul si acidul folic cresc IQ-ul copiilor...