Antena Căutare

Rețetă de paste cacio e pepe. Trucuri ca să iasă ca la restaurant

Cacio e pepe este una dintre cele mai emblematice rețete ale bucătăriei romane, o dovadă că din doar trei ingrediente – paste, brânză și piper – se poate obține un preparat cu personalitate, gust profund și o textură perfect echilibrată.

Pastele cacio e pepe se pregătesc din doar trei ingrediente | Shutterstock

Numele preparatului vine din dialectul roman și înseamnă „brânză și piper”, exact ceea ce conține. Fără ulei, fără unt, fără smântână sau usturoi, cacio e pepe este expresia pură a tradiției italienești, în care calitatea și tehnica înlocuiesc opulența.

Originile rețetei se leagă de ciobanii din zona rurală a Romei și regiunii Lazio, care aveau nevoie de alimente ușor de transportat, hrănitoare și rezistente în timp. Pecorino Romano, o brânză tare din lapte de oaie, se păstra ușor, iar pastele uscate și piperul erau la fel de durabile și accesibile. În combinație cu apa fierbinte în care se gătesc pastele, aceste ingrediente simple se transformau într-un sos cremos care ține de foame, dar și de suflet. Astăzi, cacio e pepe se servește atât în trattorii de cartier, cât și în restaurante cu stele Michelin, tocmai datorită echilibrului său perfect între rustic și sofisticat.

Deși rețeta tradițională este strictă, există câteva variații acceptate, mai ales în afara Italiei. Unele includ un strop de unt pentru a stabiliza sosul sau adaugă puțin Parmigiano-Reggiano alături de Pecorino, pentru o aromă mai blândă. În restaurante moderne se întâlnesc și versiuni cu trufe, lămâie sau chiar spanac. Totuși, în varianta autentică se folosesc tonnarelli sau spaghetti, Pecorino ras foarte fin și piper negru proaspăt zdrobit în cantitate generoasă.

CITEȘTE ȘI: Rețeta clasică de paste bolognese ca în Italia. Modul de preparare pas cu pas pentru un gust autentic

Articolul continuă după reclamă

Cum poți face paste cacio e pepe ca în Italia

Trucurile pentru un cacio e pepe reușit țin de detalii fine. Brânza trebuie rasă cât mai fin pentru a se topi ușor, iar apa în care au fiert pastele trebuie păstrată și folosită pentru a dilua și omogeniza sosul. Se evită adăugarea brânzei pe foc direct, pentru că se taie și capătă o textură neplăcută. Piperul nu se adaugă oricum: se prăjește ușor într-o tigaie uscată, pentru a-i activa uleiurile volatile, apoi se stinge cu apă de la paste, creând baza unui sos intens aromat. Combinația dintre amidonul din apă și grăsimea din brânză formează emulsia care dă preparatului acea cremă mătăsoasă, fără niciun adaos artificial.

Cacio e pepe se servește imediat, cât este fierbinte, direct din tigaie sau bol, fără garnituri, fără toppinguri. Se consumă ca fel principal, acompaniat cel mult de un vin alb sec sau un roșu lejer din regiunea Lazio. Pentru o experiență autentică, se servește fără pâine și fără parmezan suplimentar, așa cum ar face orice roman. Textura trebuie să fie cremoasă, iar pastele să fie al dente, bine îmbrăcate în sos, nu înecate sau uscate.

Nu este un preparat care se păstrează bine la frigider, dar dacă totuși rămâne, se poate înveli strâns și reîncălzi ușor la foc mic cu puțină apă fierbinte. Cu toate acestea, cacio e pepe își pierde o parte din farmec după ce se răcește, pentru că sosul se separă și textura cremoasă dispare. De aceea, este un fel de mâncare care merită preparat și savurat pe loc, exact cum a fost gândit acum câteva secole – simplu, sățios și inegalabil prin naturalețea lui.

CITEȘTE ȘI: Rețetă de paste cu sos pesto. Cum aducem gustul și savoarea preparatelor din bucătăria italiană chiar în propria locuință

Rețetă de paste cacio e pepe

Pastele cacio e pepe sunt un exemplu perfect al filozofiei culinare romane: puține ingrediente, gust maxim.

Ingrediente

  • 200 g spaghetti (sau tonnarelli, pentru o variantă autentică)
  • 80 g brânză Pecorino Romano rasă fin
  • 1 linguriță piper negru proaspăt măcinat (generos)
  • sare pentru apa de paste

Mod de preparare

Pastele se fierb în apă bine sărată, dar se opresc cu 1-2 minute înainte de timpul indicat pe ambalaj. Între timp, piperul negru se prăjește ușor într-o tigaie uscată, timp de 30-60 de secunde, cât să-și elibereze uleiurile aromatice. Se adaugă o jumătate de polonic din apa fierbinte în care au fiert pastele și se dă focul mic.

Separat, brânza Pecorino se amestecă cu câteva linguri din apa fierbinte a pastelor, amestecând continuu până se obține o pastă cremoasă. Aceasta nu trebuie să se brânzească sau să se taie. Pastele fierte se scurg (păstrând o cană din apa lor) și se adaugă în tigaia cu piper. Se amestecă ușor, apoi se stinge focul și se adaugă crema de Pecorino, amestecând energic și adăugând treptat puțină apă de la paste până se formează un sos legat, lucios, care îmbracă perfect pastele.

Se servesc imediat, presărate cu puțin piper proaspăt măcinat și, opțional, cu extra Pecorino.

Rețetă de clătite fără gluten, perfectă pentru cei cu intoleranță... Rețetă de crepes Suzette. Cum se prepară acest desert clasic delicios...
Înapoi la Homepage

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Citește și
După câte zile se aruncă salata boeuf. Cât ar trebui să stea la frigider
După câte zile se aruncă salata boeuf. Cât ar trebui să stea la frigider
Ce se întâmplă cu cadourile pe care Prințul George, Prințul Louis și Prințesa Charlotte le primesc de la admiratori de Crăciun. Copiii Familiei Regale urmează un protocol strict
Ce se întâmplă cu cadourile pe care Prințul George, Prințul Louis și Prințesa Charlotte le primesc de la... Catine.ro
Rețeta de curry de mazare, un deliciu sănătos și sățios. Ingrediente și mod de preparare
Rețeta de curry de mazare, un deliciu sănătos și sățios. Ingrediente și mod de preparare
Demet Özdemir vorbește despre cel mai recent rol al său. „Îmi amintește despre iubirile imposibile”
Demet Özdemir vorbește despre cel mai recent rol al său. „Îmi amintește despre iubirile imposibile” Happy Channel
Fiul lui Dan Capatos, sportiv de performanță la doar 13 ani. Face sacrificii uriașe pentru a-și vedea visul împlinit
Fiul lui Dan Capatos, sportiv de performanță la doar 13 ani. Face sacrificii uriașe pentru a-și vedea visul... DivaHair
Judecătorul Laurențiu Beșu, protagonist în documentarul Recorder, va deveni procuror la Parchetul Judecătoriei Giurgiu | VIDEO
Judecătorul Laurențiu Beșu, protagonist în documentarul Recorder, va deveni procuror la Parchetul Judecătoriei... Libertatea.ro
Nepotul cel mare al lui Ion Ţiriac a dat o lovitură uriaşă. Şi-a făcut tatăl mândru: “Mereu m-a susţinut”
Nepotul cel mare al lui Ion Ţiriac a dat o lovitură uriaşă. Şi-a făcut tatăl mândru: “Mereu m-a... AntenaSport
Este vestea momentului în showbiz! Chiar înainte de Crăciun, vedeta a adus pe lume cel de-al patrulea copil. Prima imagine cu bebelușul: „Raza mea de soare”
Este vestea momentului în showbiz! Chiar înainte de Crăciun, vedeta a adus pe lume cel de-al patrulea copil. Prima... Elle
Vanessa a plecat în vacanță cu mama ei, presupusa amantă a lui Adi Minune, și fratele! Ce face Bogdan de la Ploiești în acest timp
Vanessa a plecat în vacanță cu mama ei, presupusa amantă a lui Adi Minune, și fratele! Ce face Bogdan de la... Spynews.ro
Oana Lis continuă să vândă din casă pentru a-și ajuta soțul: ”Avem multe cărți, icoane…”
Oana Lis continuă să vândă din casă pentru a-și ajuta soțul: ”Avem multe cărți, icoane…” Antenastars.ro
Brăduți aperitiv din foietaj cu cașcaval și bacon. Rețetă simplă și ușoară
Brăduți aperitiv din foietaj cu cașcaval și bacon. Rețetă simplă și ușoară HelloTaste.ro
Cel mai lung tunel din lume este finalizat. Are 22 de kilometri și a fost săpat în munți
Cel mai lung tunel din lume este finalizat. Are 22 de kilometri și a fost săpat în munți Antena3.ro
OpenAI lansează magazinul de aplicații ChatGPT. Ce poți găsi pe el
OpenAI lansează magazinul de aplicații ChatGPT. Ce poți găsi pe el useit
Horoscopul zilei de 25 decembrie 2025. Vărsătorii sunt norocoși. Află ce se întâmplă cu zodia ta
Horoscopul zilei de 25 decembrie 2025. Vărsătorii sunt norocoși. Află ce se întâmplă cu zodia ta Catine
Există Dumnezeu? Iată răspunsul celui mai inteligent om din lume
Există Dumnezeu? Iată răspunsul celui mai inteligent om din lume Jurnalul
Semnele subtile prin care Universul îți spune că ești pe drumul greșit
Semnele subtile prin care Universul îți spune că ești pe drumul greșit Kudika
PRIMUL 𝗠𝗘𝗦𝗔𝗝 𝗣𝗨𝗕𝗟𝗜𝗖 al Ralucăi Moroșanu după MOMENTUL care a ZGUDUIT întreaga Justiție! «Aseară la ora 20...»
PRIMUL 𝗠𝗘𝗦𝗔𝗝 𝗣𝗨𝗕𝗟𝗜𝗖 al Ralucăi Moroșanu după MOMENTUL care a ZGUDUIT întreaga... Redactia.ro
Trei obiceiuri zilnice care ne sărăcesc fără să ne dăm seama. Cum le putem transforma în profit
Trei obiceiuri zilnice care ne sărăcesc fără să ne dăm seama. Cum le putem transforma în profit Observator
Cele mai proaste obiceiuri pentru creierul tău, conform experților Harvard
Cele mai proaste obiceiuri pentru creierul tău, conform experților Harvard MediCOOL
Vrei să faci cel mai bun punch acasă? Iată tot ce ai nevoie
Vrei să faci cel mai bun punch acasă? Iată tot ce ai nevoie HelloTaste
FOTO. Mădălina Ghenea a pus furtunul cu apă pe ea și imaginile sunt hot
FOTO. Mădălina Ghenea a pus furtunul cu apă pe ea și imaginile sunt hot ProSport
Cornel și Bianca Păsat au ANULAT divorțul! IREAL ce s-a întâmplat, cu câteva ore înainte să ajungă la notar
Cornel și Bianca Păsat au ANULAT divorțul! IREAL ce s-a întâmplat, cu câteva ore înainte să ajungă la notar CanCan
Care este cea mai bună diferență de vârstă dintre copii
Care este cea mai bună diferență de vârstă dintre copii DeParinti
Soțul înstrăinat al Siei a făcut o declarație șocantă despre sobrietatea artistei, în plin scandal privind custodia copilului
Soțul înstrăinat al Siei a făcut o declarație șocantă despre sobrietatea artistei, în plin scandal privind... ZUTV
Jocul Anului Clair Obscur: Expedition 33 a fost descalificat de la Indie Game Awards. De ce i-au fost retrase premiile câștigate
Jocul Anului Clair Obscur: Expedition 33 a fost descalificat de la Indie Game Awards. De ce i-au fost retrase... UseIT
Fursecuri palmieri din foietaj cu scorțișoară. Desert simplu, din doar trei ingrediente
Fursecuri palmieri din foietaj cu scorțișoară. Desert simplu, din doar trei ingrediente Hello Taste
Abonează-te la newsletter!

Lasă-ne adresa ta de mail și te vom ține la curent zilnic cu cele mai importante știri, astfel încât să nu pierzi nimic niciodată.


x