Antena Căutare

Ce este miso și cum se folosește pasta miso în bucătărie

Miso este o pastă fermentată de origine japoneză, obținută prin fermentarea boabelor de soia cu sare și koji – o cultură de Aspergillus oryzae utilizată și în producerea de sake sau sos de soia.

Pasta miso are mai multe variante, iar gustul fiecăreia diferă | Shutterstock

Considerat unul dintre pilonii bucătăriei japoneze, miso este mai mult decât un simplu condiment: este o sursă valoroasă de umami, o contribuție importantă la flora intestinală prin probioticele naturale și un simbol al tradiției culinare transmise din generație în generație.

Istoria miso-ului este veche de peste o mie de ani. Se crede că a fost adus în Japonia din China în secolul al VII-lea, sub formă de pastă de fasole fermentată. În perioada Heian (794–1185), miso era un ingredient de lux, consumat doar de nobilime. Abia în perioada Edo (1603–1868), procesul de producție s-a extins în gospodării și în mănăstirile budiste, devenind parte integrantă a dietei zilnice japoneze. În timp, fiecare regiune a Japoniei a dezvoltat propriul tip de miso, cu variații de gust, culoare și textură, în funcție de durata de fermentare, proporția de ingrediente și specificul climatic.

Tipuri de miso

Există numeroase tipuri de miso, dar cele mai populare sunt trei. Miso alb (shiro miso), cu o fermentare scurtă și gust delicat, dulceag, este potrivit pentru supe ușoare, dressinguri și marinade. Miso roșu (aka miso), fermentat mai mult timp, are un gust intens, profund sărat și se folosește mai ales în preparate gătite, supe consistente și glazuri.

Articolul continuă după reclamă

Miso mixt (awase miso) combină cele două tipuri, oferind un echilibru între dulceață și intensitate, fiind cel mai versatil pentru utilizarea cotidiană. Pe lângă acestea, există și miso din orz (mugi miso), miso din orez (kome miso) sau variante regionale precum hatcho miso, extrem de concentrat, cu aromă puternică de soia și fermentat până la trei ani.

Citește și: Tăiețeii soba și udon. Cum să îi integrezi în meniu chiar acasă la tine ca să mănânci ca un japonez

Cum se gătește cu miso

Miso se consumă în cantități mici, dar influențează profund gustul preparatului. Este baza tradițională pentru supa miso, alături de dashi și tofu, dar este folosit și în sosuri, marinade, dressinguri, supe-cremă, paste de întins sau chiar deserturi cu ciocolată, în care adaugă un contrast sărat subtil. Nu trebuie fiert, pentru că temperaturile ridicate distrug enzimele benefice și probioticele din compoziție. Ideal este să fie adăugat la finalul preparării sau dizolvat în puțină apă caldă și turnat peste preparatul cald.

Miso este un ingredient incredibil de versatil care poate fi integrat într-o gamă largă de rețete, de la cele tradițional japoneze până la preparate moderne de fuziune. Cea mai cunoscută utilizare este în supa miso, un preparat esențial în mesele japoneze, unde pasta este dizolvată în dashi (un stoc pe bază de alge și pește uscat) și combinată cu tofu, alge wakame și ceapă verde. Însă utilizările miso-ului nu se opresc aici. În supe și ciorbe cremă, miso adaugă profunzime și echilibru fără a acoperi celelalte arome – este ideal, de exemplu, în supe de dovleac, ciuperci, conopidă sau cartofi dulci.

Miso în marinade

În marinade, miso are rolul de a frăgezi și de a intensifica gustul. Poate fi amestecat cu sos de soia, oțet de orez, ghimbir și ulei de susan pentru a marina carne de pui, porc, pește sau tofu. Celebră este glazura miso pentru somon, care caramelizează frumos la cuptor și aduce un echilibru între sărat, dulce și umami. Miso se integrează excelent în sosuri și dressinguri – un dressing clasic de salată cu miso conține, pe lângă pastă, oțet de orez, miere sau sirop de arțar, ulei de susan și puțină apă caldă pentru subțiere. Acest sos este ideal nu doar pentru salate verzi, ci și pentru legume la abur, orez sau tăiței.

În preparatele pe bază de legume, miso poate fi adăugat în stir-fry-uri, paste tartinabile din năut sau linte, sau în piureuri de rădăcinoase. Poate înlocui sarea în risotto-uri, mâncăruri cu orez, tocănițe sau chili vegan, oferind complexitate gustului fără a deveni dominant. Chiar și în aluaturi sărate, precum biscuiți aperitiv sau cruste de tartă, miso adaugă o notă subtilă, asemănătoare brânzei maturate.

Miso în deserturi

Surprinzător pentru unii, miso se folosește și în deserturi: în glazuri pentru prăjituri cu ciocolată neagră, în creme de caramel sărat sau în brioșe cu banane și miso, unde conferă un contrast sofisticat între dulce și sărat, fără a fi recognoscibil ca atare. Indiferent de tipul de rețetă, regula esențială este ca miso să fie adăugat spre finalul preparării, pentru a-și păstra aromele și enzimele benefice. Folosit cu atenție, poate transforma un preparat simplu într-unul cu adevărat memorabil.

Cum se depozitează miso

Pentru a-și păstra calitățile, miso trebuie depozitat într-un recipient etanș, la frigider, unde rezistă luni de zile – unele tipuri chiar ani – fără să-și piardă gustul sau proprietățile. Cu timpul, miso-ul se poate închide la culoare și deveni mai concentrat în arome, dar rămâne perfect comestibil. Este important ca pasta să nu fie contaminată cu resturi de mâncare sau apă, pentru a evita alterarea.

Miso nu este doar un condiment tradițional, ci și un ingredient modern, redescoperit de bucătari din întreaga lume pentru capacitatea lui de a aduce profunzime și echilibru gustativ în cele mai diverse preparate. Într-o supă, într-un sos pentru salată sau într-un ramen reconfortant, miso rămâne o expresie a artei japoneze de a transforma simplitatea în complexitate.

Ce este tahini și cum se folosește. Idei de rețete cu tahini... Nu mai arunca bananele prea coapte! Iată 5 rețete delicioase pe care le poți încerca...
Înapoi la Homepage

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Citește și
Rețeta de curry de mazare, un deliciu sănătos și sățios. Ingrediente și mod de preparare
Rețeta de curry de mazare, un deliciu sănătos și sățios. Ingrediente și mod de preparare
Ce se întâmplă cu cadourile pe care Prințul George, Prințul Louis și Prințesa Charlotte le primesc de la admiratori de Crăciun. Copiii Familiei Regale urmează un protocol strict
Ce se întâmplă cu cadourile pe care Prințul George, Prințul Louis și Prințesa Charlotte le primesc de la... Catine.ro
Rețeta pas cu pas pentru o supă de dovleac copt, perfectă pentru zilele reci
Rețeta pas cu pas pentru o supă de dovleac copt, perfectă pentru zilele reci
Demet Özdemir vorbește despre cel mai recent rol al său. „Îmi amintește despre iubirile imposibile”
Demet Özdemir vorbește despre cel mai recent rol al său. „Îmi amintește despre iubirile imposibile” Happy Channel
Fiul lui Dan Capatos, sportiv de performanță la doar 13 ani. Face sacrificii uriașe pentru a-și vedea visul împlinit
Fiul lui Dan Capatos, sportiv de performanță la doar 13 ani. Face sacrificii uriașe pentru a-și vedea visul... DivaHair
Judecătorul Laurențiu Beșu, protagonist în documentarul Recorder, va deveni procuror la Parchetul Judecătoriei Giurgiu | VIDEO
Judecătorul Laurențiu Beșu, protagonist în documentarul Recorder, va deveni procuror la Parchetul Judecătoriei... Libertatea.ro
Nepotul cel mare al lui Ion Ţiriac a dat o lovitură uriaşă. Şi-a făcut tatăl mândru: “Mereu m-a susţinut”
Nepotul cel mare al lui Ion Ţiriac a dat o lovitură uriaşă. Şi-a făcut tatăl mândru: “Mereu m-a... AntenaSport
Este vestea momentului în showbiz! Chiar înainte de Crăciun, vedeta a adus pe lume cel de-al patrulea copil. Prima imagine cu bebelușul: „Raza mea de soare”
Este vestea momentului în showbiz! Chiar înainte de Crăciun, vedeta a adus pe lume cel de-al patrulea copil. Prima... Elle
Vanessa a plecat în vacanță cu mama ei, presupusa amantă a lui Adi Minune, și fratele! Ce face Bogdan de la Ploiești în acest timp
Vanessa a plecat în vacanță cu mama ei, presupusa amantă a lui Adi Minune, și fratele! Ce face Bogdan de la... Spynews.ro
Oana Lis continuă să vândă din casă pentru a-și ajuta soțul: ”Avem multe cărți, icoane…”
Oana Lis continuă să vândă din casă pentru a-și ajuta soțul: ”Avem multe cărți, icoane…” Antenastars.ro
Brăduți aperitiv din foietaj cu cașcaval și bacon. Rețetă simplă și ușoară
Brăduți aperitiv din foietaj cu cașcaval și bacon. Rețetă simplă și ușoară HelloTaste.ro
Cel mai lung tunel din lume este finalizat. Are 22 de kilometri și a fost săpat în munți
Cel mai lung tunel din lume este finalizat. Are 22 de kilometri și a fost săpat în munți Antena3.ro
OpenAI lansează magazinul de aplicații ChatGPT. Ce poți găsi pe el
OpenAI lansează magazinul de aplicații ChatGPT. Ce poți găsi pe el useit
Horoscopul zilei de 25 decembrie 2025. Vărsătorii sunt norocoși. Află ce se întâmplă cu zodia ta
Horoscopul zilei de 25 decembrie 2025. Vărsătorii sunt norocoși. Află ce se întâmplă cu zodia ta Catine
Există Dumnezeu? Iată răspunsul celui mai inteligent om din lume
Există Dumnezeu? Iată răspunsul celui mai inteligent om din lume Jurnalul
Semnele subtile prin care Universul îți spune că ești pe drumul greșit
Semnele subtile prin care Universul îți spune că ești pe drumul greșit Kudika
PRIMUL 𝗠𝗘𝗦𝗔𝗝 𝗣𝗨𝗕𝗟𝗜𝗖 al Ralucăi Moroșanu după MOMENTUL care a ZGUDUIT întreaga Justiție! «Aseară la ora 20...»
PRIMUL 𝗠𝗘𝗦𝗔𝗝 𝗣𝗨𝗕𝗟𝗜𝗖 al Ralucăi Moroșanu după MOMENTUL care a ZGUDUIT întreaga... Redactia.ro
Trei obiceiuri zilnice care ne sărăcesc fără să ne dăm seama. Cum le putem transforma în profit
Trei obiceiuri zilnice care ne sărăcesc fără să ne dăm seama. Cum le putem transforma în profit Observator
Cele mai proaste obiceiuri pentru creierul tău, conform experților Harvard
Cele mai proaste obiceiuri pentru creierul tău, conform experților Harvard MediCOOL
Vrei să faci cel mai bun punch acasă? Iată tot ce ai nevoie
Vrei să faci cel mai bun punch acasă? Iată tot ce ai nevoie HelloTaste
FOTO. Mădălina Ghenea a pus furtunul cu apă pe ea și imaginile sunt hot
FOTO. Mădălina Ghenea a pus furtunul cu apă pe ea și imaginile sunt hot ProSport
Cornel și Bianca Păsat au ANULAT divorțul! IREAL ce s-a întâmplat, cu câteva ore înainte să ajungă la notar
Cornel și Bianca Păsat au ANULAT divorțul! IREAL ce s-a întâmplat, cu câteva ore înainte să ajungă la notar CanCan
Care este cea mai bună diferență de vârstă dintre copii
Care este cea mai bună diferență de vârstă dintre copii DeParinti
Soțul înstrăinat al Siei a făcut o declarație șocantă despre sobrietatea artistei, în plin scandal privind custodia copilului
Soțul înstrăinat al Siei a făcut o declarație șocantă despre sobrietatea artistei, în plin scandal privind... ZUTV
Jocul Anului Clair Obscur: Expedition 33 a fost descalificat de la Indie Game Awards. De ce i-au fost retrase premiile câștigate
Jocul Anului Clair Obscur: Expedition 33 a fost descalificat de la Indie Game Awards. De ce i-au fost retrase... UseIT
Fursecuri palmieri din foietaj cu scorțișoară. Desert simplu, din doar trei ingrediente
Fursecuri palmieri din foietaj cu scorțișoară. Desert simplu, din doar trei ingrediente Hello Taste
Abonează-te la newsletter!

Lasă-ne adresa ta de mail și te vom ține la curent zilnic cu cele mai importante știri, astfel încât să nu pierzi nimic niciodată.


x