Sosul de Chimichurri a devenit foarte popular în ultimul timp chiar și în România. Deși este un preparat care nu se regăsește pe mesele tuturor românilor, acesta a început să fie din ce în ce mai cunoscut în rândul populației.
Iată de ce sosul de Chimichurii este atât de îndrăgit în întreaga lume și cum se poate prepara chiar la tine acasă!
Ce este sosul Chimichurri
Sosul de Chimichruii provine din Argentina și este preparat de cele mai multe ori din câteva ingrediente simple și accesibile, dar care dau gust și savoare delicatesei.
În Argentina și în America, oamenii folosesc sosul de Chimichurii drept marinadă sau sos pentru carne făctută la grătar. Indiferent că este pus în combinație cu carnea de pui, de porc, de vită, de miel sau de pește, sosul Chimichurii dă un gust incomparabil mâncării.
Cu toate că este cunoscut ca fiind un preparat de origine argentiniană, mulți dintre bucătari spun că există posibilitatea ca și bucătaria uruguayană să aibă o implicare în apariția acestui sos minune.
Deși există mai multe modalități prin care se poate prepara, sosul Chimichurii are un gust specific care nu poate fi comparat. Iată care sunt principalele moduri în care poate fi preparat acest sos.
Citește și: Secretul pentru cel mai gustos cozonac. Cu ce să dai pe el după ce îl scoți din cuptor
Rețete sos Chimichurri. Ingrediente și mod de preparare
Preparatul este unul foarte simplu atât timp cât respecți ingredientele și pașii de gătire. Iată de ce ai nevoie.
Prima rețetă de sos Chimichurri
Ingrediente:
- 60 de mililitri de ulei de măsline
- 2 linguri de oțet de vin roșu
- 15 grame de pătrunjel tocat fin
- 3 sau 4 căței de usturoi tăiați fin sau tocați mărunt
- 2 ardei iuți roșii mici, curățați de semințe și tocați fin / o lingură de ardei iute tocat fin
- 3 sferturi de linguriță de oregano uscat sau proaspăt, tocat mărunt
- sare după gust
- piper după gust
Mod de preparare:
Primul pas este reprezentat de tocarea măruntă a pătrunjelului, a usturoiului și amestecarea acestora cu oregano, care de asemenea, trebuie tocat.
După amestecarea acestora, următorul pas este de a adăuga uleiul de măsline și de a aștepta între 5 și 10 minute pentru eliberarea aromelor și pentru un gust intens.
Cel de al treilea pas este de a amesteca restul ingredientelor peste ce s-a obținut anterior și de a aștepta timp de două ore pentru amestecarea tuturor aromelor.
Sosul de chimichurii poate fi refrigerat timp de 24 de ore, dar este important ca înainte de servire să fie readus la temperatura camerei conform informațiilor oferite de temananc.ro
Citește și: Desert rapid de Crăciun, fără ou, fără unt, fără coacere. Va dispărea într-un minut de pe farfurie
A doua rețetă de sos Chimichurri
Ingrediente:
- 2 legături mari de pătrunjel proaspăt
- 3 sau 4 căței de usturoi
- 10 grame de oregano uscat
- 1 linguriță cu vârf de fulgi de chilli
- zeamă proaspătă stoarsă de la 2 lămâi mari sau 100 de mililitri de oțet de vin roșu de 6 grade
- 200 de mililitri de ulei de avocado/ porumb/ rapiță / sâmburi de struguri
- sare după gust
- piper după gust
Mod de preparare:
Primul pas este de a se pune pe foc 50 ml de apă plată și de a se amesteca într-un castron fulgii de ardei iute și oregano.
După ce fierbe apa, se toarnă pentru ingredientele uscat și se acoperă, lăsându-se la infuzat timp de 30 de minute.
În timp ce ingredientele stau la infuzat, se curăță usturoiul și se toacă alături de pătrunjel. Tulpinile se mărunțesc foarte bine pentru un plus de savoare.
Potrivit lauralaurentiu.ro, după ce s-au infuzat ingredientele se amestecă cu zeama de lămâie și cu sare până se dizolvă. Se adaugă usturoiul, pătrunjelul și se agită totul și apoi se amestecă cu restul ingredientelor rămase.
Pentru sosul de Chimichurri există o multitudine de rețete și de reinterpretări, dar cel mai important este gustul care ție îți place, așa că poți încerca mai multe variante până ajungi la preferata ta.