Antena Căutare

Vrei să-ți dai copilul la cursuri de înot? Ce trebuie să știi despre acest sport

Cursuri de înot pentru copii își doresc foarte mulți părinți, asta pentru că înotul este un sport de ajută la dezvoltarea armonioasă a micuților. Iată ce este bine să știi despre înot

Vrei să-ți dai copilul la cursuri de înot? Ce trebuie să știi despre acest sport
Cursuri inot copii

Cursuri de înot pentru copii își doresc foarte mulți părinți, asta pentru că înotul este un sport de ajută la dezvoltarea armonioasă a micuților. Iată ce este bine să știi despre înot

Înotul este un sport apreciat atât de copii, cât și de adulți. Asta pentru că înotul are o mulțime de beneficii asupra dezvoltării fizice și emoționale.

Atunci când decid să înscrie copiii la cursuri de înot, părinții se gândesc atât la aptitudinile celui mic, cât și la beneficiile pe care respectivul sport le aduce copilului, la riscurile pe care le impune și de asemenea la cât de plăcut va fi acel curs pentru cel mic. Înotul se număra printre cele mai recomandate tipuri de mișcare atât pentru copii, cât și pentru adulți.

Studiile arată că înotul este o activitate care stimulează dezvoltarea fizică armonioasă a copiilor, cu multiple implicaţii pozitive pentru sănătate.

Înot copii. De la ce vârstă este recomandat

Pentru că mișcările în apa sunt native, cursurile de înot sunt recomandate de către specialiști încă din primul an de viață Spre deosebire de alte sporturi, înotul nu presupune riscuri în privință accidentării, a căzăturilor și nici nu pune presiune pe articulații – toate aceste aspecte făcând ca educația acvatica să fie recomandată de la vârste foarte fragede (la bebelușii de numai câteva luni) până la vârste înaintate.

Vârsta ideală însă pentru a da copilul la cursuri de înot este, conform Academiei Americane de Pediatrie, de 4 ani. Copiii sub 4 ani se pot deprinde de mediul acvatic la lecțiile de aqua baby gym, însă sunt prea mici pentru a-și coordona mișcările, astfel încât să înoate corect. Este bine totuși să meargă la înot pentru că micuții se familiarizează cu apa și cu ce presupune înotul.

Cursuri de înot pe timp de iarnă și imunitatea

Foarte mulți părinți au tendința să-și ducă micuții la înot pe timpul verii, de teamă că iarna cursurile de înot ar putea influența starea de sănătate a copiilor și aceștia ar răci mai rapid. Studiile arată însă contrariul. Înotul poate fi practicat, fără probleme, în orice anotimp, deoarece contribuie în mod eficient la îmbunătățirea sistemului imunitar.

Cursurile de înot și dezvoltarea emoțională a copiilor

Copilăria este vârsta în care se formează conduitele importante pentru adaptare și se pun bazele personalității.

Psihologii spun că practicarea înotului în această perioadă a vieții contribuie consistent la dezvoltarea unei serii de aptitudini: sociabilitatea, însușirea regulilor, identificarea cu alții, formarea imaginii de șine, adaptarea la cerințele școlare, socializarea afectivă, integrarea socială-școlară, competiția; dezvoltarea conștiintei de șine, a identității proprii (prin imagine corporală, independența)

Copilul care practică înot experimentează o gamă largă de emoții și trăiri – de la bucurie, teamă, plăcerea de a înota-, care țin foarte mult și de dorință să de a face acest sport și de relația de comunicare pe care o dezvoltă cu antrenorul și cu mediul principal – apa.

Cursuri de înot pentru copii. Cum alegi bazinul de înot

În primul rând contează vârsta copilului. Daca este bebeluş este necesar să alegi un bazin care ofera activităţi adaptate şi care, eventual, permit prezenţa părinţilor în apă, pe lângă instructorul care să asigure ghidaj. Studiile arată că bebeluşii au reflexul de a înota şi că tot ce trebuie să faceţi este să-i ajutaţi să-şi dezvolte acest reflex.

Este important sa urmaresti care sunt dotările spaţiului şi care sunt materialele didactice folosite. Vizitează şi vestiarele şi salile de duş pentru a vedea dacă sunt adaptate pentru utilizare atât de către copii cât şi de către părinţi.

Cursuri de înot pentru copii. Calitatea apei contează

Temperatura apei trebuie sa fie adaptată parametrilor optimi pentru copii, adică să se sintueze între 30-32 grade Celsius, iar aerul între 35 şi 37 grade Celsius.

Apa trebuie să fie filtrată fiindcă 80% din calitatea apei din piscină este dată de procedurile de filtrare.Ţine cont şi de faptul că verificarea calităţii apei din piscină trebuie să fie realizată de un labortator acreditat, iar dezinfectarea şi curăţarea suprafeţelor adiacente piscinei trebuie să se facă cu substanţe avizate sanitar de Ministerul Ministerul Sănătăţii şi Familiei şi de Institutul de Sănătate Publică, care ar trebui să fie biodegradabile şi să nu conţină aldehide fenoli, fosfaţi sau compuşi de oxidare. În caz contrar, copii pot suferi iritaţii, li se pot declanşa alergii sau pot chiar să aibă crize de astm.

Echipament necesar la cursurile de înot

  • costum înot;
  • cască înot;
  • ochelari înot;
  • șlapi;
  • prosop;

Citește și: Top 20 de piscine în București. Unde te poți bucura de apă și soare din belșug

Beneficiile înotului la copii

  • Stimulează dezvoltarea musculoscheletala și totodată previne obezitatea infantilă;
  • Crește considerabil aptitudinile motrice ale sugarilor și copiilor. Este demonstrat că bebelușii care participă la cursuri de educație acvatica merg mai devreme în picioare, iar copiii mari care practică înotul devin mai conștienți de propriul corp și de mediu.
  • Crește capacitatea pulmonară și rezistentă organismului la efort;
  • Asigură consumul eficient al energiei de zi cu zi a copiilor, îmbunătățește calitatea somnului și stimulează poftă pentru alimente sănătoase;
  • Reprezintă o bună metodă antistres și de relaxare. Studiile arată că și copiii, încă de la vârstă de sugar, experimentează diverse forme de stres, pe care le exteriorizează prin plâns, crize de isterie, somnolență, enurezis, uneori chiar tulburări digestive și așa mai departe. Sportul și mișcarea în general se număra printre cele mai eficiente metode de a elimină stresul atât la copii, cât și la adulți.
  • Înotul întărește imunitatea organismului;
  • În plan psihoemoțional înotul crește încrederea în șine, în propriile forțe.
  • De asemenea înotul ajută în crearea unor mecanisme de autocontrol și management al fricii, ajutând totodată în înțelegerea și depășirea eșecurilor și obstacolelor. Copiii învață să creadă în reușită personală în ciudă eșecurilor, învață că prin perseverență își pot atinge scopurile și prind gustul competițiilor;
  • Prin stăpânirea tehnicilor corecte de înot copiii învață o abilitate ce poate salvă vieți, este utilă în vacanțe sau în diverse locații cu piscină unde merg să se relaxeze, înotul putând deveni chiar un mijloc de relaxare și terapie antistres;
  • Educația acvatica este recunoscută că fiind o formă de mișcare ce asigură o creștere normală și dezvoltare armonioasă a organismului;
  • Înotul ajută la corectarea unor poziții vicioase ale corpului sau ale coloanei vertebrale, fiind recomandat chiar în diverse patologii alături de kinetoterapie;
Calendar ortodox 10 iulie 2019. Sfinții 45 de Mucenici din Nicopolea Armenie... Calendar ortodox 11 iulie 2019. Cinstirea Sfintei Eufimia...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure Marti, 23.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x