Coastele de miel la cuptor cu vin se pot servi cu garnitură de piure de cartofi dulci sau obișnuiți, cu cartofi copți, cu piure de conopidă, cu legume gătite la cuptor sau la aburi și cu diverse salate pe bază de crudități.
Rețetă de coaste de miel la cuptor cu vin
Coastele de miel la cuptor cu vin sunt un preparat delicios și savuros, perfect pentru o cină specială. Această rețetă combină aromele intense ale mielului cu delicatețea vinului și aromele proaspete ale ierburilor, creând un preparat care va impresiona orice musafir.
Ingrediente pentru coaste de miel la cuptor cu vin
- 1,5 kg coaste de miel
- 200 ml vin alb sec
- 4-5 căței de usturoi
- 2-3 crenguțe de rozmarin proaspăt
- 2-3 crenguțe de cimbru proaspăt
- 1 lămâie (zeama)
- 2 linguri de ulei de măsline
- sare
- piper după gust
- 1 lingură de miere (opțional)
- 1 ceapă mare
- 2 morcovi
- 1 rădăcină de pătrunjel
- 500 ml supă de miel sau de legume
Mod de preparare pentru coaste de miel la cuptor cu vin
Într-un bol mare, se combină vinul alb, usturoiul tocat mărunt, rozmarinul, cimbrul, zeama de lămâie, uleiul de măsline, sarea și piperul. Pentru o notă de dulceață, se adaugă mierea. Se pun coastele de miel într-o tavă mare și se toarnă marinada peste ele, astfel încât să fie bine acoperite. Se acoperă tava și se lasă coastele la marinat în frigider timp de cel puțin 4 ore, ideal peste noapte.
Când coastele sunt marinate, se scot din frigider cu 30 de minute înainte de a fi gătite. Între timp se preîncălzește cuptorul la 180°C.
Se taie ceapa, morcovii și rădăcina de pătrunjel în bucăți mari și se pun într-o tavă de copt. Se adaugă supa de miel sau de legume peste legume. Apoi se scot coastele din marinadă și se așează peste legumele din tavă. Marinada rămasă se toarnă peste coaste și legume. Se acoperă tava cu folie de aluminiu și coaceți în cuptorul preîncălzit timp de aproximativ 1,5 ore.
După 1,5 ore, se îndepărtează folia de aluminiu și se continuă coacerea pentru încă 30 de minute, sau până când coastele sunt rumenite și fragede. Coastele se pot întoarce la jumătatea acestui timp pentru a se rumeni uniform.
Se scot coastele din cuptor și se lasă să se odihnească timp de 10 minute înainte de a le servi. Se servesc calde, alături de legumele coapte și sosul format în tavă.
Citește și: Rețetă de baiț pentru miel la cuptor. Ingredientele care nu trebuie să-ți lipsească
Ce vin se pune la friptura de miel
Pentru friptura de miel, vinul ales pentru marinare sau gătit trebuie să completeze aromele bogate și complexe ale cărnii.
Vinul alb sec este o opțiune foarte bună. Sauvignon Blanc aduce o aciditate plăcută și note de citrice care se potrivesc bine cu mielul. Un Chardonnay nebaricat oferă prospețime și o ușoară notă fructată, în timp ce un Chardonnay baricat adaugă note de vanilie și unt.
Dacă vrei să utilizezi vin roșu sec poți alege dintre Cabernet Sauvignon care aduce tanini puternici și arome de fructe de pădure, Merlot care are arome de prune și cireșe, Syrah/Shiraz cu note de piper negru și fructe de pădure și Pinot Noir care este mai ușor și mai delicat.
La friptura de miel se potrivește și vinul rose sec. Cea mai bună alegere este Rose de Provence, cu note proaspete și ușoare, cu arome subtile de fructe roșii.
Indiferent ce vin ai alege, ai grijă să fie unul de calitate, deoarece aromele sale vor influența în mod direct gustul final al fripturii. În general, pentru marinare, este suficient să folosești aproximativ 200-250 ml de vin, împreună cu alte ingrediente aromatice precum usturoi, ierburi proaspete (rozmarin, cimbru) și lămâie.
Rețetă de baiț pentru miel la cuptor. Ingredientele care nu trebuie să-ți lipsească... Cât timp se fierb ouăle pentru a fi moi sau tari? Cum fierbi ouăle pentru a nu se crăpa?...