Antena Căutare

Mâncare de urzici cu leurdă. Cum se prepară ușor și rapid o rețetă gustoasă de sezon

Urzica este una dintre cele mai prețioase plante comestibile ale sezonului primăvară-vară. Bogată în fier, clorofilă și vitamine, urzica devine vedeta bucătăriei, mai ales când este asociată cu leurda – o altă plantă verde, cu gust delicat de usturoi.

Mâncarea de urzici cu leurdă se poate servi cu ouă ochi | Shutterstock

Mâncarea de urzici cu leurdă nu necesită tehnici complicate sau ingrediente sofisticate, ci doar câteva etape esențiale pentru păstrarea culorii și a valorii nutritive: opărirea corectă a urzicilor, sotarea blândă a cepei și adăugarea leurdei la momentul potrivit. Dacă se respectă aceste detalii, preparatul rezultat va fi nu doar gustos, ci și echilibrat ca textură și culoare. Poate fi servit simplu, cu mămăligă, sau alături de un ou poșat ori fiert, pentru un plus de consistență.

Această rețetă are farmecul simplității și al ingredientelor locale, culese sau cumpărate în stare crudă, neprocesate. Este genul de mâncare care conectează la ritmul naturii și amintește de mesele gătite cu drag în casele bunicilor. Cu doar câteva legături de verdeață și puțină răbdare, se obține un fel de mâncare care hrănește corpul și aduce bucurie în farfurie.

CITEȘTE ȘI: Mâncare de urzici ca la bunica. Cum să transformi într-un deliciu vedetele primăverii

Cum se prepară mâncarea de urzici

Articolul continuă după reclamă

Mâncarea de urzici cu leurdă este una dintre cele mai hrănitoare și revigorante rețete de primăvară, ideală pentru detoxifierea organismului și pentru reîncărcarea cu vitamine naturale după lunile de iarnă. Combinația dintre urzicile fragede și leurda cu parfum de usturoi dă naștere unui preparat simplu, dar plin de savoare, care poate fi servit ca atare sau alături de mămăligă, ou poșat sau ou fiert.

Pentru o reușită garantată, urzicile trebuie curățate cu atenție de tulpinile groase și spălate în mai multe ape, apoi opărite timp de 2–3 minute în apă clocotită cu puțină sare și imediat răcite în apă rece pentru a-și păstra culoarea verde intens. Se scurg bine și se toacă mărunt. Leurda se adaugă doar spre finalul preparării, ca să își păstreze aroma și proprietățile.

Într-o cratiță se călește o ceapă tocată fin în ulei sau untură, se adaugă o lingură de făină pentru a lega compoziția, apoi urzicile tocate și puțin din apa în care au fost fierte. Se lasă la fiert 10–15 minute la foc mic, timp în care se amestecă constant. La final se adaugă leurda tocată, sare, piper și, opțional, lapte, smântână sau un strop de usturoi crud. Pentru un plus de gust, se poate adăuga o lingură de unt sau câteva picături de ulei de măsline presat la rece.

Trucul esențial: nu lăsa leurda prea mult pe foc și nu adăuga prea mult lichid. Consistența ideală trebuie să fie cremoasă, nu apoasă. Mâncarea de urzici cu leurdă se servește caldă, dar e la fel de gustoasă și a doua zi, reîncălzită ușor, cu mămăligă caldă alături.

CITEȘTE ȘI: Urzicile - proprietăți, beneficii și 5 moduri de a le consuma

Rețetă de urzici cu leurdă

Ingrediente

  • 500 g urzici fragede
  • 1 legătură de leurdă
  • 1 ceapă medie
  • 2 linguri ulei sau 1 lingură unt
  • 1 lingură făină
  • 200 ml apă (din cea în care au fiert urzicile)
  • sare și piper după gust
  • 2–3 linguri smântână sau 100 ml lapte (opțional)
  • 1 cățel de usturoi zdrobit

Mod de preparare

Urzicile se curăță bine de eventualele fire tari, se spală în mai multe ape reci și se opăresc în apă cu sare timp de 2–3 minute. Se scurg și se lasă la răcit, apoi se toacă mărunt. Leurda se spală, se toacă fin și se păstrează deoparte. Într-o cratiță se călește ceapa tocată în ulei sau unt până devine sticloasă. Se adaugă făina și se amestecă rapid, apoi se toarnă treptat apa în care au fiert urzicile, amestecând continuu ca să nu se formeze cocoloașe.

Se adaugă urzicile tocate, se potrivește de sare și piper și se lasă să fiarbă la foc mic 10–15 minute, până se îngroașă compoziția. Spre final se adaugă leurda tocată și, opțional, usturoiul și smântâna sau laptele, pentru un gust mai cremos. Se mai lasă 2–3 minute pe foc, amestecând ușor. Preparatul se servește cald, cu mămăligă, ou poșat sau fiert, ori ca garnitură lângă o bucată de brânză maturată. Se păstrează bine la frigider 1–2 zile și se reîncălzește ușor, fără să-și piardă din gust sau culoare.

CITEȘTE ȘI: Ciorbă din verdețuri de primăvară. O explozie de gusturi și de sănătate curată

Trucuri ca să obții cea mai bună mâncare de urzici

Pentru a obține o mâncare de urzici cu leurdă cu adevărat remarcabilă, există câteva trucuri mai puțin cunoscute care pot schimba radical gustul și textura preparatului. Un prim detaliu este adăugarea, la final, a unui praf fin de nucșoară, care scoate în evidență aroma verde a urzicilor și adaugă o notă discretă, caldă, ce contrastează plăcut cu intensitatea leurdei. În loc de făină albă, poți folosi o cantitate mică de făină de migdale sau nucă fin măcinată, care va da consistență mâncării și un gust mai rotund, ușor dulceag, fără a o îngreuna.

Un alt truc eficient este sotarea rapidă a leurdei, separat, în puțin unt sau ulei de măsline, înainte de a o adăuga în mâncarea fierbinte. Astfel, aroma devine mai blândă, iar savoarea se păstrează mai bine, fără a deveni agresivă. Pentru un plus de finețe, o lingură de parmezan ras sau de brânză de burduf adăugată la final poate transforma complet preparatul, oferindu-i un gust mai profund și o textură catifelată. Cei care preferă o variantă vegetală pot opta pentru drojdie inactivă, care imită perfect notele umami ale brânzeturilor maturate.

Nu în ultimul rând, o picătură de aciditate – precum oțet de mere sau zeamă de lămâie – adăugată chiar după ce se oprește focul, echilibrează gustul intens al urzicilor și scoate în evidență aromele verzi. E important să nu exagerezi: o jumătate de linguriță este suficientă pentru o oală întreagă. Aceste mici intervenții, aplicate cu grijă, pot transforma o mâncare simplă de urzici într-un preparat rafinat, perfect echilibrat și plin de personalitate.

Nu mai arunca lichidul din conserva de fasole! De ce trebuie să îl pui în mâncare... Cu ce scoți sâmburii de cireșe. Metoda rapidă care să te ajute în bucătărie...
Înapoi la Homepage

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Citește și
Dulceața de vinete, preparatul cu puține calorii cu gust excepțional. Cum se pregătește pas cu pas
Dulceața de vinete, preparatul cu puține calorii cu gust excepțional. Cum se pregătește pas cu pas
În ce zile din luna decembrie este bine să împodobești bradul
În ce zile din luna decembrie este bine să împodobești bradul Catine.ro
Rețeta inedită de tiramisu cu portocale perfect pentru Crăciun. Cât de ușor se prepară și de ce ingrediente ai nevoie
Rețeta inedită de tiramisu cu portocale perfect pentru Crăciun. Cât de ușor se prepară și de ce ingrediente ai...
Hande Erçel apare pe coperta revistei Vogue Arabia la final de an. Actrița este de nerecunoscut
Hande Erçel apare pe coperta revistei Vogue Arabia la final de an. Actrița este de nerecunoscut Happy Channel
Fiul lui Dan Capatos, sportiv de performanță la doar 13 ani. Face sacrificii uriașe pentru a-și vedea visul împlinit
Fiul lui Dan Capatos, sportiv de performanță la doar 13 ani. Face sacrificii uriașe pentru a-și vedea visul... DivaHair
ANPC a dat iama în târgurile de Crăciun din țară: haos în rândul produselor alimentare
ANPC a dat iama în târgurile de Crăciun din țară: haos în rândul produselor alimentare Libertatea.ro
Cât a plătit Ioana Țiriac pentru a fi martoră la un moment istoric. Fiica magnatului român nu s-a uitat la bani
Cât a plătit Ioana Țiriac pentru a fi martoră la un moment istoric. Fiica magnatului român nu s-a uitat la bani AntenaSport
Nadia Comăneci, o mamă foarte mândră! Ce a dezvăluit despre fiul ei, Dylan, în vârstă de 19 ani: „Trebuie să își încerce identitatea, să vadă ce dorește…”
Nadia Comăneci, o mamă foarte mândră! Ce a dezvăluit despre fiul ei, Dylan, în vârstă de 19 ani: „Trebuie... Elle
Cum s-a filmat Adrian Corduneanu, la câteva zile după ce s-a predat poliției:
Cum s-a filmat Adrian Corduneanu, la câteva zile după ce s-a predat poliției: "Frățiorul meu..." Spynews.ro
Oana Lis continuă să vândă din casă pentru a-și ajuta soțul: ”Avem multe cărți, icoane…”
Oana Lis continuă să vândă din casă pentru a-și ajuta soțul: ”Avem multe cărți, icoane…” Antenastars.ro
Brăduți din foietaj cu scorțișoară și cacao. Desert rapid, festiv și spectaculos
Brăduți din foietaj cu scorțișoară și cacao. Desert rapid, festiv și spectaculos HelloTaste.ro
Cea mai tânără miliardară din lume are 29 de ani. A avut o idee care a îmbogățit-o rapid
Cea mai tânără miliardară din lume are 29 de ani. A avut o idee care a îmbogățit-o rapid Antena3.ro
Jocuri PlayStation Plus din decembrie 2025. Ce titluri vor fi disponibile
Jocuri PlayStation Plus din decembrie 2025. Ce titluri vor fi disponibile useit
Horoscopul zilei de 8 decembrie 2025. Balanțele fac o schimbare în viața lor. Află ce se întâmplă cu zodia ta
Horoscopul zilei de 8 decembrie 2025. Balanțele fac o schimbare în viața lor. Află ce se întâmplă cu zodia ta Catine
Acuzație gravă: comună inundată de Apele Române. Dezastru la Mogoșani, ignorat de autorități
Acuzație gravă: comună inundată de Apele Române. Dezastru la Mogoșani, ignorat de autorități Jurnalul
97% dintre muncile casnice sunt făcute de femei, iar salariile lor sunt cu 500 lei mai mici
97% dintre muncile casnice sunt făcute de femei, iar salariile lor sunt cu 500 lei mai mici Kudika
Ce s-a descoperit la autopsia fetiței de doi ani care a murit într-o clinică stomatologică din București
Ce s-a descoperit la autopsia fetiței de doi ani care a murit într-o clinică stomatologică din București Redactia.ro
Reacţia unui bărbat, prins că şi-a fotografiat buletinul de vot.
Reacţia unui bărbat, prins că şi-a fotografiat buletinul de vot. "Am auzit bliţul de 2-3 ori" Observator
5 medicamente uzuale care interacționează cu cafeaua. Ce reacții neașteptate pot apărea
5 medicamente uzuale care interacționează cu cafeaua. Ce reacții neașteptate pot apărea MediCOOL
Cele mai bune condimente pentru carnea de vită. Cum să o aromatizezi pentru gust ca la restaurant
Cele mai bune condimente pentru carnea de vită. Cum să o aromatizezi pentru gust ca la restaurant HelloTaste
FOTO. Mădălina Ghenea a pus furtunul cu apă pe ea și imaginile sunt hot
FOTO. Mădălina Ghenea a pus furtunul cu apă pe ea și imaginile sunt hot ProSport
Cornel și Bianca Păsat au ANULAT divorțul! IREAL ce s-a întâmplat, cu câteva ore înainte să ajungă la notar
Cornel și Bianca Păsat au ANULAT divorțul! IREAL ce s-a întâmplat, cu câteva ore înainte să ajungă la notar CanCan
Cum îți dai seama că ai fost crescut de un părinte prea autoritar
Cum îți dai seama că ai fost crescut de un părinte prea autoritar DeParinti
Soțul înstrăinat al Siei a făcut o declarație șocantă despre sobrietatea artistei, în plin scandal privind custodia copilului
Soțul înstrăinat al Siei a făcut o declarație șocantă despre sobrietatea artistei, în plin scandal privind... ZUTV
„Jumătate din Internet a picat” într-o nouă pană Cloudflare. Ultima a avut loc acum doar câteva săptămâni
„Jumătate din Internet a picat” într-o nouă pană Cloudflare. Ultima a avut loc acum doar câteva săptămâni UseIT
Prăjitură cu mac și cremă de vanilie, aromată, catifelată și perfectă pentru sărbători
Prăjitură cu mac și cremă de vanilie, aromată, catifelată și perfectă pentru sărbători Hello Taste
Abonează-te la newsletter!

Lasă-ne adresa ta de mail și te vom ține la curent zilnic cu cele mai importante știri, astfel încât să nu pierzi nimic niciodată.


x