Desigur, există o singură bucătărie cea mai bună - cea care ne place nouă. Timp de secole însă, gastronomie frantuzeasca a fost considerată cea mai sofisticată și elegantă, deoarece, așa cum am specificat, are o lungă tradiție culinară. Astăzi, preparatele naționale sau regionale din platoul unui bucătar talentat și creativ vor depăși, desigur, un fel de mâncare franțuzesc gătit de un diletant. Dar gastronomia franțuzească pregătită cu tradiție, este, putem spune, de neegalat. Pentru a o pregăti, trebuie doar să cunoști diferitele tehnici de gătit, iar cele din Franța sunt experimentate și încercate de mult timp, așa că francezii au bucătari bine pregătiți și metode dezvoltate, greu de egalat în orice altă parte a lumii. Orice preparat al Franței trebuie asezonat cu un vârf de îndemânare, un strop de creativitate, produse de înaltă calitate și aceasta este întreaga rețetă pentru o bucătărie rafinată. Nu degeaba toate ghidurile mari de recomandări în domeniul restaurantelor sunt scrise, în mare parte, de francezi. Aceștia sunt nu doar bucătari deosebiți, ci și gurmanzi și fini cunoscători ai bucătăriei din țară lui Voltaire.
Recent, bucătăria tradițională franceză a fost înscrisă pe Lista Patrimoniului Imaterial UNESCO. S-a remarcat că include nu doar preparatele în sine, ci și ritualurile asociate meselor și felul în care acestea sunt servite, deoarece gastronomia în Franța este o practică socială de celebrare a celor mai importante momente ale vieții personale și colective.
Bucătăria bună și celebrarea meselor fac parte din ceea ce un francez numește în mod obișnuit le bon vivant, adică capacitatea de a se bucura de viață și de a profită de farmecul ei. Mâncarea este un ingredient important în acest sens, având o mulțime de restaurante care de ani de zile au primit stele în ghidul Michelin. Restaurantele sunt chiar moșteniri de familie, regăsindu-se printre maeștrii bucătari francezi pionierii culinari care ispitesc clasa de mijloc din întreagă lume cu produse clasice, dar și capetele încoronate cu delicatese de pe frumoasele plaiuri ale Franței. Restaurantele servesc adesea o versiune clasică a bucătăriei franțuzești high-end, deoarece astfel de feluri de mâncare pot fi preparate în mii de moduri. Totuși, unele restaurante rămân la stilul classic, atât de apreciat de cei care sunt cunoscători rafinați.
Francezii au mai introdus în meniu preparate vegetariene, pentru care bucătăria franceză nu este renumită, dar pe care clienții internaționali le-au cerut. Gastronomia franceză nu este numai pentru oamenii care își permit să plătească mai mult pentru un fel de mâncare, ci și pentru oamenii care doresc ceva de calitate, la prețuri accesibile. Desigur, când vorbim de gastronomia franțuzească adesea un preț mai mare merită un festin pentru palate.
Multe restaurante, taverne și chiar magazine cu produse franțuzești, precum lessaveursdefrance.ro s-au deschis din dragoste pentru mâncarea franțuzească. Avem, așadar, și în țară noastră astfel de locații pentru cunoscătorii gastronomiei Franței. Pentru a aprecia pe deplin beneficiile acestei bucătării, trebuie să fii un gurmand care a mâncat în diverse locuri și care apreciază măiestria franceză. Această bucătărie nu este ieftină, dar nici exagerat de scumpă.
În ultimii ani, restaurantele și magazinele franțuzești din România, precum Les Saveurs de France, s-au deschis și au avut un succes foarte mare. Cele în care s-a constat lipsa menținerii nivelului corespunzător de calitate, nu au rezistat. Nu este suficient să spui că deții un restaurant sau un magazin francez, să cheltui bani pe decor, dar să oferi preparate care nici măcar nu seamănă cu cele de la cantinele franceze. Este nevoie de clasa, eleganța și autenticitatea specifică acestei superbe țări.
Oamenii nu mai vin la restaurante doar să mănânce, ci caută ceea ce nu au încercat încă. Astfel de feluri de mâncare sunt oferite de bucătăria franceză contemporană, care permite ingeniozitatea în gătit. Meniul trebuie să fie bine gândit. Cât despre magazine, preparatele trebuie să fie aduse direct de la sursă, pentru cei ce nu reușesc să plece în fiecare săptămână pentru a-și face cumpărăturile în Franța. Orice proprietar de restaurant sau magazin cu specific franțuzesc trebuie să ofere compoziții bazate pe impresii culinare franceze, care combină tehnici de gătit și produse de înaltă calitate. Uneori românilor le este frică de bucătăria franceză, pe care o asociază în mod fals cu prețuri mari, cu o mână de mâncare în farfurie sau cu melci necomestibili și fructe de mare pe care nu știi cum să le mănânci. Totuși, ne înșelăm amarnic, deoarece există o mulțime de mâncăruri franțuzești, cu o paletă de arome ce oferă experiențe atât de extreme, încât va fi greu să nu îți dorești sa mai revi și a doua oară.
Gătitul este o pasiune pentru francezi, care este hrănită de la o vârstă fragedă, deja în casa fiecărei familii în parte. Fiecare masă este sărbătorită și orele de mâncare sunt respectate că fiind sacre. Între 12 și 14 este prânzul, și în jurul orelor 20 se servește cină. În România suntem abia la începutul călătoriei noastre culinare din această parte a lumii, ce are o strictețe aparte și seriozitate maximă. Așadar, a încerca gastronomia franțuzească este ceva ce îți recomandăm să faci. Poți vizită Franța, un restaurant din orașul tău sau poți comanda preparate specifice, de calitate superioară de pe lessaveursdefrance.ro. Îți garantăm ce te vei îndrăgosti și îți vei da seama ce tot ceea ce guști este diferit, sofisticat și de neegalat. Lasă prejudecățile și încearcă acum cele mai cunoscute preparate din lume, cele ale gastronomiei franțuzești!
(P) Descoperă cele mai eficiente produse pentru solarul tău de legume... Florin Dumitrescu spune că nu consumă niciodată ciorbă atunci când mănâncă la restaurant. De ce recomandă să facem și no...