Antena Căutare

Vrei sa fii fericit? Atunci priveste viata... cu pesimism!

Cartile de autopsihologie ajung la o singura concluzie: trebuie sa privesti viata in roz, sa fii tot timpul optimist si astfel lucrurile bune se vor intampla. Cu toate acestea, de ce tot mai multa lume se lasa coplesita de stresul cotidian si nimeni nu reuseste, intr-un final, sa fie fericit? Strategie de marketing sau analiza psihologica reala, o carte a facut "scandal" in lumea psihologilor din Europa, deoarece autorul porneste de la ideea ca fericirea vine atunci cand te astepti mai putin, deci cand vezi doar partile urate ale vietii. Cum este posibil asa ceva?

Cum credem noi, de fapt, ca ar trebui sa facem fata esecului si tristetii: incercam sa ne gasim activitati care sa ne ia gandurile de la lucrurile negative. Insa psihologul si scriitorul Oliver Burkerman are o cu totul alta viziune: sa iti asumi partile triste ale vietii tale, sa ti le analizezi si sa te astepti intotdeauna la ce este mai rau. Atunci cand va fi bine, fericirea va fi de trei ori mai mare si, mai mult, la urmatorul esec vei fi mult mai pregatit psihologic.

"Intr-o societate atat de fixata pe obtinerea fericirii, parem, totusi, destul de departe de atingerea acestui scop. Una dintre descoperirile generale ale autopsihologiei a fost aceea ca viata cotidiana nu a facut altceva decat sa ridice mult prea putin starea de spirit colectiva", a explicat psihologul, in noua sa lucrare.

Dragostea, viata de familie si munca aduc, impreuna, mai mult stres, decat bucurie. Cresterea economica nu ne transforma societatile intr-unele mai fericite, asa cum nici castigul personal nu aduce intotdeauna prea multa satisfactie. Dupa ani de zile de cercetari, specialistii, filozofii si chiar budistii au ajuns la o singura concluzie: efortul de a fi cat mai fericiti este exact acel lucru care ne face sa ne simtim mizerabil.

Cum poate fi pesimismul mai bun decat optimismul? Foarte simplu: te face sa te obisnuiesti cu ideea de esec si suferinta. Asa cum ne dorim fericirea, trebuie sa ne dorim si tristetea. Nu trebuie sa incerci sa elimini una dintre ele, deoarece rezultatul ar putea fi haotic.

Articolul continuă după reclamă

Foto: designmind.frogdesign.com

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Ești mai deștept decât un copil de clasa a V-a | Sezonul 3, 20 noiembrie 2024. Melania și Laurențiu au ajuns la suma de 500 de lei
Ești mai deștept decât un copil de clasa a V-a | Sezonul 3, 20 noiembrie 2024. Melania și Laurențiu au ajuns la suma de 500 de lei Miercuri, 20.11.2024, 19:00
Premierele toamnei în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Abonează-te la newsletter!

Lasă-ne adresa ta de mail și te vom ține la curent zilnic cu cele mai importante știri, astfel încât să nu pierzi nimic niciodată.


x