„Nu inteleg de ce, dar ne simtim obligati sa le servim copiilor fel de fel de gogosi", spune ea. Lucruri de genul „vom avea un copil si va fi si copilul tau" sau „va fi grozav sa ai un copil cu care sa te joci". Iar bunicii si prietenii sustin si ei aceasta sarada.
Realitatea este ca inca din ziua nasterii noului bebelus, copilul mai mare se va simti tradat, spune Levy. Acesta nu este bebelusul ei sau al lui. Nu le este permis sa il tina in brate decat foarte putin si chiar si atunci nou-nascutul plange sau nici nu deschide ochii. De fapt nu te prea poti juca la modul real cu un bebelus.
A lasa in grija unui copil un bebelus este de cele mai multe ori unul dintre cele mai dificile lucruri pe care le poate face un parinte. Nu va doriti ca discutiile cu primul nascut sa se reduca la „nu fa asta" sau „nu, nu acum". Levy a invatat sa isi lase fiul sa se alinte cu fiica sa cea mica in mijlocul patului lor dublu. Dupa aproximativ 15 secunde, el s-a plictisit si a renuntat. In acest fel, toata lumea a fost multumita.
Levy spune ca in timp ce vreti sa va axati pe aspectele pozitive, cel mai bun mod de a preveni gelozia inevitabila este sa nu incercati sa compensati pentru faptul ca aveti un bebelus in casa si niciodata sa nu va scuzati copilul daca loveste bebelusul, mai ales daca se intampla mai mult decat o data, suficient cat sa stie ca nu le este permis. Trebuie sa le aratati copiilor ca regulile de baza din casa raman neschimbate si ca lucruri ca „fara lovituri" sau „nu strange prea tare in brate" se aplica si acum. Nu vreti ca ei sa faca aceste lucruri fata de copiii altora, la fel de mult ca fata de cei ai dumneavoastra.
Daruirea de cadouri care apare in primele saptamani trebuie sa fie facuta cu grija, avertizeaza Levy. Ea recomanda plasarea in patutul nou-nascutului a unui cadou, ca si cum ar fi din partea bebelusului pentru prescolar. Dar, continua ea, incercati sa nu creati asteptari copilului din care sa inteleaga ca fiecare musafir va aduce cadouri si pentru el. Poate fi destul de penibil cand copilul dumneavoastra se va napusti la cineva venit in vizita, cerandu-i cadoul.
Bineinteles, diferenta de varsta dintre primul nascut si bebelus este cruciala in privinta a ce fel de explicatii puteti da copilului inainte de venirea pe lume a bebelusului. Consilierul scolar Maryann spune ca ea si copilul ei de 4 ani au reusit sa citeasca din cartea despre sarcina in timpul celor noua luni impreuna. Ei au putut sa discute despre cat de mare era bebelusul in fiecare trimestru si sa explice lucruri interesante cum ar fi faptul ca cel mic incepea sa aiba unghii la degete intr-un anumit stagiu al sarcinii.
Ea s-a asigurat totodata ca Jack a fost primul din familie caruia ea si sotul i-au spus despre sarcina. „Acest lucru a fost important. Si i-am spus sa nu zica la nimeni inca". A fost de asemenea inclus in toate deciziile logistice si a avut un cuvant de spus in privinta camerei in care va sta Kate, desi totul era deja decis.
„I-am vorbit despre rolul pe care avea sa il joace. I-au fost date cadouri. A privit totul intr-un mod destul de pozitiv".
Danielle abia a nascut cel de-al doilea fiu si din fericire sotul ei o ajuta cu primul copil, Ben, in varsta de doi ani. Ea spune ca Ben se manifesta destul de mult si ca incearca sa nu il indeparteze de fiecare data. Din nefericire, el abia a fost mutat in noul sau pat pentru ca renovarile au durat pana nu demult. Aceasta inseamna ca daca bebelusul nu ii tine treji noaptea, Ben este cel care vine la ei in vizite nocturne. Danielle spune ca acum ii intelege pe parintii de gemeni.
Psihologul Jackie Riach (conduce programul de dezvoltare Tripe P a parintilor din Noua Zeelanda) spune ca daca planuiti o tranzitie cu primul copil, cum ar fi mutarea lor din tarc in pat, aceasta ar trebui facuta din timp.
Aveti grija sa explicati copilului dumneavoastra venirea pe lume a bebelusului. Spuneti-i cum va fi noul fratior sau surioara, ca dorm mult si plang si au nevoie sa fie hraniti. „Ziceti-i copilului ca ar trebui sa fie pregatiti pentru ca lucrurile se vor schimba". Planuiti din timp ziua in care veti merge la spital. Spuneti-le:"Mami va fi plecata pentru cateva zile, iar tati si bunica vor avea grija de tine".
Cand cei doi copiii se vor intalni pentru prima data la spital, psihologul va sfatuieste sa aveti o fotografie a primului copil in camera, transmitand astfel mesajul ca bebelusul este un nou membru al familiei, dar nu inlocuieste celalalt copil. Cand tata aduce copilul sa il cunoasca pe noul venit, mama ar trebui sa nu fie ocupata cu noul nascut, putand astfel sa ofere imbratisari si alintaturi, sugereaza Riach.
Cand vine vremea hranitului, incercati sa aveti pregatite niste activitati care sa il captiveze pe celalalt copil. Daca ii veti pune in mod constant dvd-uri, acestea nu vor fi suficient de speciale si interesante cat sa ii mentina interesul.
Nu este neobisnuit ca primul nascut sa aiba un comportament mai obraznic in timpul acestei mari schimbari, dar Riach ne sfatuieste sa nu acordam atentie daca nu este necesara, unui comportament neadecvat, ci mai mult sa scoatem in fata momentele cand copiii se poarta frumos.
Nu va mirati daca primul copil regreseaza la primele sale zile de bebelus, spune Riach si fiti relaxati cand acest lucru se intampla. Invatatul la olita poate regresa pentru un timp. Ea isi aminteste zilele in care copilasul ei incerca sa se strecoare in scaunul pentru bebelusi pe cand avea 2 ani. Uneori vor avea o criza de copii mici la care credeati ca nu va veti mai intoarce.
„Ei incearca pur si simplu sa faca fata schimbarii". Daca sunt de-a dreptul obraznici fiti pregatiti sa folositi aceleasi tactici pe care le foloseati si inainte pentru a-i potoli.
„Cei mai multi copii se adapteaza. E ca invatatul sa citeasca, cei mai multi ajung acolo intr-un final", spune ea.
Untitled stire... Invatati-i pe copii ce inseamna managementul banilor...