Antena Căutare

Rețetă de tzatziki cu iaurt. Pașii simpli pentru un sos delicios

Sosul tzatziki, emblematic pentru bucătăria grecească, pare simplu la prima vedere, dar echilibrul perfect dintre cremozitate, aciditate și prospețime cere atenție la detalii.

Sosul tzatziki are mai multe variante, în funcție de regiunea în care este preparat | Shutterstock

Un tzatziki reușit nu este doar o combinație de iaurt și castravete, ci rezultatul unor tehnici bine stăpânite, care transformă câteva ingrediente modeste într-un sos rafinat, răcoritor și versatil.

Tzatziki nu este doar un sos – este o declarație de simplitate perfect echilibrată, care poate însoți o varietate de preparate: de la carne la grătar și gyros, până la legume crude, chifteluțe vegetale sau pește. Secretul constă în alegerea atentă a ingredientelor și respectarea etapelor de preparare, care transformă un preparat rustic într-o piesă centrală a oricărui platou mediteraneean.

CITEȘTE ȘI: Bougatsa, plăcinta grecească cu griș și vanilie sau cu cremă, un desert tradițional grecesc delicios

Cum se prepară sosul tzatziki

Articolul continuă după reclamă

Primul aspect esențial este alegerea iaurtului. Folosește întotdeauna iaurt grecesc, cu un conținut ridicat de grăsime (10% sau mai mult), pentru a obține o textură densă și cremoasă. Iaurturile slabe sau lichide vor da un tzatziki apos, lipsit de consistență. Dacă foloseștI iaurt obișnuit, se recomandă scurgerea acestuia într-un tifon, peste noapte, la frigider.

Castravetele trebuie să fie cât mai ferm și cu cât mai puține semințe. După ce îl dai prin răzătoare, presară-l cu sare și lasă-l la scurs cel puțin 10–15 minute. Apoi stoarce-l foarte bine. Această etapă este crucială. Dacă se adaugă castravete nescurs, apa din el va dilua iaurtul și va rupe textura sosului. Pentru un plus de finețe, se poate folosi doar pulpa, fără semințe.

Usturoiul se pisează sau se rade fin, dar nu se toacă grosier. Un sos tzatziki echilibrat nu trebuie să fie agresiv la gust, așa că usturoiul se dozează cu moderație. Dacă dorești o aromă mai blândă, se poate lăsa usturoiul întreg în iaurt timp de o oră, apoi se scoate. Uleiul de măsline trebuie să fie de calitate, extravirgin. Oțetul alb sau sucul de lămâie adăugat în cantitate mică intensifică aciditatea iaurtului, completând profilul gustativ.

Un alt truc este odihna la rece. Sosul tzatziki devine mai bun după ce stă la frigider cel puțin 30 de minute, timp în care ingredientele se infuzează și se omogenizează. Se păstrează bine până la 2–3 zile în frigider, într-un recipient închis ermetic. Pentru un aspect elegant și o aromă proaspătă, se poate presăra mărar tocat fin sau câteva picături de ulei de măsline la servire.

CITEȘTE ȘI: Rețetă de spanakopita. Prepară cea mai îndrăgită plăcintă cu spanac din lume chiar la tine acasă

Rețetă simplă de tzatziki cu iaurt

Ingrediente

  • 400 g iaurt grecesc (minimum 10% grăsime)
  • 1 castravete mediu (150 g)
  • 2 căței de usturoi (8 g)
  • 1 lingură ulei de măsline extravirgin (15 ml)
  • 1 linguriță oțet de vin alb (5 ml)
  • sare, după gust
  • opțional: câteva frunze de mărar proaspăt

Mod de preparare

Castravetele se spală, se curăță de coajă și se rade fin. Se presară cu puțină sare și se lasă la scurs într-o sită timp de 10–15 minute, apoi se stoarce bine în mână sau într-un tifon, pentru a elimina excesul de apă. Usturoiul se curăță și se pisează fin cu lama cuțitului sau se răzuiește pe răzătoarea mică.

Într-un bol încăpător, se așază iaurtul grecesc, se adaugă usturoiul, castravetele bine stors, oțetul și uleiul de măsline. Se amestecă totul până când sosul devine omogen, dens și lucios. Dacă se dorește, se adaugă mărar proaspăt tocat mărunt, pentru o notă aromatică specifică. Se gustă și se potrivește de sare.

Sosul tzatziki se lasă la rece cel puțin 30 de minute înainte de servire, pentru ca aromele să se echilibreze. Se servește rece, ca aperitiv cu pita sau legume crude, sau ca garnitură pentru preparate din carne, mai ales gyros, frigărui sau pește la grătar.

CITEȘTE ȘI: Rețetă de Homar cu unt, busuioc și vinete cu trei arome, pregătită în stil grecesc de chef Aristotelis din Corfu

Ce mai poți adăuga în sosul tzatziki

Sosul tzatziki, în forma sa tradițională, este alcătuit din iaurt gras, castravete, usturoi, ulei de măsline și oțet sau zeamă de lămâie. Totuși, acest preparat versatil permite variații subtile, care pot aduce accente noi de aromă, textură sau prospețime, fără a-i compromite esența. În funcție de preferințe, sezon sau preparatele lângă care urmează să fie servit, se pot adăuga ingrediente care îi personalizează gustul.

Mărarul proaspăt este adaosul cel mai frecvent întâlnit, în special în rețetele grecești continentale. El oferă o aromă vegetală distinctă și o notă ușor rășinoasă, care echilibrează usturoiul. În alte regiuni, cum ar fi Cipru sau insulele, se poate folosi mentă proaspătă pentru un rezultat mai răcoritor și mai floral. Cele două ierburi se pot folosi și împreună, în cantități mici, pentru un echilibru aromatic delicat.

Pentru un plus de corp și textură, se pot adăuga nuci mărunțite, migdale sau semințe de susan, ușor prăjite. Acestea dau un contrast plăcut cu finețea iaurtului și transformă tzatziki într-un sos mai nutritiv. În unele versiuni moderne, se încorporează coajă rasă de lămâie, pentru a intensifica prospețimea, sau ardei iute tocat fin, pentru o variantă ușor picantă.

Un alt adaos discret, dar eficient, este puțină brânză feta sfărâmată, care dă un plus de sărat și o consistență mai densă. În unele bucătării orientale, tzatziki-ul poate fi completat cu chimen măcinat sau za’atar, pentru un gust mai exotic.

Chiar dacă rețeta de bază este consacrată, sosul tzatziki rămâne un preparat viu, deschis reinterpretărilor fine. Important este ca adaosurile să fie folosite cu măsură și să respecte caracterul proaspăt, cremos și răcoritor al sosului original.

Rețetă originală de shakshuka. Cum obții o rețetă delicioasă de ouă cu roșii și ardei pentru micul dejun... Înghețată de casă cu cireșe. Pașii simpli pentru un desert ideal de vară...
Înapoi la Homepage

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Citește și
Dulceața de vinete, preparatul cu puține calorii cu gust excepțional. Cum se pregătește pas cu pas
Dulceața de vinete, preparatul cu puține calorii cu gust excepțional. Cum se pregătește pas cu pas
În ce zile din luna decembrie este bine să împodobești bradul
În ce zile din luna decembrie este bine să împodobești bradul Catine.ro
Rețeta inedită de tiramisu cu portocale perfect pentru Crăciun. Cât de ușor se prepară și de ce ingrediente ai nevoie
Rețeta inedită de tiramisu cu portocale perfect pentru Crăciun. Cât de ușor se prepară și de ce ingrediente ai...
Hande Erçel apare pe coperta revistei Vogue Arabia la final de an. Actrița este de nerecunoscut
Hande Erçel apare pe coperta revistei Vogue Arabia la final de an. Actrița este de nerecunoscut Happy Channel
Fiul lui Dan Capatos, sportiv de performanță la doar 13 ani. Face sacrificii uriașe pentru a-și vedea visul împlinit
Fiul lui Dan Capatos, sportiv de performanță la doar 13 ani. Face sacrificii uriașe pentru a-și vedea visul... DivaHair
ANPC a dat iama în târgurile de Crăciun din țară: haos în rândul produselor alimentare
ANPC a dat iama în târgurile de Crăciun din țară: haos în rândul produselor alimentare Libertatea.ro
Cât a plătit Ioana Țiriac pentru a fi martoră la un moment istoric. Fiica magnatului român nu s-a uitat la bani
Cât a plătit Ioana Țiriac pentru a fi martoră la un moment istoric. Fiica magnatului român nu s-a uitat la bani AntenaSport
Nadia Comăneci, o mamă foarte mândră! Ce a dezvăluit despre fiul ei, Dylan, în vârstă de 19 ani: „Trebuie să își încerce identitatea, să vadă ce dorește…”
Nadia Comăneci, o mamă foarte mândră! Ce a dezvăluit despre fiul ei, Dylan, în vârstă de 19 ani: „Trebuie... Elle
Cum s-a filmat Adrian Corduneanu, la câteva zile după ce s-a predat poliției:
Cum s-a filmat Adrian Corduneanu, la câteva zile după ce s-a predat poliției: "Frățiorul meu..." Spynews.ro
Oana Lis continuă să vândă din casă pentru a-și ajuta soțul: ”Avem multe cărți, icoane…”
Oana Lis continuă să vândă din casă pentru a-și ajuta soțul: ”Avem multe cărți, icoane…” Antenastars.ro
Brăduți din foietaj cu scorțișoară și cacao. Desert rapid, festiv și spectaculos
Brăduți din foietaj cu scorțișoară și cacao. Desert rapid, festiv și spectaculos HelloTaste.ro
Cea mai tânără miliardară din lume are 29 de ani. A avut o idee care a îmbogățit-o rapid
Cea mai tânără miliardară din lume are 29 de ani. A avut o idee care a îmbogățit-o rapid Antena3.ro
Jocuri PlayStation Plus din decembrie 2025. Ce titluri vor fi disponibile
Jocuri PlayStation Plus din decembrie 2025. Ce titluri vor fi disponibile useit
Horoscopul zilei de 8 decembrie 2025. Balanțele fac o schimbare în viața lor. Află ce se întâmplă cu zodia ta
Horoscopul zilei de 8 decembrie 2025. Balanțele fac o schimbare în viața lor. Află ce se întâmplă cu zodia ta Catine
Acuzație gravă: comună inundată de Apele Române. Dezastru la Mogoșani, ignorat de autorități
Acuzație gravă: comună inundată de Apele Române. Dezastru la Mogoșani, ignorat de autorități Jurnalul
97% dintre muncile casnice sunt făcute de femei, iar salariile lor sunt cu 500 lei mai mici
97% dintre muncile casnice sunt făcute de femei, iar salariile lor sunt cu 500 lei mai mici Kudika
Ce s-a descoperit la autopsia fetiței de doi ani care a murit într-o clinică stomatologică din București
Ce s-a descoperit la autopsia fetiței de doi ani care a murit într-o clinică stomatologică din București Redactia.ro
Reacţia unui bărbat, prins că şi-a fotografiat buletinul de vot.
Reacţia unui bărbat, prins că şi-a fotografiat buletinul de vot. "Am auzit bliţul de 2-3 ori" Observator
5 medicamente uzuale care interacționează cu cafeaua. Ce reacții neașteptate pot apărea
5 medicamente uzuale care interacționează cu cafeaua. Ce reacții neașteptate pot apărea MediCOOL
Cele mai bune condimente pentru carnea de vită. Cum să o aromatizezi pentru gust ca la restaurant
Cele mai bune condimente pentru carnea de vită. Cum să o aromatizezi pentru gust ca la restaurant HelloTaste
FOTO. Mădălina Ghenea a pus furtunul cu apă pe ea și imaginile sunt hot
FOTO. Mădălina Ghenea a pus furtunul cu apă pe ea și imaginile sunt hot ProSport
Cornel și Bianca Păsat au ANULAT divorțul! IREAL ce s-a întâmplat, cu câteva ore înainte să ajungă la notar
Cornel și Bianca Păsat au ANULAT divorțul! IREAL ce s-a întâmplat, cu câteva ore înainte să ajungă la notar CanCan
Cum îți dai seama că ai fost crescut de un părinte prea autoritar
Cum îți dai seama că ai fost crescut de un părinte prea autoritar DeParinti
Soțul înstrăinat al Siei a făcut o declarație șocantă despre sobrietatea artistei, în plin scandal privind custodia copilului
Soțul înstrăinat al Siei a făcut o declarație șocantă despre sobrietatea artistei, în plin scandal privind... ZUTV
„Jumătate din Internet a picat” într-o nouă pană Cloudflare. Ultima a avut loc acum doar câteva săptămâni
„Jumătate din Internet a picat” într-o nouă pană Cloudflare. Ultima a avut loc acum doar câteva săptămâni UseIT
Prăjitură cu mac și cremă de vanilie, aromată, catifelată și perfectă pentru sărbători
Prăjitură cu mac și cremă de vanilie, aromată, catifelată și perfectă pentru sărbători Hello Taste
Abonează-te la newsletter!

Lasă-ne adresa ta de mail și te vom ține la curent zilnic cu cele mai importante știri, astfel încât să nu pierzi nimic niciodată.


x