Antena Căutare

Rețetă de tzatziki cu iaurt. Pașii simpli pentru un sos delicios

Sosul tzatziki, emblematic pentru bucătăria grecească, pare simplu la prima vedere, dar echilibrul perfect dintre cremozitate, aciditate și prospețime cere atenție la detalii.

Sosul tzatziki are mai multe variante, în funcție de regiunea în care este preparat | Shutterstock

Un tzatziki reușit nu este doar o combinație de iaurt și castravete, ci rezultatul unor tehnici bine stăpânite, care transformă câteva ingrediente modeste într-un sos rafinat, răcoritor și versatil.

Tzatziki nu este doar un sos – este o declarație de simplitate perfect echilibrată, care poate însoți o varietate de preparate: de la carne la grătar și gyros, până la legume crude, chifteluțe vegetale sau pește. Secretul constă în alegerea atentă a ingredientelor și respectarea etapelor de preparare, care transformă un preparat rustic într-o piesă centrală a oricărui platou mediteraneean.

CITEȘTE ȘI: Bougatsa, plăcinta grecească cu griș și vanilie sau cu cremă, un desert tradițional grecesc delicios

Cum se prepară sosul tzatziki

Articolul continuă după reclamă

Primul aspect esențial este alegerea iaurtului. Folosește întotdeauna iaurt grecesc, cu un conținut ridicat de grăsime (10% sau mai mult), pentru a obține o textură densă și cremoasă. Iaurturile slabe sau lichide vor da un tzatziki apos, lipsit de consistență. Dacă foloseștI iaurt obișnuit, se recomandă scurgerea acestuia într-un tifon, peste noapte, la frigider.

Castravetele trebuie să fie cât mai ferm și cu cât mai puține semințe. După ce îl dai prin răzătoare, presară-l cu sare și lasă-l la scurs cel puțin 10–15 minute. Apoi stoarce-l foarte bine. Această etapă este crucială. Dacă se adaugă castravete nescurs, apa din el va dilua iaurtul și va rupe textura sosului. Pentru un plus de finețe, se poate folosi doar pulpa, fără semințe.

Usturoiul se pisează sau se rade fin, dar nu se toacă grosier. Un sos tzatziki echilibrat nu trebuie să fie agresiv la gust, așa că usturoiul se dozează cu moderație. Dacă dorești o aromă mai blândă, se poate lăsa usturoiul întreg în iaurt timp de o oră, apoi se scoate. Uleiul de măsline trebuie să fie de calitate, extravirgin. Oțetul alb sau sucul de lămâie adăugat în cantitate mică intensifică aciditatea iaurtului, completând profilul gustativ.

Un alt truc este odihna la rece. Sosul tzatziki devine mai bun după ce stă la frigider cel puțin 30 de minute, timp în care ingredientele se infuzează și se omogenizează. Se păstrează bine până la 2–3 zile în frigider, într-un recipient închis ermetic. Pentru un aspect elegant și o aromă proaspătă, se poate presăra mărar tocat fin sau câteva picături de ulei de măsline la servire.

CITEȘTE ȘI: Rețetă de spanakopita. Prepară cea mai îndrăgită plăcintă cu spanac din lume chiar la tine acasă

Rețetă simplă de tzatziki cu iaurt

Ingrediente

  • 400 g iaurt grecesc (minimum 10% grăsime)
  • 1 castravete mediu (150 g)
  • 2 căței de usturoi (8 g)
  • 1 lingură ulei de măsline extravirgin (15 ml)
  • 1 linguriță oțet de vin alb (5 ml)
  • sare, după gust
  • opțional: câteva frunze de mărar proaspăt

Mod de preparare

Castravetele se spală, se curăță de coajă și se rade fin. Se presară cu puțină sare și se lasă la scurs într-o sită timp de 10–15 minute, apoi se stoarce bine în mână sau într-un tifon, pentru a elimina excesul de apă. Usturoiul se curăță și se pisează fin cu lama cuțitului sau se răzuiește pe răzătoarea mică.

Într-un bol încăpător, se așază iaurtul grecesc, se adaugă usturoiul, castravetele bine stors, oțetul și uleiul de măsline. Se amestecă totul până când sosul devine omogen, dens și lucios. Dacă se dorește, se adaugă mărar proaspăt tocat mărunt, pentru o notă aromatică specifică. Se gustă și se potrivește de sare.

Sosul tzatziki se lasă la rece cel puțin 30 de minute înainte de servire, pentru ca aromele să se echilibreze. Se servește rece, ca aperitiv cu pita sau legume crude, sau ca garnitură pentru preparate din carne, mai ales gyros, frigărui sau pește la grătar.

CITEȘTE ȘI: Rețetă de Homar cu unt, busuioc și vinete cu trei arome, pregătită în stil grecesc de chef Aristotelis din Corfu

Ce mai poți adăuga în sosul tzatziki

Sosul tzatziki, în forma sa tradițională, este alcătuit din iaurt gras, castravete, usturoi, ulei de măsline și oțet sau zeamă de lămâie. Totuși, acest preparat versatil permite variații subtile, care pot aduce accente noi de aromă, textură sau prospețime, fără a-i compromite esența. În funcție de preferințe, sezon sau preparatele lângă care urmează să fie servit, se pot adăuga ingrediente care îi personalizează gustul.

Mărarul proaspăt este adaosul cel mai frecvent întâlnit, în special în rețetele grecești continentale. El oferă o aromă vegetală distinctă și o notă ușor rășinoasă, care echilibrează usturoiul. În alte regiuni, cum ar fi Cipru sau insulele, se poate folosi mentă proaspătă pentru un rezultat mai răcoritor și mai floral. Cele două ierburi se pot folosi și împreună, în cantități mici, pentru un echilibru aromatic delicat.

Pentru un plus de corp și textură, se pot adăuga nuci mărunțite, migdale sau semințe de susan, ușor prăjite. Acestea dau un contrast plăcut cu finețea iaurtului și transformă tzatziki într-un sos mai nutritiv. În unele versiuni moderne, se încorporează coajă rasă de lămâie, pentru a intensifica prospețimea, sau ardei iute tocat fin, pentru o variantă ușor picantă.

Un alt adaos discret, dar eficient, este puțină brânză feta sfărâmată, care dă un plus de sărat și o consistență mai densă. În unele bucătării orientale, tzatziki-ul poate fi completat cu chimen măcinat sau za’atar, pentru un gust mai exotic.

Chiar dacă rețeta de bază este consacrată, sosul tzatziki rămâne un preparat viu, deschis reinterpretărilor fine. Important este ca adaosurile să fie folosite cu măsură și să respecte caracterul proaspăt, cremos și răcoritor al sosului original.

Rețetă originală de shakshuka. Cum obții o rețetă delicioasă de ouă cu roșii și ardei pentru micul dejun... Înghețată de casă cu cireșe. Pașii simpli pentru un desert ideal de vară...
Înapoi la Homepage

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Citește și
Rețeta pas cu pas pentru o supă de dovleac copt, perfectă pentru zilele reci
Rețeta pas cu pas pentru o supă de dovleac copt, perfectă pentru zilele reci
Ce se întâmplă cu cadourile pe care Prințul George, Prințul Louis și Prințesa Charlotte le primesc de la admiratori de Crăciun. Copiii Familiei Regale urmează un protocol strict
Ce se întâmplă cu cadourile pe care Prințul George, Prințul Louis și Prințesa Charlotte le primesc de la... Catine.ro
Cum să prepari cel mai bun Pumpkin Spice Latte acasă: rețeta pas cu pas pentru un rezultat perfect
Cum să prepari cel mai bun Pumpkin Spice Latte acasă: rețeta pas cu pas pentru un rezultat perfect
Demet Özdemir vorbește despre cel mai recent rol al său. „Îmi amintește despre iubirile imposibile”
Demet Özdemir vorbește despre cel mai recent rol al său. „Îmi amintește despre iubirile imposibile” Happy Channel
Fiul lui Dan Capatos, sportiv de performanță la doar 13 ani. Face sacrificii uriașe pentru a-și vedea visul împlinit
Fiul lui Dan Capatos, sportiv de performanță la doar 13 ani. Face sacrificii uriașe pentru a-și vedea visul... DivaHair
Judecătorul Laurențiu Beșu, protagonist în documentarul Recorder, va deveni procuror la Parchetul Judecătoriei Giurgiu | VIDEO
Judecătorul Laurențiu Beșu, protagonist în documentarul Recorder, va deveni procuror la Parchetul Judecătoriei... Libertatea.ro
Nepotul cel mare al lui Ion Ţiriac a dat o lovitură uriaşă. Şi-a făcut tatăl mândru: “Mereu m-a susţinut”
Nepotul cel mare al lui Ion Ţiriac a dat o lovitură uriaşă. Şi-a făcut tatăl mândru: “Mereu m-a... AntenaSport
Este vestea momentului în showbiz! Chiar înainte de Crăciun, vedeta a adus pe lume cel de-al patrulea copil. Prima imagine cu bebelușul: „Raza mea de soare”
Este vestea momentului în showbiz! Chiar înainte de Crăciun, vedeta a adus pe lume cel de-al patrulea copil. Prima... Elle
Vanessa a plecat în vacanță cu mama ei, presupusa amantă a lui Adi Minune, și fratele! Ce face Bogdan de la Ploiești în acest timp
Vanessa a plecat în vacanță cu mama ei, presupusa amantă a lui Adi Minune, și fratele! Ce face Bogdan de la... Spynews.ro
Oana Lis continuă să vândă din casă pentru a-și ajuta soțul: ”Avem multe cărți, icoane…”
Oana Lis continuă să vândă din casă pentru a-și ajuta soțul: ”Avem multe cărți, icoane…” Antenastars.ro
Brăduți aperitiv din foietaj cu cașcaval și bacon. Rețetă simplă și ușoară
Brăduți aperitiv din foietaj cu cașcaval și bacon. Rețetă simplă și ușoară HelloTaste.ro
Cel mai lung tunel din lume este finalizat. Are 22 de kilometri și a fost săpat în munți
Cel mai lung tunel din lume este finalizat. Are 22 de kilometri și a fost săpat în munți Antena3.ro
OpenAI lansează magazinul de aplicații ChatGPT. Ce poți găsi pe el
OpenAI lansează magazinul de aplicații ChatGPT. Ce poți găsi pe el useit
Horoscopul zilei de 25 decembrie 2025. Vărsătorii sunt norocoși. Află ce se întâmplă cu zodia ta
Horoscopul zilei de 25 decembrie 2025. Vărsătorii sunt norocoși. Află ce se întâmplă cu zodia ta Catine
Există Dumnezeu? Iată răspunsul celui mai inteligent om din lume
Există Dumnezeu? Iată răspunsul celui mai inteligent om din lume Jurnalul
Semnele subtile prin care Universul îți spune că ești pe drumul greșit
Semnele subtile prin care Universul îți spune că ești pe drumul greșit Kudika
PRIMUL 𝗠𝗘𝗦𝗔𝗝 𝗣𝗨𝗕𝗟𝗜𝗖 al Ralucăi Moroșanu după MOMENTUL care a ZGUDUIT întreaga Justiție! «Aseară la ora 20...»
PRIMUL 𝗠𝗘𝗦𝗔𝗝 𝗣𝗨𝗕𝗟𝗜𝗖 al Ralucăi Moroșanu după MOMENTUL care a ZGUDUIT întreaga... Redactia.ro
Trei obiceiuri zilnice care ne sărăcesc fără să ne dăm seama. Cum le putem transforma în profit
Trei obiceiuri zilnice care ne sărăcesc fără să ne dăm seama. Cum le putem transforma în profit Observator
Cele mai proaste obiceiuri pentru creierul tău, conform experților Harvard
Cele mai proaste obiceiuri pentru creierul tău, conform experților Harvard MediCOOL
Vrei să faci cel mai bun punch acasă? Iată tot ce ai nevoie
Vrei să faci cel mai bun punch acasă? Iată tot ce ai nevoie HelloTaste
FOTO. Mădălina Ghenea a pus furtunul cu apă pe ea și imaginile sunt hot
FOTO. Mădălina Ghenea a pus furtunul cu apă pe ea și imaginile sunt hot ProSport
Cornel și Bianca Păsat au ANULAT divorțul! IREAL ce s-a întâmplat, cu câteva ore înainte să ajungă la notar
Cornel și Bianca Păsat au ANULAT divorțul! IREAL ce s-a întâmplat, cu câteva ore înainte să ajungă la notar CanCan
Care este cea mai bună diferență de vârstă dintre copii
Care este cea mai bună diferență de vârstă dintre copii DeParinti
Soțul înstrăinat al Siei a făcut o declarație șocantă despre sobrietatea artistei, în plin scandal privind custodia copilului
Soțul înstrăinat al Siei a făcut o declarație șocantă despre sobrietatea artistei, în plin scandal privind... ZUTV
Jocul Anului Clair Obscur: Expedition 33 a fost descalificat de la Indie Game Awards. De ce i-au fost retrase premiile câștigate
Jocul Anului Clair Obscur: Expedition 33 a fost descalificat de la Indie Game Awards. De ce i-au fost retrase... UseIT
Fursecuri palmieri din foietaj cu scorțișoară. Desert simplu, din doar trei ingrediente
Fursecuri palmieri din foietaj cu scorțișoară. Desert simplu, din doar trei ingrediente Hello Taste
Abonează-te la newsletter!

Lasă-ne adresa ta de mail și te vom ține la curent zilnic cu cele mai importante știri, astfel încât să nu pierzi nimic niciodată.


x