Ziua Mondială a Sănătății Orale este ziua în care se trage un semnal de alarmă asupra sănătății dinților copiilor și ai adulților din lumea întreagă, iar România nu stă deloc bine în ceea ce privește mersul la dentist și igiena orală.
Din inițiativa Federației Internaționale a Dentiștilor (FDI), ziua de 20 martie este sărbătorită anual ca fiind Ziua Mondială a Sănătății Orale. Scopul acestei sărbători este să crească, la nivel global, gradul de conștientizare a populației cu privire la importanța igienei orale indiferent de vârstă.
Federația Internaționale a Dentiștilor, de asemenea, accentuează importanța efectuării controalelor stomatologice periodice, dar și importanța atenției ce trebuie acordată igienei orale încă de la vârste fragede.
Cât de des merg românii la dentist
Aproximativ 40% dintre români nu au ajuns la un medic dentist, iar mai mult de 20% spun că nu vor merge nici în acest an, potrivit unui studiu de piaţă realizat de către Millward Brown România.
Conform studiului, în 2018, aproximativ 40% dintre români nu au ajuns la un medic dentist, peste 30% dintre familiile care au copii nu i-au adus niciodată pentru un control, iar mai mult de 20% dintre români spun că nu vor merge nici în 2019 la stomatolog.
În schimb, şase din zece români au fost cel puţin o dată la medicul stomatolog, în cursul anului 2018. Accesul pacienţilor la serviciile stomatologice a crescut pe fondul unui nivel sporit al educaţiei şi al dezvoltării pieţei de stomatologie susţinute şi de extinderea clinicilor mari, arată studiul realizat în ianuarie 2019.
Faţă de anii anteriori, pacienţii conştientizează din ce în ce mai mult importanţa sănătăţii dentare. Astfel, anul trecut, peste 50% şi-au planificat vizitele la medic. Aceştia şi-au ales dentistul pe criteriul încrederii (într-un procent de aproximativ 90%) sau pe recomandare (65%) şi nu pe criteriul financiar, cum se întâmpla în anii trecuţi.
Piaţa serviciilor stomatologice a crescut de la an la an, atât ca număr de cabinete şi clinici, cât şi ca valoare, ajungând la 4.400 de companii active şi peste 1,3 miliarde lei cifră de afaceri cumulată a jucătorilor din domeniu, potrivit datelor Coface.
Conform datelor din studiul de piaţă, jumătate dintre românii care au fost la dentist au optat, punctual, pentru tratarea cariilor, 40% pentru igienizări, comparativ cu anii anteriori în care ajungeau preponderent în cazul durerii şi infecţiilor. Numai 8% dintre aceştia au fost la dentist pentru a-şi rezolva toate problemele dentare. Domeniul este extrem de fragmentat, fiind construit într-o proporţie de 85% din cabinete individuale.
Românii se spală pe dinți când ies în lume
Un studiu realizat de GSK Consumer Healthcare în anul 2014 a concluzionat că: “majoritatea românilor nu se spală pe dinţi seara, ci doar dimineaţa, pentru că identifică periajul dentar cu momentul de pregătire pentru interacţiune socială, văzându-l ca un act estetic (aşa cum este aranjarea părului sau machiajul înainte de a ieşi din casă), decât unul pentru propria sănătate.”
Peste 45% au declarat că îşi periază dinţii mai puţin de 2 ori pe zi, în timp ce 10% se spală pe dinţi doar de câteva ori pe săptămână, o dată pe săptămână sau ocazional (mai puţin de o dată/săptămână).
Studiul arată că 99% dintre respondenţi consideră că este necesar să se spele pe dinţi, recunoscând prin aceasta importanţa igienei orale. De asemenea, circa 74% dintre copiii se spală pe dinţi de cel puţin două ori pe zi. Despre frecvenţa vizitelor la medicul dentist, aflăm că 70% din respondenți au declarat că merg doar atunci când se confruntă cu probleme dentare.
Un alt studiu realizat de TNS Opinion & Social, publicat în februarie 2010 ne arată că o mică parte dintre europeni (41%) declară că au încă toţi dinţii naturali. În România, procentul este de 30%. Printre cei care nu au toţi dinţii naturali, aproape o treime (31%) poartă o proteză detaşabilă, cu mici diferenţe de la o ţară la alta. În România, 14% din respondenţi au declarat că poartă o proteză detaşabilă.
Dinții copiilor. Ce știu copiii despre igiena orală
Un studiu arată că 7 din 10 copii care ajung la stomatolog descoperă ca au carii şi jumătate dintre ei au probleme mai grave. Iar motivul de la care pleacă majoritatea problemelor este lipsa unui periaj corect. Numai 2 din 100 de copii care ajung la medicul dentist cer şi un periaj la cabinet. Şi asta doar la recomandarea medicului.
În studiul realizat de HBSC, referitor la sănătatea orală a copiilor din România, frecvenţa cu care elevii adoptă comportamente de igienă orală a fost măsurată printr-un singur item: Cât de des te speli pe dinţi?
Rezultatele studiului arată că, global, mai puţin de jumătate dintre elevii din România își spală dinții de cel puțin două ori/zi (43.25% elevii de 11 ani, 46.55% elevii de 13 ani şi 45.15% dinte elevii de 15 ani).
Numărul medicilor dentiști din România
În 2016, o statistică furnizată de Institutul Național de Statistică ne indică faptul că numărul medicilor dentiști din România a fost de 16.442 persoane, dintre care 67,5% erau femei, cu 5,7% mai mulți medici față de anul 2015.
Distribuţia personalului sanitar pe medii de rezidenţă este determinată de repartizarea teritorială a unităţilor sanitare, care, în mediul urban au avut un număr de 14.426 medici dentişti, reprezentând 87,7% din totalul medicilor din sistemul sanitar. În mediul rural și-au desfăşurat activitatea numai 12,3% dintre medicii dentişti.
Pe judeţe, cel mai mare număr de personal medical s-a înregistrat în Municipiul Bucureşti, unde şi-au desfăşurat activitatea 2930 medici dentişti, precum și în judeţele Iași (1272), Timiș (1022), Cluj (1021), Bihor (728), Constanța (656) și Dolj (598). Numărul cel mai mic de personal s-a înregistrat în judeţele Covasna (105), Călărași (85), Olt (84), Giurgiu (83), Ialomița (79).
Statistica din 2016 ne arată că majoritatea covârșitoare a stomatologilor (circa 97%) se găsește în sectorul privat (Cabinete stomatologice independente – 14847 medici și/sau Societăți stomatologice civile medicale - 192). Numai 508 medici lucrează în unități publice, de stat – cabinete stomatologice școlare (440), studențești (36) și independente (32). Mediul urban este, de asemenea, predominant cu 86,50% din cabinetele de ambele categorii, față de numai 13,5% ,câte există în rural.
Într-un clasament ce a cuprins 31 de state europene, România ocupă locul 7 ca număr de “dentiști activi”, după Germania (50000), Italia (circa 45000), Marea Britanie (în jur de 35000), Spania (cu puțin sub 30000) și Polonia (peste 20000).
Sursă foto: pexels.com
Rugăciune la icoana Maicii Domnului „Grabnic Ascultătoare”. Este foarte puternică dacă este rostită cu credință... Calendar ortodox 20 martie 2019. Ce Sfinți Mucenici sunt cinstiți...