Trebuie să înțelegi că atunci când alegi vinul potrivit pentru acest fel de mâncare, nu trebuie să te ghidezi după tipul pastelor ci, mai degrabă, după sos. Mirodeniile și ingredientele folosite în fiecare tip de sos vor avea o savoare aparte dacă le asociezi cu vinul potrivit. Află ce tip de vin poți alege în funcție de pastele pe care le servești:
Paste cu brânzeturi
Pastele cu sos de brânză sunt foarte ușor de gătit, iar un astfel de preparat este ideal pentru serile în care vrei să servești o mâncare simplă, dar gustoasă. Totuși, pentru a te bucura de adevărata savoare a acestui fel de mâncare, este recomandat să ai alături și un vin alb, precum un Viognier sau un Chardonnay.
Pentru a face alegerea potrivită, asigură-te că ai la dispoziție o gamă largă de sortimente de vinuri dintre care să poți alege, pentru a lua decizia potrivită.
Paste cu sos de tomate
Sosul de tomate este printre cele mai populare tipuri de sosuri folosite pentru paste. Cu toate că acest preparat permite o foarte mare flexibilitate în ceea ce privește alegerea mirodeniilor și a tipului de carne din compoziția sa, regula nu se aplică și atunci când vine vorba de vin.
Datorită acidității din componența sosului de roșii, vinul trebuie ales în așa fel încât să contribuie la accentuarea gustului și la asigurarea unei armonii între felul de mâncare ales și băutură. Astfel, vom putea opta pentru un Chianti, pentru sosurile bogat condimentate cu ierburi aromatice mediteraneene sau un Cabernet Sauvignon pentru sosurile mai consistente, care au în compoziție și carne.
Paste cu sos de ciuperci
Aceste tipuri de sosuri sunt mai cremoase și mai consistente decât celelalte. De asemenea, un preparat care are în prim plan ciupercile, conține de regulă și usturoi, ceapă, unt, smântână, parmezan sau chiar vin.
Datorită texturii cremoase a unui astfel de sos, se recomandă servirea sa alături de un vin ușor, cu o aciditate scăzută și cu o aromă fructată, precum un Sauvignon Blanc. În cazul în care preferi un vin alb puțin mai tare, ai putea alege un Chardonnay sec. Acesta nu este la fel de dulce precum alte tipuri de vinuri, însă nu este nici aspru, și îți va permite să te bucuri cu adevărat de gustul pastelor cu sos de ciuperci.
Paste cu sos marinara
Chiar dacă se bazează foarte mult pe roșii, sosul marinara este puțin mai sofisticat și are în componență ulei de măsline, usturoi, busuioc proaspăt și alte ierburi aromatice, adăugate în funcție de preferințele fiecăruia. După caz, poți adăuga și capere, stridii, măsline sau vin.
Pentru că acest preparat este diferit de pastele cu sos de roșii, vinul alături de care îl vom servi trebuie ales astfel încât să-i pună în valoare gustul unic. De aceea, se recomandă alegerea unui Chardonnay sau a unui vin spumant.
Paste cu sos de verdețuri
Acest tip de sos este unul mai special și deși nu este potrivit pentru toate gusturile, odată ce ajungi să îl apreciezi la adevărata sa valoare, îl vei servi de fiecare dată cu drag. Pentru a-l prepara, vei avea nevoie de verdețuri precum oregano, busuioc, mărar, pătrunjel, de preferință proaspete. Acestea se adaugă în tigaie, alături de unt, pentru a se omogeniza și a forma un sos delicios.
Deoarece pastele cu sos de verdețuri sunt un preparat ușor, care se va remarca încă de la prima înghițitură prin explozia de arome ce îți vor invada papilele gustative, se recomandă să servești această mâncare alături de un vin dulce sau demidulce precum un Riesling sau un Chenin Blanc, dacă îți dorești o băutură spumantă.
Pentru că nici rețetele de paste nu respectă un tipar standard, nici alegerea vinului care să le însoțească nu reprezintă o știință exactă. Pentru a găsi combinația perfectă pentru tine, este necesar să experimentezi și să încerci toate variantele pe care le consideri optime, pentru a te bucura de o masă cu adevărat delicioasă.
Sursa Foto: Shutterstock
Rețetă delicioasă din Piept de rață și sos de iaurt cu maioneză, înnobilat cu mere coapte... 6 trucuri pentru a găti cea mai bună friptură de Crăciun...