Ingrediente pentru reteta Babic buzoian:
carne de porc, tocata mai mare
la masina
sare
ardei iute, tocat la masina
bulion de ardei dupa metoda gradinarilor buzoieni
Mod de preparare pentru reteta Babic buzoian:
• 1. Se amesteca toate ingredientele, apoi se gusta.
• 2. Se lasa la „dospit" cam 24 de ore, se amesteca din nou, se gusta si se fac cateva chiftelute din compozitia asta, carora noi le ziceam pitusti, pe care le facem pe gratar si le mancam. Asa se incearca de fapt babicul. De la pitustile astea iti dai seama daca este destul de condimentat sau daca mai are nevoie de ceva.
• 3. Se lasa din nou la macerat inca 24 de ore si apoi se umplu matele.
• 4. Cand eram eu copil se foloseau matele mari de vita. Se umpleau foarte bine sa nu prinda aer, se lua o sticla sau un facalet si se presa matul respectiv ca sa fim siguri ca nu a prins aer, dupa care se prindeau capetele cu niste chingi de lemn si se atarnau la streasina casei pentru a se usca.
• 5. Acolo stateau o saptamana-doua, dupa care se dadeau la fum. Se afumau cate doua ore pe zi cam trei zile. Cat sa prinda o crusta de fum protectoare. Apoi se agatau iar la streasina casei pana se manca.
Acum nu se mai gasesc mate groase; pe vremuri erau oameni care se ocupau cu comertul cu mate de vita. Acum nu mai exista.
Citeste si Good Food!